• Epikurosz
    "Mi van, ha a robotok fejlődése vmiféle evolúció."

Nem tetted ki a kérdőjelet, de nem is kellett, mert igen, a robotok megjelenése az evolúcióhoz tartozik, mely valszeg nem szorítkozik a biológiai evolúcióra.
    (Mondjuk, azt még mindig furcsállom, hogy nem nyüzsögnek itt földönkívüli civilizációk szondái, robotjai, de ez legyen az én bajom.)

A lent leírt kollektív bölcsességhez nem igazán tudok most hozzátenni, de azért szeretnék megfogalmazni egy (már látom, hogy kettő lesz belőle) különvéleményt.

1. Az mese, hogy majd lesznek a robotok, és nekünk több idő jut pihenésre.
    Mondjuk az tény, hogy régen az ősember, sőt még a mai afrikai emberek zöme is egész nap dolgozott (vadászott, gyűjtögetett, túrta a földet), de a magyar átlagember is pld. a 20 évvel, vagy 120 évvel ezelőtti állapotokhoz képest sokkal többet dolgozik. Régebben - ha épp nem volt valamilyen háború, de azok is lassabb tempóban zajlottak - az embereknek több szabadidejük volt. Ilyenkor télen pld. összegyűltek fonni, kukoricát hántani, stb. Az öregek meséltek, volt ének, a fiatalok ismerkedtek... Ma a TV és az internet személytelensége uralkodott el, ami egyik oka a népszaporulat csökkenésének. Az orvostudomány javíthat a statisztikán, de a szocializációt nem fogja tudni kiváltani. Ez a nagy büdös helyzet. Ha pedig nincsenek sok reális barátaid mihez kezdesz a szabadidőddel? Esetleg elutazol valahová, de egyre többen utaznak el, és ott szembesülnöd kell a zsúfoltsággal, a stresszel...
    Summa, summárum én rövidtávon még valamennyire optimista vagyok, de a bolygó 100 év múlva eléggé lehangoló hely lesz szerintem, pláne ha nem sikerül valamilyen alternatívát nyújtani a már nem működő neokonzervativizmus és az eleve kudarcra ítélt (mert alapjaiban elhibázott) neoliberalizmus helyett. Hát, igen, a robotok jövője is részben ideológiai téren fog eldőlni, meg úgy spontánul is, mindenféle irányítottság nélkül.