Hunter

Felgyorsulhat a SETI kutatása

Egy új javaslat szerint a földönkívüli intelligencia után kutató SETI programnak elegendő lenne az égbolt egy egészen kis területét, az ekliptikát kutatnia.

A földi csillagászok távoli csillagok előtti áthaladásaikból észlelik a Naprendszeren kívüli bolygókat, ebből kiindulva az idegenek csillagászai is alkalmazhatják ezt a módszert a Föld és a Nap vonatkozásában, véli Richard Conn Henry, a Johns Hopkins csillagásza, valamint Seth Shostak, a SETI Intézet vezetője és Steven Kilston, a Henry Alapítvány részéről. A felvetés eredetileg Ray Villardtól, az Űrteleszkóp Tudományi Intézet csillagászától származik, aki 2001 novemberében a Hubble egy csillag előtti áthaladásból származó bolygó észlelésekor nyilatkozott úgy, hogy az ekliptika mentén elhelyezkedő idegen civilizációk hasonló megfigyeléseket végezhetnek a Föld esetében. A fenti logikát követve az új Allen teleszkóp-tömbbel a teljes égbolt helyett csak ezt a keskeny sávot kellene átfésülniük, ami rendkívüli mértékben lerövidíti a kutatási időt.

A javaslat szerint - amit Henry az Amerikai Csillagászati Társaság (AAS ülésén terjesztett elő - az ekliptika, a Föld pályájának síkját megtestesítő hatalmas kör a legalkalmasabb hely a kutatásra. Ez a Földről nézve a Nap látszólagos égi pályája, amit minden évben megtesz úgy, hogy közben elmozdulni látszik a háttércsillagokhoz képest, melyek a 12 állatövi csillagképet alkotják. Ezekben a Nap egy-egy hónapig tartózkodik. Bármely civilizáció, ami a nappálya egy fokának töredékén belül helyezkedik el, képes lehet évente észlelni a Nap előtt elhaladó Földet. A koncepció előnye, hogy az ekliptika csupán az égbolt 3 százalékát foglalja magába, ami hatalmas mértékben lecsökkentené a rádió távcsövek kutatási idejét.

"Ha létezik más civilizáció - amit nem tudunk - a Föld Nap körüli pályájának síkjához közel elhelyezkedők lehetnek a legmotiváltabbak kommunikációs jelek küldésére, mivel ezek a civilizációk észlelhetik áthaladásainkat a Nap korongja előtt, amiből megállapíthatják, hogy a Föld egy lakható zónába esik" - magyarázta Henry, hozzátéve, ha az idegenek képesek spektroszkópos elemzésekre, akkor légkörünk vizsgálatából kideríthetik, hogy a Földön van élet.

Galaxisunk 100 milliárd csillagának többsége a galaktikus síkon helyezkedik el, egy másik hatalmas kört formálva az égen. A két nagy kör a Bika és a Nyilas csillagkép közelében metszi egymást, erre a két területre fókuszál majd elsődlegesen a keresés. "A célzott keresés sokkal jobb kilátásokkal kecsegtet a földönkívüliek észlelésére, mint bármely korábbi kísérlet" - mondta Kilston, aki az eddigi keresést a tű a szénakazalban módszerhez hasonlította, a mostaninál azonban már behatárolható, hogy a szénakazal mely területén keressük azt a bizonyos tűt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Myron #136
    egyetértek, belegondoltam h mi lenne ha találnának egy jelet és biztos lenne h valahonnan nagyon messziről nagyon rég egy értelmes civilizációtól származik. és rájöttem h kb fél perc után ugyanúgy folytatnám a napi dolgaimat mint eddig. jó, lehet az lenne aznap az msn-téma :D
  • Betonparaszt #135
    Köszi a védelmet :)
    Viszont "valamit" is mond okosat, talán tényleg inkább kapálniuk kellene azoknak a drága kutatóknak, mint ilyen költséges és - valljuk be - értelmetlen dolgokra fecsérelni az időt :P
  • Martouf #134
    "a kapát se lehet megenni mégse kézzel túrják a földet "

    Rossz példa.
    A kapa gyakorlati hasznát meg lehet enni, márpedig erre irányult a kérdés.
  • valamit #133
    a kapát se lehet megenni mégse kézzel túrják a földet
  • Betonparaszt #132
    Ez nagyon szép és jó, de vajon milyen gyakorlati haszna lehet egy ilyen kutatásnak? Meg lehet enni? :)
  • Epikurosz #131
    Szkeptikus vagyok, de csak itt csak most, csak nektek az
    aranyosgyéresi UFO. (románul értők előnyben :-)
  • jamborl #130
    Stephen King: Sorvadj el! (konyv) szerintem pont idevag :)
  • Myron #129
    kösz a kimerítő választ, tehát elalszik, vagy mondjuk leáll a szive. tulképp az is lehet h alvás közben leáll a szive.
  • Epikurosz #128
    Nos, te már megérdemelsz pár sort.

    Az éhezés elég jól "dokumentált", így lehet tudni, hogy mi történik.
    A szervezet, ha nem kap táplálékot, akkor elkezdi felélni a tartalékait: zsírszövetet és izomszövetet vegyesen. Extrém éhezés esetén havonta kb. 8 kg-ot is fogy az ember, a pocak szépen eltűnik, a mell beesik, a váll megroggyan, hadd ne soroljam.
    A legaggasztóbb azonban a szívizmok fogyása.
    Különben a szervezet próbál takarékoskodni, lelassul az anyagcsere, ergo a mozgás, a gondolkodás is.
    Az agy amúgy kitüntetett szerepet élvez, hozzá legutoljára nyúl a szervezet.

    Amikor már csontsovány vagy, akkor alig tudsz mozogni, szemeid beestek, már az életösztön sem működik, ugyanis azt fentebb nem említettem, hogy a soványodás kezdeti szakaszában felerősödik az életösztön, ilyenkor az ember akár kannibalizmusra is vetemedhet, persze ez nagyon személyiségfüggő.

    A végén, amikor már az agy sem kap elég naftát, beáll a letargia, már mozdulni sem tudsz, lassan a külvilág ingereid sem érzékeled. Amikor az agy és/vagy szív az alapvető közüzemi szolgáltatásokat sem tudja biztosítani, akkor az ember végelgyengülésben meghal, örök álomra szenderül. Ha előtte megbékélt magával és a világgal, akkor ezt nirvánának is nevezhetjük, hindu módra.
  • Myron #127
    de azt már a léteznek e szellemek c. topicba kéne írnom :D