Dunai Ádám

Elindult a HD műsorszórás Franciaországban

Az öt nagy francia csatorna vezetősége, a CSA (Médiákat Felügyelő Bizottság) igazgatója, valamint a gazdasági szakállamtitkár jelenlétében mutatták be a nagyfelbontású (HD) hozzáférést és műsorszórást a sajtónak.

Október 30-án politikusok, média személyiségek és magas rangú vezetők gyűltek össze egy párizsi bárban, hogy megünnepeljék a televíziózás új korszakának elindulását. Öt képernyő segítségével nézhették végig a HD műsorszórás kezdetének első képkockáit. A gazdasági szakállamtitkár, Eric Besson, a médiákat felügyelő biztosság elnöke, Michel Boyon, a TF1 vezérigazgatója, Nonce Paolini, a France Télévisions elnöke, Patrick de Carolis, a Canal+ igazgatója, Bertrand Méheut, az Arte France vezetője, Jean Rozat, és Nicolas de Tavernos, az M6 vezetője úgyszintén jelen volt a bemutatón.

Természetesen a régi készülékek javarésze nem alkalmas a HD adás kezelésére. A jobb minőség élvezetéhez kell egy átalakító is, vagy ahogy a franciáknál hívják: TNT HD adapter. Ilyenekben bővelkedik a piac: Metronic Zapbox HD-Z1 (160 euró), Netgem Netbox 7600 (180 euró) vagy Sagem ISD91HD (210 euró). A nézők többsége ráadásul nem is rendelkezik olyan televízióval, mely képes lenne a HD minőség prezentálására. Sok francia elégedetlen is, hisz - ahogy a Le Figaro cikkében írja - az ilyen készülékek ára sokszor meghaladja az 1500 eurót.

Hogy miért pont ezek a csatornák léphetnek át a digitális korba? Eric Besson a kérdésre úgy válaszolt, hogy szerinte mindenképp előnyt kell, hogy élvezzenek a közszolgálati csatornák. Kijelentette, hogy büszke arra, hogy Franciaország lett az első európai ország, ahol bevezették ezt a műsorszórási módot, ezzel csatlakozva az Egyesült Államok, Dél-Korea valamint Japán gyakorlatához.

Ezen műsorszórás fő ismérveihez tartozik a képminőség erős javulása, valamint az állandósuló 16:9-es formátum. Ezek a funkciók így mától elérhetőkké válnak a tévénézők 40%-ának - ugyanis csupán ennyi lakos rendelkezik megfelelő készülékkel. Az Arte és a Canal+ azonnal elérhető HD minőségben az összes lefedett zónában, avagy a franciák 87%-ánál. A másik három csatorna elérhetőségéhez még technikai fejlesztésekre van szükség, ugyanis ezek csak a lakosság 40%-ához jutnak most el. A CSA előrejelzése szerint ez a szám májusra már 60%-ra növekedhet, de a vezetők egyértelműen a 95% feletti elérhetőséget tűzték ki célul, amit igyekeznek minél hamarabb el is érni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #17
  Na akkor mondd, mi volt BenceYCE hatalmas életbölcsessége, amit én képtelen vagyok felfogni?

  De előbb válaszolj: miért is kell a retket és a tv2-t nézni, ha egyszer olyan a műsor, amilyen? A kisnyugdíjasokkal való szolidaritásból?

  Biztos én vagyok a hülye, de a hozzászólásod második felét ugyancsak nem értem. Te azt írod, nincs idő semmire, BenceYCE meg azt, napi 25 filmet akar nézni.
 • horko #16
  dez barátom, te szerintem egy árva büdös vak hangot nem értettél abból amit BenceYCE írt.
  ...de kielemezted mint az iskolai dolgozatokat a magyar tanár.

  Nem is fogok belemenni úgysem fogod megérteni.

  Azok amiket a 13# ban írtál, töredéke sem annak ami valójában van. És színvonalas is!

  A kérdés csak az, hogyha azt a filmet (természet-it, vagy szirupos csöpögö, büz-göz, koncert, netán XXX búvárosast, tök-mindegy: szinvonalas vagy nem)amit a HBO havonta 6-16-26 x ismétel esetleg egyszer megnézel, még mindig marad 22222, általad biztosan színvonalasnak nevezett lecsó amire sosem lesz idöd.
  Mert..., ha beledugod is a fejed a skatujába, snem lesz elegendö idöd (hálistennek) megnézni annak a tömérdek fosnak az egyvelegét amit az egyre egyformább világcsatornák kiokádnak magukból...


 • dez #15
  "A kereskedelmit nem tudom, hogy hogyan olvasod közszolgálatinak, de Te tudod."

  Ha rendszeres híradót sugároz, akkor közszolgálati szerepet IS vállal. Pl. ez a feltétele, hogy egy adó FTA földfelszíni sugárzásra kerüljön. Vagy valami ilyesmi van, nem tudom pontosan.

  "Sosem volt alapcsomagunk. HBO-n kívül mindig volt minden. (Már amit adnak.) Az általad leírt csatornák többségéről hallottam."

  Akkor marad a hibás távirányító... :)

  "Most jut eszembe, hogy egyszer réges-rég volt HBO-nk. Asszem elég változatos volt azért a pénzért amit elkértek. Átlag 6x adtak le egy filmet egy hónap alatt. Azt hiszem ez magáért beszél."

  Szerintem ebben nincs semmi különös. Nem mindenki ül egész nap a tévé előtt. A 6-ból egyszer viszont talán rá is ér. (Rögzítője sincs mindenkinek.)

  "Mindemellett továbbra sem értem, hogy amikor ilyen olcsón lehet filmet kölcsönözni, miért fizetnek az emberek továbbra is a reklámért. Havi pár ezer forintért heti 9 filmet lehet kihozni."

  Talán mert nem csak ilyen filmek vannak a világon... Te sosem nézel dokumentum-, természetfilmeket, és más effélét?

  "Én választok és várom ama csatorna nevét amelyik ezzel lépést tud tartani. Most bedig beszéljünk arról, hogy az én problémám egy a sok közül. A listádból tekintve Te kábeltévével a seggedben születtél, aminek mindanyian örülünk persze. De ha sikerül legyőznöd az egódat és kinyitod a szemedet, észre veheted, hogy vannak emberek még rajtad kívül akik nem madzaggal az ánuszukban jöttek világra. Cserélj egy nyögdíjassal és kíváncsian várom, hogy hány tv csatornát fogsz nézni. Azért a pénzért amit meg csupán csak egy életen át fizettek adóként, azért megkapják a jól megérdemelt Győzikét és Balázskát."

  Ez miért a te problémád? Azt mondtad, sosem volt alapcsomagotok? Vagy ennyire a szíveden viseled a nyugdíjasok tévés sorsát? Easetleg te vagy a kisnyugdíjasok érdekvédelmi szervezetének szóvivője?

  Amúgy az m1, m2-n évek óta rendszeresen elég jó műsorok vannak, szóval nem értem ezt a retek+tv2 only dolgot.

  "Arról pedig, hogy mi elérhető torrenten és mi nem, arról ne nyissunk vitát, mert ezt Te sem gondoltad komolyan. Akat egy-két vállalkozó szellemű ember aki elég nagy gyűjtő. Legfeljebb Te nem tudsz róla."

  Kb. 5 éve torrentezek, némileg ismerem a kínálatot. Sokminden van, de nincs minden. Ráadásul sok dolog csak a 25. zárt oldalon van.
 • BenceYCE #14
  A kereskedelmit nem tudom, hogy hogyan olvasod közszolgálatinak, de Te tudod. Sosem volt alapcsomagunk. HBO-n kívül mindig volt minden. (Már amit adnak.) Az általad leírt csatornák többségéről hallottam. Most jut eszembe, hogy egyszer réges-rég volt HBO-nk. Asszem elég változatos volt azért a pénzért amit elkértek. Átlag 6x adtak le egy filmet egy hónap alatt. Azt hiszem ez magáért beszél. Mindemellett továbbra sem értem, hogy amikor ilyen olcsón lehet filmet kölcsönözni, miért fizetnek az emberek továbbra is a reklámért. Havi pár ezer forintért heti 9 filmet lehet kihozni. Én választok és várom ama csatorna nevét amelyik ezzel lépést tud tartani. Most bedig beszéljünk arról, hogy az én problémám egy a sok közül. A listádból tekintve Te kábeltévével a seggedben születtél, aminek mindanyian örülünk persze. De ha sikerül legyőznöd az egódat és kinyitod a szemedet, észre veheted, hogy vannak emberek még rajtad kívül akik nem madzaggal az ánuszukban jöttek világra. Cserélj egy nyögdíjassal és kíváncsian várom, hogy hány tv csatornát fogsz nézni. Azért a pénzért amit meg csupán csak egy életen át fizettek adóként, azért megkapják a jól megérdemelt Győzikét és Balázskát. Arról pedig, hogy mi elérhető torrenten és mi nem, arról ne nyissunk vitát, mert ezt Te sem gondoltad komolyan. Akat egy-két vállalkozó szellemű ember aki elég nagy gyűjtő. Legfeljebb Te nem tudsz róla.
 • dez #13
  Bocs, nem közszolgálatik, hanem közszolgálatot is ellátó (híradó) kereskedelmik.

  Másodjára sem találtam benne többet, mint hogy ti világéletetekben az alapcsomagra fizettetek elő, vagy szobaantennátok van. (Azt nem feltételezem, hogy valamilyen oknál fogva képtelenek vagyok más csatornára váltani. Bár az még lehet, hogy rossz [volt] a távirányító, és lusták voltatok odamenni a tévéhez.)

  Ezekről hallottál már? MGM, Filmmúzeum, AXN, AXN Crime, AXN Sci-fi, Zone Europa, Film+, Film+2, Hallmark, Spektrum, National Geographic, National Geographic Wild, Discovery Channel, Discovery Science, Animal Planet, History Channel, Viasat Explorer, Travel Channel, Da Vinci LEARNING, TV Paprika, TV Deko, Sorozat+, HBO magyar, HBO 2, HBO Comedy, Cinemax, Cinemax 2, + ezek némelyikének HD-s változata, hogy a sport és zenei csatornákról (pl. Mezzo, és a VH1 is jó) ne beszéljünk.

  Egy csomó olyan, minőségi film is megy, ami torrenten nem elérhető.
 • BenceYCE #12
  Egyetértek!
 • BenceYCE #11
  Olvasd el még1x, ok?
 • dez #10
  Nálatok csak ezek a közszolgálatik foghatók? Szegény!
 • dez #9
  120e-ért Full HD-t?
  Max. 82cm-es lehet. Ilyen méretben nem létfontosságú a Full HD. Már a "kis HD", azaz az 1280x720 is sokkal jobb, mint az SD (720x~350 16:9-ben).
 • szombi #8
  ezért: ÉLJEN A TORRENT!

  A JOGVÉDŐKET MEG RÁ KÉNE KÜDDENI A TÉVÉCSATORNÁKRA AZ ÁLTALAD LEÍRTAK MIATT!!!

  ps: engem speciel a reklám-hang kompresszor idegesít, vagyis egy halk film után
  ha jön a reklámblokk, szétmegy a fülem. ezért énse nézek televi-t kb. 3 éve!!!!!