Hunter

Itt az ideje a robotetika kidolgozásának

Noel Sharkey professzor elkötelezett a robotok terjedése mellett, nem érdeklik a végítélet-forgatókönyvek, sokkal inkább az emberek általi alkalmazások aggasztják.

A robotok gyermek- és az idősgondozásban egyre növekvő alkalmazása miatt sürgősen ki kell alakítani a szabályozással kapcsolatos etikai irányvonalakat, szorgalmazza egy brit robot szakértő. Noel Sharkey a Sheffield Egyetem számítástechnika tudományi tanszékének professzora a Science magazin december 19-i számában adott hangot véleményének.

Sharkey szerint a robotok mindennapos alkalmazásának töretlen növekedése előre nem látott kockázatokat és etikai problémákat támaszthat. A professzor konkrétan a "sebezhető csoportokra", mint a gyerekekre és az idős korosztályra gyakorolt hatásai miatt aggódik. Ha nálunk még ismeretlennek is számít a robotok ilyen jellegű alkalmazása, egyre több országban kezdenek elterjedni a gondozó robotok. Japánban és Dél-Koreában legalább 14 cég foglalkozik gyermekgondozó robotok kifejlesztésével, figyelmeztet Sharkey professzor, feltéve a kérdést, vajon nem vezet-e mindez a két korosztály elhanyagolásához és társadalmi kirekesztéséhez.

Emellett a gyerekekre is nagy hatást gyakorolnak a gépek, a ma iskoláskor felé tartó generáció számos tanulmány szerint sokkal jobban kedveli a robotokat a játékmackók helyett és hamar kötődés fejlődik ki bennük a gép iránt. Ez rövid távon nem jelent problémát, "a gyermek kellemes és szórakoztató élményt szerez, ami érdeklődést és kíváncsiságot ébreszt benne", vallja Sharkey. Ugyanez jellemzi a számítógépes játékokat is, melyek a gyerekek számára kikövezik a gép használata előtti utat.

A ma már mindenhol megtalálható számítógép rövid távon fejleszti a gyermeket, hosszú távon az internettel megfűszerezve azonban függőséghez vezethet, ami a társadalmi kapcsolatok rovására mehet. Az alapelv a gondozó robotoknál egészen más, a hatás összességében azonban hasonló lehet. Azok a gyerekek, akikre robotok vigyáznak, hosszútávon egészen biztos hogy pszichikailag is megszenvedik az emberi kapcsolat hiányát. Fiatal majmokon elvégzett kísérletek arra utalnak, hogy a robotok gondozására bízott egyedek felnőve képtelenné váltak más majomtársaikkal foglalkozni és szaporodni, taglalta Sharkey.

Emellett számos "idősgondozó" robot is létezik, melyeket szintén széles körben használnak a fejlett országok otthonai és intézményei egyaránt. Ilyen a szintén japán fejlesztésű My Spoon, ami automatikusan eteti az idős embereket, valamint egy robotfürdőkád, ami a fürdetés tevékenységét vállalja át az emberi gondozóktól. A professzor nem feledkezett meg az egyre növekvő számú katonai robotokról sem, melyek már túlnőttek a bombakeresés és hatástalanítás feladatkörén, helyette automatikusan megkeresik a célpontot és emberi közreműködés nélkül képesek likvidálni azokat. "Egyre nőnek az etikai problémák, mivel nincs olyan számítási rendszer, ami egy közelharci helyzetben különbséget tudna tenni a harcolók és az ártatlanok között" - mondta.

Az árak 1990-es évekhez viszonyított 80 százalékos visszaesésével a robotok kereskedelmi értékesítése robbanásszerű növekedésen ment át a 21. században, az értékesített darabok 2008-ban elérték a közel 5,5 milliós számot, míg az elkövetkező két évre az előrejelzések 11,5 millióról szólnak, azaz megduplázódik a mindennapi élet részévé váló robotok mennyisége.

"Példátlan mennyiségben érkeznek életünkbe" - összegzett Sharkey, aki szerint a nemzetközi testületek által lefektetett etikai szabályok nélkül a robotok kontrollálása kizárólag az iparágra, az elfoglalt szülőkre és a hadseregre marad, szociálisan nézve pedig egyik sem túlságosan kecsegtető. A tudós Bill Gates szavait idézte, mondván a robotok ugyanolyan terjeszkedést fognak véghez vinni az elkövetkező néhány évben, mint amit a személyi számítógépek már véghez vittek az elmúlt években. "Az internet használat hirtelen megugrása is felkészületlenül érte a társadalmat, nem lenne jó ha a robotok esetében is ez történne" - hozott fel egy másik példát Sharkey. "A legjobb, ha már most, a tömeges elterjedés előtt felállítjuk a szükséges etikai irányvonalakat. Mindezt nemzetközi szinten kell megtenni még azelőtt, hogy a ezek az irányelvek maguktól alakulnának ki."



Sharkey professzor a fentiek mellett teljes mértékben elkötelezett a robotok terjedése mellett, 30 éve tanulmányozza a területet és folyamatosan hangsúlyozza a robotok hasznát a gyógyászatban és az emberek számára veszélyeket hordozó munkákban. Az olyan szituációk hallatán, melyek például Asimov "Én, a robot" című könyvében, vagy a Terminátor filmekben megjelennek, csupán megvonja a vállát, szerinte ilyen végítélet, vagy az ember-robot kapcsolat forgatókönyvek nem jöhetnek létre, kár túl sok szót vesztegetni rájuk.

"Nem aggódok amiatt, hogy a robotok átvennék az irányítást. Ezek csak buta gépek számítógépekkel és szenzorokkal felszerelve, melyek nem gondolkoznak önállóan, bármit sugall is a tudományos fantasztikum" - összegezte nézeteit. "Engem a robotok emberek általi alkalmazása aggaszt, nem maguk a robotok."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Calidor #47
    "Ha figyelembe vesszük azt, hogy az algoritmizálható szellemi tevékenységek a számítógép konvencionális rutinfeladatai, akkor a mesterséges intelligenciára a következő meghatározást adhatjuk: olyan fejlett szoftverkészlet (programrendszer), amely nem­determinisztikus problémák osztályára alkalmazható. Azok a problémák tartoznak ide, amelyekre nem dolgozható ki algoritmus, vagy ha igen, a lépések száma túllépi a kombinatorikai robbanás határát, továbbá azok, amelyek megoldásához hiányos, esetleg pontatlan információkkal rendelkezünk. (Hogy csak két "játékos feladatot" említsünk, egy átlagos sakkjátékban a lehetséges állások száma 10~120, a bridzsben pedig nem ismerjük a többi játékos lapját.)"

    szal szerintem valami még hianyzik az MI hez.

    de korabban is céloztam rá hogy hianyosak az ismeretink még...
    nem azt mondtam hogy lehetetlen, hanem azt hogy még biztosan nem.

    amikor még olyan dolgok röppennek fel a tudomány bulvárban, hogy tudatunk egyaltalan nem biztos hogy ezekre a dimenzokra van korlatozva, mint amiben létezünk,. gyakorlatilag sejtésünk sincs hogy mitorténik...

    amugy azt gondolom, amit tudunk creálni jelen pillanatban mi vel az egy giliszta(kb) itt tartunk. hadiparban esetleg egy hangya( de ott mar gondok vannak.


    hangya már meredekebb az már nem megy...








  • SirLord #46
    youtube--->bigdog
  • Epikurosz #45
    „Nem szoktál ilyen maszlagokat irni...ittál?;)”

    Évente kétszer szoktam sört inni. A tegnap volt az egyik. :-)

    "Az hogy nem hallottál róla,nem látod,érzed,érzékeled,még nem jelenti hogy nincs."

    Ha vmit nem lehet érzékelni semmiképp, az gyakorlatilag nem létezik, kár is fecsérelni rá az időt.

    Kellemes Karácsonyt!
  • 05lampard #44
    int main(void){
    elet();
    return 0;
    }
    Ott az a nagy 0 a végén.
  • B0nFire #43
    Ha már ennyire belelendültünk a sci-fibe, ajánlom olvasásra Stanislaw Lem - Az Altruizin - avagy igaz történet arról, hogyan akarta Jámbori nevezetű remete boldoggá tenni a mindenséget, és mi sült ki ebből c. novelláját. (Mo-n megjelent a Kiberiáda c. antológiában 1971, és a Metagalaktika 5-ben 1983)Megtudhatjuk belőle, hogy hogyan élnek a Fejlődés Legmagasabb Fokán álló lények. Egyáltalán nem úgy, ahogy sokan hinnénk - persze ez is csak egy fikció, de elgondolkodtató és még mulatságos is.
  • Lame #42
    Hat pedig okunk sincs ra. Sakkban mar elegge alaznak a gepek ...
    Egyebkent meg, ha valoban csinalunk ertelmes fejlodni kepes AI-t az tenyleg kiirtja az emberiseget. Ha megsem akkor az meg csak azt jelenti, hogy nem jol sikerult az AI :)
    Barmi ami kicsit is inteligens ezt tenne :)
  • Motoroj #41
    Én egyszerűbb jövőnek jobban örülnék.
  • balee66 #40
    "Régebben - ha épp nem volt valamilyen háború, de azok is lassabb tempóban zajlottak - az embereknek több szabadidejük volt. Ilyenkor télen pld. összegyűltek fonni, kukoricát hántani, stb. Az öregek meséltek, volt ének, a fiatalok ismerkedtek... Ma a TV és az internet személytelensége uralkodott el, ami egyik oka a népszaporulat csökkenésének."

    1. Szerinted a kukoricahántást unalomból csinálták?
    2. Népszaporulatnak semmi köze se a TV-hez, se a nethez, nem értem ezt hogy sikerült kikombinálnod...
  • cateran #39
    "Régebben - ha épp nem volt valamilyen háború, de azok is lassabb tempóban zajlottak - az embereknek több szabadidejük volt. Ilyenkor télen pld. összegyűltek fonni, kukoricát hántani, stb. Az öregek meséltek, volt ének, a fiatalok ismerkedtek..."
    És mind várták a mikulást..honnan szedted ezt a baromságot? A mezőgazdasági vidékeken igy lehetett,hisz mi a faszt csináljanak télen? De a bányába lementek ám télen is..a kovácsoknak se volt pihi olyankor...és úgy általában 120 évvel ezelött a legtöbb ember (már a fizikai munkás,nem a polgár) simán dolgozott napi 12-15-18 órát..ez tényleg kevesebb mint manapság....ja,hozzátenném,max úrnapján (vasárnap) volt munkaszünet..semmi napi 8 óra,heti 2 szabadnap...
    "Ma a TV és az internet személytelensége uralkodott el, ami egyik oka a népszaporulat csökkenésének. "
    Yikes...a romló gazdasági helyzetnek,a kilátástalan jövőképnek nyilván semmi köze hozzá....igaz,annyit irtál egyik oka...ja,nyilván....
    Nem szoktál ilyen maszlagokat irni...ittál?;)
    "(Mondjuk, azt még mindig furcsállom, hogy nem nyüzsögnek itt földönkívüli civilizációk szondái, robotjai, de ez legyen az én bajom.)"
    Az hogy nem hallottál róla,nem látod,érzed,érzékeled,még nem jelenti hogy nincs....:)
  • Epikurosz #38
    "Mi van, ha a robotok fejlődése vmiféle evolúció."

    Nem tetted ki a kérdőjelet, de nem is kellett, mert igen, a robotok megjelenése az evolúcióhoz tartozik, mely valszeg nem szorítkozik a biológiai evolúcióra.
    (Mondjuk, azt még mindig furcsállom, hogy nem nyüzsögnek itt földönkívüli civilizációk szondái, robotjai, de ez legyen az én bajom.)

    A lent leírt kollektív bölcsességhez nem igazán tudok most hozzátenni, de azért szeretnék megfogalmazni egy (már látom, hogy kettő lesz belőle) különvéleményt.

    1. Az mese, hogy majd lesznek a robotok, és nekünk több idő jut pihenésre.
    Mondjuk az tény, hogy régen az ősember, sőt még a mai afrikai emberek zöme is egész nap dolgozott (vadászott, gyűjtögetett, túrta a földet), de a magyar átlagember is pld. a 20 évvel, vagy 120 évvel ezelőtti állapotokhoz képest sokkal többet dolgozik. Régebben - ha épp nem volt valamilyen háború, de azok is lassabb tempóban zajlottak - az embereknek több szabadidejük volt. Ilyenkor télen pld. összegyűltek fonni, kukoricát hántani, stb. Az öregek meséltek, volt ének, a fiatalok ismerkedtek... Ma a TV és az internet személytelensége uralkodott el, ami egyik oka a népszaporulat csökkenésének. Az orvostudomány javíthat a statisztikán, de a szocializációt nem fogja tudni kiváltani. Ez a nagy büdös helyzet. Ha pedig nincsenek sok reális barátaid mihez kezdesz a szabadidőddel? Esetleg elutazol valahová, de egyre többen utaznak el, és ott szembesülnöd kell a zsúfoltsággal, a stresszel...
    Summa, summárum én rövidtávon még valamennyire optimista vagyok, de a bolygó 100 év múlva eléggé lehangoló hely lesz szerintem, pláne ha nem sikerül valamilyen alternatívát nyújtani a már nem működő neokonzervativizmus és az eleve kudarcra ítélt (mert alapjaiban elhibázott) neoliberalizmus helyett. Hát, igen, a robotok jövője is részben ideológiai téren fog eldőlni, meg úgy spontánul is, mindenféle irányítottság nélkül.