Berta Sándor

Nincs veszélyben a müncheni LiMux-program

Miközben a bécsi városi vezetők a Wienux mellé Vistát is vásároltak, addig München afféle utolsó bástyaként továbbra is kitart a nyílt forráskódú szoftverek beszerzése mellett.

Florian Schießl, a LiMux-projekt helyettes vezetője a kezdetektől, vagyis 2003-tól részt vesz a munkában. 1998 óta foglalkozik nyílt forráskódú programokkal. Először a technikai ügyekért felelős helyettes vezető volt, majd az idei év elejétől ő lett az egész LiMux-program második legfontosabb embere. "A csapatunknak összesen 15 technikus és öt projektvezető a tagja. A célunk a kezdetektől az, hogy a müncheni közigazgatásban dolgozók nyílt forráskódú asztali operációs rendszereket és szoftvereket használjanak. 2004-ben döntöttünk a Debian mellett. Fontos elmondani, hogy a LiMux nem egy önálló disztribúció. 99 százalékban a Debian által biztosított csomagokat használjuk, ezeket azonban kiegészítettük újabb verziókkal, például az OpenOffice új változatával. Az átállás a tervezettnél egy évvel később, 2006-ban kezdődött meg." jelentette ki a szakember.

"A folyamat nagyon egyszerű: a dolgozók számítógépére először az OpenOffice-t telepítjük fel és miután megszokták, utána váltjuk le az operációs rendszert. A tervek szerint várhatóan 2012-re a müncheni közigazgatásban használt mintegy 14 000 munkaállomás 80 százalékán már LiMux fog futni, de a váltás nem lesz teljes. Maradnak majd olyan gépek, amelyeken megmarad a Windwws. Ennek egyedüli oka, hogy vannak olyan programok, amelyek kizárólag Windows vagy Macintosh alatt működnek" - tette hozzá..


A 35 millió eurós költség több mint fele az oktatás és a telepítés

Florian Schießl elmondta, hogy a 14 000 közigazgatási és a 28 000 iskolai PC mindegyikén részben szabad szoftverek találhatók. Ezek között van a Thunderbird levelezőprogram és a Firefox. A cél egyértelmű: meg akarták szüntetni az Internet Explorertől és az Outlooktól való függést. A program költségvetése 13 millió euró, ami jóval kevesebb az eredetileg tervezett összegnél. A LiMux esetében is felmerült a kérdés, hogy miként fogadták az emberek a változást? Nos, a szakember szerint jól, ami annak köszönhető, hogy már korán felvilágosították a közigazgatásban dolgozókat a folyamatról és megismertették velük az új operációs rendszert és a programokat. Voltak pódiumbeszélgetések, szórólapok, nyereményjátékok és át-, illetve továbbképzések. A költségek jelentős részét ez utóbbiak viszik el.

A müncheni fejlesztők létrehozták a WollMuxot, amely egy platformfüggetlen, Java-alapú OpenOffice-kiegészítés. Egy olyan kliensmegoldásról van szó, amelynek segítségével bárki elkészítheti a levelek fejléceit, a szövegrészeket és rendszerezheti a nyomtatványokat. A WollMux előnye, hogy már alaphelyzetben csökkenthető a használt makrók száma. Az alkalmazás nyílt forráskódú szoftverként bárki számára elérhető lesz. A LiMuxnál a szabvány dokumentumformátum az ODF, ami teljesen bevált a mindennapi munkában.

"Legszorosabban a német külügyminisztériummal működünk együtt, ahol egy hasonló programban összesen 11 000 munkaállomást, köztük 230 német nagykövetséget és konzulátus számítógépeit látták el Debian Linuxszal. Emellett kapcsolatban vagyunk Amszterdam vezetőivel és számos francia kezdeményezéssel, hiszen többek között a francia csendőrség is Linuxra váltott" - tette hozzá Florian Schießl.

Mint arról beszámoltunk, Bécs vezetői június elején a korábbi álláspontjukkal teljesen ellentétes lépésre szánták el magukat: 7,6 millió eurót költenek Microsoft operációs rendszerek és irodai szoftverek beszerzésére. A lépés sokakat aggodalommal töltött el és attól tartottak, hogy az osztrák főváros példáját más települések is követhetik. Hazánkban ugyanakkor az a hír keltett feltűnést, miszerint a Közbeszerzések Tanácsának egyik tagja a bíróság előtt támadta meg a Miniszterelnöki Hivatal Központi Szolgáltatási Főigazgatósága (MeH-KSZF) által kiírt huszonötmilliárd forintos Microsoft-tendert. A szoftverpályázatot még januárban írta ki a MeH-KSZF a közigazgatási, illetve oktatási intézmények összességében több százezer számítógépén futó szoftverek beszerzésére, azonban meglepetés ezúttal sem történt, hiszen a tendert a Microsoft nyerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #19
    > A jó rendszer az ami ezt is kiküszöböli. Különben a kommunizmus is jó rendszer csak nem életképes.

    Azt ne mond, hogy mar kiprobaltak.
  • EroSennin #18
    A legtobb irodai alkalmazott akkora idiota hogy meg a winfost se kepes megtanulni rendesen hasznalni.

    Masreszt senki nem mondja ki de nyilvanvalo: az alkalmazottak nagy resze sajat celra is szeretne hasznalni a gepet, es windows eseten ez sokkal egyszerubb. Magyarul: tudnak ra jatekokat telepiteni meg videokat nezni rajta meg egyebet amivel feldobhatjak napi 8 oran at tarto irodai patkanykodasukat :)
  • Benedekco #17
    nekem még mindíg az office licencek büdösek abban a bécsi szarakodásban... na azt sose fogják nekem kimagyarázni...
  • Sir Quno Jedi #16
    "Maradnak majd olyan gépek, amelyeken megmarad a Windwws. Ennek egyedüli oka, hogy vannak olyan programok, amelyek kizárólag Windows vagy Macintosh alatt működnek"

    Ki hitte volna?! :D

    Ennyi.
  • Sanyix #15
    faszom alig van új cikk, semmi flém, ez gáz. Unatkozom.
  • Icegod #14
    jah, ezt benéztem ... sry
  • grobs #13
    20 emberrel ennyi gepet atallitani, es alkalmazottat betanitani nem rovid ido. De nem is kell sietniuk. A jelenlegi rendszert mar kifizettek, tehat az atallast a cserehez igazithatjak, es nem az a celjuk, hogy mindenaron linux-ot hasznaljak hanem az, hogy atalljanak nyilt szabvanyok hasznalatara (sok gepen csak OOo-t es FF-t telepitenek, a win/macos marad).
    Mint irtak 4 ev mulva sem lesz 100%-os az atallas.
  • floatr #12
    Így értettem énis, na
  • mousee #11
    Hajrá OpenSource :)
  • A1274815 #10
    Jól értem, hogy még mindig nem fejezték be?