47
-
Calidor #47 "Ha figyelembe vesszük azt, hogy az algoritmizálható szellemi tevékenységek a számítógép konvencionális rutinfeladatai, akkor a mesterséges intelligenciára a következő meghatározást adhatjuk: olyan fejlett szoftverkészlet (programrendszer), amely nemdeterminisztikus problémák osztályára alkalmazható. Azok a problémák tartoznak ide, amelyekre nem dolgozható ki algoritmus, vagy ha igen, a lépések száma túllépi a kombinatorikai robbanás határát, továbbá azok, amelyek megoldásához hiányos, esetleg pontatlan információkkal rendelkezünk. (Hogy csak két "játékos feladatot" említsünk, egy átlagos sakkjátékban a lehetséges állások száma 10~120, a bridzsben pedig nem ismerjük a többi játékos lapját.)"
szal szerintem valami még hianyzik az MI hez.
de korabban is céloztam rá hogy hianyosak az ismeretink még...
nem azt mondtam hogy lehetetlen, hanem azt hogy még biztosan nem.
amikor még olyan dolgok röppennek fel a tudomány bulvárban, hogy tudatunk egyaltalan nem biztos hogy ezekre a dimenzokra van korlatozva, mint amiben létezünk,. gyakorlatilag sejtésünk sincs hogy mitorténik...
amugy azt gondolom, amit tudunk creálni jelen pillanatban mi vel az egy giliszta(kb) itt tartunk. hadiparban esetleg egy hangya( de ott mar gondok vannak.
hangya már meredekebb az már nem megy...
-
SirLord #46 youtube--->bigdog -
Epikurosz #45 „Nem szoktál ilyen maszlagokat irni...ittál?;)”
Évente kétszer szoktam sört inni. A tegnap volt az egyik. :-)
"Az hogy nem hallottál róla,nem látod,érzed,érzékeled,még nem jelenti hogy nincs."
Ha vmit nem lehet érzékelni semmiképp, az gyakorlatilag nem létezik, kár is fecsérelni rá az időt.
Kellemes Karácsonyt!
-
05lampard #44 int main(void){
elet();
return 0;
}
Ott az a nagy 0 a végén. -
#43 Ha már ennyire belelendültünk a sci-fibe, ajánlom olvasásra Stanislaw Lem - Az Altruizin - avagy igaz történet arról, hogyan akarta Jámbori nevezetű remete boldoggá tenni a mindenséget, és mi sült ki ebből c. novelláját. (Mo-n megjelent a Kiberiáda c. antológiában 1971, és a Metagalaktika 5-ben 1983)Megtudhatjuk belőle, hogy hogyan élnek a Fejlődés Legmagasabb Fokán álló lények. Egyáltalán nem úgy, ahogy sokan hinnénk - persze ez is csak egy fikció, de elgondolkodtató és még mulatságos is. -
Lame #42 Hat pedig okunk sincs ra. Sakkban mar elegge alaznak a gepek ...
Egyebkent meg, ha valoban csinalunk ertelmes fejlodni kepes AI-t az tenyleg kiirtja az emberiseget. Ha megsem akkor az meg csak azt jelenti, hogy nem jol sikerult az AI :)
Barmi ami kicsit is inteligens ezt tenne :) -
#41 Én egyszerűbb jövőnek jobban örülnék. -
balee66 #40 "Régebben - ha épp nem volt valamilyen háború, de azok is lassabb tempóban zajlottak - az embereknek több szabadidejük volt. Ilyenkor télen pld. összegyűltek fonni, kukoricát hántani, stb. Az öregek meséltek, volt ének, a fiatalok ismerkedtek... Ma a TV és az internet személytelensége uralkodott el, ami egyik oka a népszaporulat csökkenésének."
1. Szerinted a kukoricahántást unalomból csinálták?
2. Népszaporulatnak semmi köze se a TV-hez, se a nethez, nem értem ezt hogy sikerült kikombinálnod... -
cateran #39 "Régebben - ha épp nem volt valamilyen háború, de azok is lassabb tempóban zajlottak - az embereknek több szabadidejük volt. Ilyenkor télen pld. összegyűltek fonni, kukoricát hántani, stb. Az öregek meséltek, volt ének, a fiatalok ismerkedtek..."
És mind várták a mikulást..honnan szedted ezt a baromságot? A mezőgazdasági vidékeken igy lehetett,hisz mi a faszt csináljanak télen? De a bányába lementek ám télen is..a kovácsoknak se volt pihi olyankor...és úgy általában 120 évvel ezelött a legtöbb ember (már a fizikai munkás,nem a polgár) simán dolgozott napi 12-15-18 órát..ez tényleg kevesebb mint manapság....ja,hozzátenném,max úrnapján (vasárnap) volt munkaszünet..semmi napi 8 óra,heti 2 szabadnap...
"Ma a TV és az internet személytelensége uralkodott el, ami egyik oka a népszaporulat csökkenésének. "
Yikes...a romló gazdasági helyzetnek,a kilátástalan jövőképnek nyilván semmi köze hozzá....igaz,annyit irtál egyik oka...ja,nyilván....
Nem szoktál ilyen maszlagokat irni...ittál?;)
"(Mondjuk, azt még mindig furcsállom, hogy nem nyüzsögnek itt földönkívüli civilizációk szondái, robotjai, de ez legyen az én bajom.)"
Az hogy nem hallottál róla,nem látod,érzed,érzékeled,még nem jelenti hogy nincs....:) -
Epikurosz #38 "Mi van, ha a robotok fejlődése vmiféle evolúció."
Nem tetted ki a kérdőjelet, de nem is kellett, mert igen, a robotok megjelenése az evolúcióhoz tartozik, mely valszeg nem szorítkozik a biológiai evolúcióra.
(Mondjuk, azt még mindig furcsállom, hogy nem nyüzsögnek itt földönkívüli civilizációk szondái, robotjai, de ez legyen az én bajom.)
A lent leírt kollektív bölcsességhez nem igazán tudok most hozzátenni, de azért szeretnék megfogalmazni egy (már látom, hogy kettő lesz belőle) különvéleményt.
1. Az mese, hogy majd lesznek a robotok, és nekünk több idő jut pihenésre.
Mondjuk az tény, hogy régen az ősember, sőt még a mai afrikai emberek zöme is egész nap dolgozott (vadászott, gyűjtögetett, túrta a földet), de a magyar átlagember is pld. a 20 évvel, vagy 120 évvel ezelőtti állapotokhoz képest sokkal többet dolgozik. Régebben - ha épp nem volt valamilyen háború, de azok is lassabb tempóban zajlottak - az embereknek több szabadidejük volt. Ilyenkor télen pld. összegyűltek fonni, kukoricát hántani, stb. Az öregek meséltek, volt ének, a fiatalok ismerkedtek... Ma a TV és az internet személytelensége uralkodott el, ami egyik oka a népszaporulat csökkenésének. Az orvostudomány javíthat a statisztikán, de a szocializációt nem fogja tudni kiváltani. Ez a nagy büdös helyzet. Ha pedig nincsenek sok reális barátaid mihez kezdesz a szabadidőddel? Esetleg elutazol valahová, de egyre többen utaznak el, és ott szembesülnöd kell a zsúfoltsággal, a stresszel...
Summa, summárum én rövidtávon még valamennyire optimista vagyok, de a bolygó 100 év múlva eléggé lehangoló hely lesz szerintem, pláne ha nem sikerül valamilyen alternatívát nyújtani a már nem működő neokonzervativizmus és az eleve kudarcra ítélt (mert alapjaiban elhibázott) neoliberalizmus helyett. Hát, igen, a robotok jövője is részben ideológiai téren fog eldőlni, meg úgy spontánul is, mindenféle irányítottság nélkül. -
Zoleeca #37 "AI fejlesztés - ez is a számítógépes játékoknak köszönhető"
Ezt szerintem így ne jelentsük ki.
Calidor:
"amugy azt se tartom valoszinunek hogy a jelenlegi
if
else if
szerkezettel lehetne értelmes eletet krealni, vagy egy for ciklussal"
Hát nem is így kell neki fogni. Eleve nem tisztán eljárásorientált/objektumorientált nyelvekben kell gondolkodni. -
64b0r #36 A fórumhozzászólások alapján azt a képet kaptam, hogy az átlagembert (na jó, átlag sg-fórumozót :D) sokkal jobban érdekli, hogy a robot jobb-e, mint az ember, vagy sem, annál amiről Sharkey beszél. Nevezetesen, ha lesznek robotjaink, hogyan fogjuk azokat használni, hogyan integráljuk azokat a társadalmunkba. Például lopás-e, ha arra utasítom a robotomat, hogy vegye el egy kisgyerek nyalókáját? Primitív a példa, de remélem érthető a mondanivalóm. Nem értek a joghoz, de annyit én is látok, hogy teljes a káosz a letöltések, mp3, másolásvédelem stb. terén, ezek mind az internet gyors elterjedésének következményei. Az ilyesmikkel kell foglalkozni előre, és nem azzal, hogy mivel lehet megölni egy robotot, ha az meg akar ölni engem. :D
A másik dolog "a gépek átveszik az emberek munkáját" nevezetű szólam. Ez nem újdonság, már a szövőgép, aratógép megjelenésekor megjelent a géprombolás, mint irányzat.
Szembe kell végre nézni azzal, hogy az ember alapvetően lusta. (Ez valószínűleg evolúciós eredetű, hiszen régen sokat számított, hogy mire költöttük a nehezen megszerzett energiáinkat - nem megyek bele, túl hosszadalmas lenne)
Mivel lusta, szeret gépeket csinálni, amik elvégzik helyette a munkát. De azok is lusták, akik eddig ezt a munkát végezték, és most valami új munka után kellene nézniük, és a gépet okolják a munkájuk megszűnése miatt. Ez így fog menni az idők végezetéig. Illetve, amíg el nem jutunk egy olyan szintre, ahol már nincs értelme tovább fejlődni. (hja, a Nirvána :-P) A mindenkit kielégítő technológiai színvonal témában mindenkinek ajánlom Iain M. Banks Kultúra-sorozatát, tényleg jó sci-fi, és nem csak emiatt. -
kukacos #35 Amíg egy ember előállítása egyszerűbb, mint egy roboté, a robotok általánosságban nem fogják átvenni a helyünket. Egy emberhez kell egy nő és egy férfi, néhány tonna élelmiszer, ami olcsón hozzáférhető, és néhányszor tíz év plusz oktatás, és kapsz egy szuperszámítógépet (agy) és egy testet, ami ugyan nem túl erős, de könnyen kiegészíthető néhány olcsó és primitív fizikai eszközzel (gépek), és együtt elég ütős és költséghatékony kombináció.
Egy ekvivalens költségű robot úgy működne, hogy megkapja a nyersacélt és a szilíciumot, és összerakja a gyárt, amiben legyártja magát. Ez a folyamat nyilván csak sok példány felett lehet költséghatékony, és egyelőre nagyon messze állunk attól, hogy ilyen robotokat építsünk. Persze az is mellettük szólna, ha pl. nem kellene húsz év ahhoz, hogy munkába tudnak állni, vagy az adott munkát sokkal hatékonyabban végeznék. Vannak területek, ahol ez utóbbi egyedül bármi pénzt megér.
A robotok építésétazok a területek hajtják, ahol nincs elég ember vagy az ember nem elég jó. Nem csak a katonaságra kell gondolni, pl. az elöregedő társadalmak problémáját is robotokkal akarják majd megoldani. A képen is etetőrobot van, ami további generációi majd valaki bangladesi bevándorló elől fogják elvenni a munkát. Ő engem akart volna etetni hatvan év múlva, hogy a felhalmozott vagyonomat a saját családjához juttassa, mert ő, ellentétben velem, csinált elegendő gyereket. No, ezt a bizniszt akarják a fejlett társadalmak megfúrni a robotokkal, így nem lesz szükség friss husira, békésen kimúlhatunk majd gépeink között, bevándorlók okozta társadalmi feszültségek nélkül, a néhány csemeténk meg élhet tovább szupergazdagon. -
HunGripen #34 "Addig is csak emberi felügyelettel vagy elszigetelt területeken alkalmazzák a fegyveres robotokat,pl őrzésre zárt területen belül. Repülőgépeknél is hasonló a helyzet. Én úgy képzelem el ,hogy egy kötelékben repülnek emberek és robotok,a robot csak emberi utasításra hajt végre bizonyos műveleteket.Hadsereget csak gondolkodó robotok válthatják ki, szerintem."
Hát de épp ez a lényeg. A robotok nem fognak minden egyes részen hamar elterjedni. De ahol elterjednek nem lesz szükség annyi munkaerőre. Pl. egy önálló gyalogsági robot kifejlesztése még nagyon a jövő zenéje. De egy "közel önálló" harcirepülőgép kifejlesztése nem. Itt nem a mai Predator, vagy Global Hawk, elsősorban felderítő gépekről beszélünk(amik már ma is képesek előre beprogramozott parancsokat végrehajtani), hanem komplett harcra fejlesztett repülőkről. Akár azt is megtehetik, hogy beprogramozzák az útvonalat, megadják a célpontot koordinátáit és bummm. Elvégzi ő a feladatot. A másik lehetőség az, ha egy ember vezette repülővel repül kötelékben és annak az irányát és parancsait követi. Ez a közel jövőben valószínűleg vagy csak felderítő, vagy az előbb említett emberek közreműködésével való fegyveres akciókban fog résztvenni. De pár év tized múlva, lehet ezek a gépek fogják alkotni a US Air Force főállományát.
Ráadásul, említetted az emberi felügyeletet. Nos igen, de a tervek szerint min 1 (akár több) köteléket is képes lesz egy ember irányítani.
Utána majd jön a karbantartók egy része(fegyverzet felszerelése stb.).
Szóval épp azt mondom, ha a kutatók tényleg sürgetik a robot technológia fejlesztését, akkor párhuzamosan kéne átállni, egy ezen alapuló új rendszerre. Ezt valószínűleg leghamarabb a fejletett országokban fogják megpróbálni(USA, Japán stb). Ma Magyarországon még a nyugdíj rendszer fenntartása is nehézkes(lehet hogy 20 éven belül összeomlik), szóval ezeket elég nehéz megoldani.
Egyébként az emberek hülyítése egyrészt inkább egyes magasrangú emberek miatt van, akik így könnyebben áttudják verni az átlag embert.
És nem szabadna lebecsülni a kétkezű munkást, akinek lehet, hogy sokkal nagyobb a szaktudása a saját területén(gépgyártás, bútorgyártás stb.), mint 1-2 jogásznak.
-
#33 De durva. Rákerestem,tényleg az: etetőgép
-
#32 Etetőgépnek tűnik.Mintha az a fémes tárgy a fehér kar végén kanál lenne. :D -
#31 Az mi a franc ott az első képen? -
NexImpera #30 "Sőt, nem volna lehetséges, ha a tudatunkat, mint software-t át lehetne-e tölteni egy hatékonyabb robot testbe?" Tiszta Ghost in the Shell
-
polarka #29 Mi van, ha a robotok fejlődése vmiféle evolúció. Az emberek ötletéből kezdenek kifejlődni és sokkal fejlettebbek, ellenállóbbá válnának, mint az ember. Az űrutazással sincsen annyi problémájuk, mint az embereknek, akár örökké is "élhetnek". Ebben a témában ajánlom olvasni a transz- és poszthumanizmust és azok eszmerendszerét. Természetesen én sem vagyok nagy szakértő, tehát nem kell itt szidni engem, én is csak felületesen ismerem ezeket a témákat.
És miért akarnák kiírtani az embereket a robotok? Ha egyszer annyival hatékonyabbak lehetnek, akkor nekik semmibe sem telik, hogy vigyázzanak ránk, mint ahogy az állatkertek és rezervátumok is vigyáznak a majmokra pl. Sőt, nem volna lehetséges, ha a tudatunkat, mint software-t át lehetne-e tölteni egy hatékonyabb robot testbe?
Majd meglátjuk mi lesz, azzal hogy itt irogatunk és elmélkedünk úgysem változik semmi... -
polarka #28 Egyébként a skynet nem a dolgát végezte, amikor kinyírta az embereket? Arra volt programozva, h megvédje az embereket. Hát ő megvédte őket saját maguktól. Ha nincs egy ember se, akkor nincsen ki ártson a másiknak. Az emberek legnagyobb ellensége önmaguk. -
polarka #27 Az értelmes, gondolkodó és derék amerikaik is szétlövik a civileket is, sőt van, h saját bajtársaikat bombázzák le. Szerintem belefér, ha a robot is hibázik néhányszor. -
#26 Azok akik megalkotják a gondolkodó robotot,azok képesek megérteni ,hogyan is történik ez a folyamat, képesek 100%-osan befolyásolni azt. Így meg tudják gátolni, hogy szabad akarata legyen, vagy ,hogy rossz döntéseket hozzon, vagy ,hogy felülírja önmagát. Szerintem nem kell félni ezektől a mesterséges intelligenciáktól, mivel képesek vagyunk irányítani és szigorú korlátok közé szorítani a működését, ha már megalkotni képesek voltunk.
Aztán lehet, hogy valaki csinál a sufniban egy skynetet, annyiban igazatok van ,hogy egy lehetséges veszélyforrás, ha nem megfelelően kezeljük.
Amennyiben ez a gondolkodási folyamat magasabb rendű mint az emberi gondolkodás, akkor az óriási távlatokat nyit az élet minden területén, gyakorlatilag többszörösére gyorsulhat minden fejlesztési, kutatási folyamat, beleértve a mesterséges intelligencia kutatást, ami még okosabb gépeket tesz lehetővé ,ami még gyorsabban felgyorsítja... Asszem ezt hívják technológiai szingularitásnak. -
#25 Azt így most nem tudom megbecsülni, hogy a robotmunkát(ami kiváltható) végzők létszáma és lehetséges betöltetlen munkahelyek létszáma + az új munkahelyek (amiket a robotgyártás iparág teremt, közvetve és közvetlen) milyen arányban vannak. Annyit mondhatok ,hogy nem minden kétkezi munkásról van szó, csak nagyon keveset lehet szerintem a jelenlegi és a közeljövőben várható szinten. Ahogy a technika fejlődik persze egyre többféle munkakör váltódik ki.Van a dolognak egy anyagi vonzata is, a robotok többnyire drágák, így csak a nagyvállalatok engedhetik meg először, viszont nem kell havibért fizetni nekik és lehet ,hogy 20 órában dolgozhatnak egy nap, de elromolhat, viszont nem kell szabi sem neki... Azért csak kevés munkakör, mert pl a nem várt helyzetekkel nagyon rosszul birkóznak meg, jelenleg gyakorlatilag kukásnak sem alkalmasak.Szóval az robotok alkalmazása egy lassú folyamat és igaza van zipp- nek ,hogy már elkezdődött régóta. Pl a gyártósorok is tekinthetők egyfajta robotnak, amik ma természetesek.
Katonai alkalmazásban úgy vélem meg fog állni egy szinten, amíg nem tudják megoldani ,hogy nem lőjön le minden civilt és baráti katonát aki az útjában áll. Csak egy ilyen eset kell és az ellenzők ezt fogják emlegetni évekig + a média felkapja. Ennek a megoldására nagyon bonyorult algoritmusok + érzékelők kellenek vagy gondolkodó robot. Addig is csak emberi felügyelettel vagy elszigetelt területeken alkalmazzák a fegyveres robotokat,pl őrzésre zárt területen belül. Repülőgépeknél is hasonló a helyzet. Én úgy képzelem el ,hogy egy kötelékben repülnek emberek és robotok,a robot csak emberi utasításra hajt végre bizonyos műveleteket.Hadsereget csak gondolkodó robotok válthatják ki, szerintem. -
Slim Rick #24 Csak a történelemből kiindulva : mikor emelkedett ki az ember intelligenciája a porból ? -> Amikor már volt termésfelesleg, nem kellett évi 365 napot szinte végig dolgoznia. Amikor lett ideje gondolkozni.
Ha a napi problémák elveszik a számítási időt az embertől, ne várjunk nagy dolgokat az átlagembertől. Minél több ideje lesz minél több embernek annál több ideje lesz gondolkozni ( vagy háborúzni) ,hogy ne unja magát halálra.
Az "emberi intelligencia" többet érdemel szerintem , mint hogy végig dolgozza az életét, ahelyett , hogy alkotni próbálhatna. -
#23 Nem fognak dollár milliókat érő robotokat egyszerű betonozásra alkalmazni, amit egy kínai munkás fillérekért megcsinál. Legelőször azok a munkakörök fognak robotizálódni, amik az ember számára veszélyesek, de a gépek által gond nélkül megoldhatóak. A folyamat már megkezdődött (aknakereső-robot), de mire azt mondhatjuk, hogy tényleg széles körben elterjedt, és társadalmi változást sürget... - az legalább egy 50 év, ha nem több. Szóval enyhén szólva is elszállt ez a 10-15 éves becslésed. -
NullZ3r0 #22 Egyetértek, míg a robotok csak eszközök, addig minden rendben. Tényleg sokan elveszítik a munkájukat, jön a géprombolás és hőzöngés, de ezt lehetne átképzéssel és létminimumhoz szükséges segéllyel kompenzálni (hosszabb távon).
Ám a gond akkor van, mikor megjelenik a felsőbbrendű, fejlett gondolkodásra képes mesterséges intelligencia, ami gyakorlatilag az összes embert feleslegessé tenné.
Na ez az amit nem kéne megengedni. Bár még messze vagyunk a dologtól, de szerintem korlátozni kéne a mesterséges intelligenciát. Különben úgy járunk mint a Solaria-lakók... (Asimov: Mezítelen nap) -
stremix #21 Régen is volt géprombolás, sokan hitték h a gépek elveszik a munkát. -
HunGripen #20 Hát, elméletben még vannak is jó dolgok az ötletedben(bár szerintem nem mind).
Átképzés?
Ma is mi van Magyarországon? A tulajdonos sokszor nem képzett, tanult, diplomás szakembereket vesz fel, hanem egy átképzett munkást/dolgozót, mert nem kell neki annyit fizetni.
Ráadásul bizonyos szakmában már így is sokan vannak. Ha most túl sok jogász van, akkor minek még többet képezni. Orvosból viszonylag kevés van, de ez nem csak a képzett munkaerő hiányának köszönhető, hanem annak, hogy sokan külföldre mennek jobb fizetés reményében. Ráadásul tegyük fel átképeznek pár embert, akkor sem kell annyi, mint amennyit más szakmákból átkéne helyezni.
Ha ez csak így simán menne, akkor ma se lenne gond a bezárt gyárak dolgozóinak elhelyezésével.
Vegyük pl. a hadsereget: csak Magyarországon kb. 20000 fő szolgál. Őket hova helyeznéd. Amerikában ennek többszöröse a fegyveres erőknél szolgáló emberek száma(Hadsereg, Tengerészgyalogság, Légierő stb.). Mégha csak a pilótákat cserélnék le, akkor is rengeteg emberről van szó. Tegyük fel van 20 db harcigép, melynek ma a legénysége 1, 2 vagy akár több főből is állhat. Ha ezt a 20 gépet egyetlen egy szakember felügyelné, akkor enyhén szólva kevesebb emberre lenne szükség. Már ma folynak a teljesen önálló harcigépek fejlesztései, melynél egy kötelék irányításához elég egyetlen egy kezelő.
Az egy dolog, hogy ma a gép kezeléséhez kell szakamber(bár a gyárakban így is kevesebb emberre van szükség), de ha tovább folytatják a kutatásokat kitudja mi lesz. Épp ez az, hogy a tudósok csak mennek, mennek nem gondolnak ezekre a dolgokra(tisztelet a kivételnek, pl. a robotetika kidolgozása jó ötlet). Bár ha úgy vesszük ez nem is az ő dolguk lenne.
Ezekre a dolgokra évtizedeken belül gondolni kéne.
Szóval nem azt mondom, hogy kivitelezhetetlen, de csak elég nehezen. -
#19 A robotok jelenlegi formájukban csak eszközök, ahogy a talicska,lapát vagy a betonkeverő.Igaz sokkal kifinomultabbak. Mint minden ilyen eszköz célja,a dolgozó robotok célja is a munka hatékonyabbá tétele.Az összes ilyen eszköz a lapát,a talicska is emberek szükségességét vonta ki a munkából. Régen mondjuk ez létszükség volt , mert nemvolt annyi munkás, de tulajdonképpen ugyanaz a jelenség. Rövid távon ez valóban káros ,mert az embereket kirúgják, de hosszú távon a társadalom érdekeit szolgálja. Munka akad bőven, csak tudni kell melyik területen,pl orvosokból kevés van. Szerintem fontos, hogy a robot munkákat valóban robotok végezzék és ne emberek, és ez a réteg aki ezt végezte eddig az valami emberi munkát végezzen, ahol nem a fizikumra hanem az észre van elsődlegesen szükség. Fizikailag ugye már most erősebbek a robotok. Szerintem a mostani kétkezi munkások is képesek lennének ezeket a munkákat elvégezni, ha gyerekkoruktól erre tanították volna őket és tanultak volna,tehát szerintem az ész sokszor megvan csak az akarat hiányzik.Persze kivételek mindig vannak. Rövid távú káros hatásait meg segélyekkel, továbbképzési lehetőségekkel tudjuk ellensúlyozni.És tényleg ,nem szabad ,hogy akkor úgy érezzék az emberek ,hogy megéri nem dolgozni, tehát azért túlzásba sem szabad vinni ezeket a segélyeket.(((Ez lehet aktuális is.))) Szóval ez nem új dolog , már volt példa géprombolásokra, stb... Nem vonja el az emberektől a munkát, csak átrendezi a keresletet az egyes munkákra, felszabadítja az embereket a robotolásból.Több ember kényszerül majd arra ,hogy használja is a fejét, ha már van , így talán egy értelmesebb társadalmat kapunk. A háztartási robotok nagyjából ugyanez, többet tud az ember a fontosabb dolgokkal foglalkozni, az más dolog, hogy valaki csak fekszik az ágyon és tv-zik ha nincs dolga. Ez amit mondtam csak addig érvényes amíg a robotokról, mint eszközökről beszélünk, ha már gondolkodásra is képesek, az már más tészta. -
#18 Menj a barátnőddel a hálószobába és úccu neki, gyártsatok embert és 9 hónap múlva aggyátok el a piacon. -
#17 Ez szerintem hülyeség. Az ember életét is simán le lehet írni if függvényekkel. Persze a forrsákód nem úgy fog kinézni mint az első évben készített programozási feladataid hanem kurva bonyolult lesz. De le lehet írni. -
#16 Hát valóban nincs bizonyítva, de értelme sincs erről vitatkozni, mert annyira keveset tudunk a minket körülvevő világról. Nem is állíthatjuk azt sem ,hogy mi vagyunk a teremtés koronái, ahogy azt sem ,hogy nem. Amit egyedül állíthatunk ebben a témában, hogy nincs elég információnk. Konkrétan értelmes földönkívüli életre gondoltam. Viszont abban bizonyosak lehetünk, hogy az embernél felsőbb rendű életforma/gép létrehozása/léte lehetséges.Talán csak idő kérdése. -
HunGripen #15 "Gonduljunk csak a kreativitásra, tudósok, mérnökök, művészetek. De addig annál tovább nem terjed az ember tudata, hogy jaj elveszik a munkám a robotok, amíg fel nem ismeri, hogy a pénz tartja rabszolgaságban őt, a robotok meg felszabadítanák a felesleges dolgokból..."
Ja, ezt mond majd azoknak akiknek emiatt nem lesz munkájuk. Azt hiszed egyből kitalálnak és végigvisznek pár év alatt egy olyan rendszert, amiben az ember nem dolgozik csak kapja a jutattást?? Ráadásul, hogy ez törvényesen működjön?
Ez nem így működik. Alapból lesznek olyan munkák, melyeket egy robot hamarabb eltud majd végezni. Más munkákra csak később fognak tudni robotokat csinálni. Szerintem nem örülne neki a dolgozó ember, hogy ő gürizik, a másik meg alapból kapja a pénzt, mert egy robot dolgozik helyette.
Igazad van lesz az emberi létnek értelme. De ha egyszer tényleg csak a robotok fognak dolgozni, akkor sem szabad túlzásba esni(gondolok itt pl. a Wall-E című animációs filmre). Ha inni akarsz valamit menj ki a hűtőhöz és ne egy robot vigye ki neked az italt.
Én nem is nagyon a "robotok lázadásától" félek, hanem a fent említett dolgoktól.
Erre a tudósok egyáltalán nem gondolnak, vagy csak lesz*ják, mert a saját munkájukat akarják minél inkább fontossá tenni? -
Calidor #14 Bandypapa
Azért hiszuk hogy mi vagyunk a teremtés koronai mert nincs mas ami ezt cáfolná
addig amíg ennek nincs bebizonyitva az ellenkezője joggal hihetjük azt hogy
tényleg nincs nallunk jobb.
és mivel az a feltételezés hogy nem mi vagyunk a legjobbak nincs bizonyitva megmarad fikcionak
azaz kb egyenértékü azzal hogy viszamegyek a multba és megakadalyozom hogy beirj ebbe a forumba
Az hogy azt gondoljuk, hogy nincs -
Calidor #13 elképzelhetőnek tartom, hogy teremthetnénk olyan kornyezetet ahol értelmes élet létre tud jönni, de ehhez olyan környezet kéne amihez definiálnunk kéne a fizika összes törvényét (pl a mienkét) , de ez sem megy mert nem ismerjük még az összes törvényt. -
Calidor #12 Feldobok egy kérdést:
két bittel meglehet érteni két bit müködését?
--NEM--
és háromszázzal?
van olyan szám ahol ezt meg lehet érteni?
amugy azt se tartom valoszinunek hogy a jelenlegi
if
else if
szerkezettel lehetne értelmes eletet krealni, vagy egy for ciklussal -
Temaruk #11 Különösebb gondolkodást nem igénylő munkákat robot munkának szokás manapság is hívni. Az élet nem kellene, hogy abból álljon, hogy benzinkutas, vécétisztító, szalagmunkás az ember, még ha sokan így is élik az életüket. A változás jó dolog, főleg, ha tervezett és fel vagyunk rá készülve. Ha lennének olyan munkák, amiket nem ember végezne, még nem jelenti azt, hogy az embernek nem lenne értelme. Gonduljunk csak a kreativitásra, tudósok, mérnökök, művészetek. De addig annál tovább nem terjed az ember tudata, hogy jaj elveszik a munkám a robotok, amíg fel nem ismeri, hogy a pénz tartja rabszolgaságban őt, a robotok meg felszabadítanák a felesleges dolgokból... -
#10 Csak használhatatlan technikailag. -
Ludverc #9 Ami a Homo nemzetségbe tartozik, az mind embernek tekinthető. -
Xantia #8 Mire megalkotjuk a tökéletes robotot rájövünk, hogy sok energiába (költségbe) telik és kezelhetősége, megbizhatósága is olyan mint az embereké. Akkor már embert csinálni egyszerűbb, és olcsóbb.
Sajnos az ember csinálást még mindig sok etikai kérdésbe ütközik, csak a hagyományos, genetikát nem módosító út az egyetlen járható.
Én inkább attól félek, hogy kiásnak egy előembert, vagy neandervölgyi embert, aki jogilag állat kategória (pl.: nem tud szaporodni emberrel). Ezt viszont már fel lehet tunningolni intellegenciával, olcsón hatékonyan lehetne gyártani. Máris meglenne a konkurencia a segédmunkásoknak. Hosszabb távon emiatt fogunk kihalni, illetve csak egy szűk szellemi, uralkodói elit éli túl. Most valósul meg vagy 10.000 év múlva, kitudja? De megvalósul...