Berta Sándor

Teleszkóphálózatot neveztek el Paul Allenről

Kaliforniai tudósok szisztematikusan kutatnak nagy felbontású rádiótávcsövekkel a Földön kívüli intelligens élet nyomai után.

Észak-Kaliforniában található az Allen Telescope Array (ATA) rendszer, amelybe összesen 42 rádióteleszkóp tartozik. Az ATA-t Paul Allenről, a Microsoft társalapítójáról nevezték el, aki a projekt egyik legnagyobb támogatójának számít és aki a program 50 millió dolláros költségvetésének a felét biztosította. A Intelligens Életkutató Intézet (SETI) és a Berkeley Egyetem munkatársai közösen jelentették be, hogy az ATA segítségével kutatnak Földön kívüli intelligens élet nyomai után.



A tervek szerint a hálózatot később kibővítik és így összesen 350 távcsőből áll majd. Az asztronómusok azt remélik, hogy legkésőbb 2025-ig rábukkannak legalább egy Földön kívüli civilizáció jeleire. A szakemberek kijelentették: az ATA az első olyan teleszkóphálózat, amelyet kifejezetten a Földön kívüli élet nyomainak felkutatására fejlesztettek ki és állítottak üzembe.

Seth Shostak, a SETI munkatársa a projektet a Kapcsolat című 1997-es hollywoodi filmhez hasonlította, amelyben Jodie Foster volt a főszereplő. A színésznő a filmben egy megszállott csillagászt alakít, aki megingathatatlanul hisz abban, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. Ezért fáradtságot nem ismerve kutat az igazát bizonyítható jelek után, mígnem erőfeszítéseit egyszer siker koronázza és a távoli Vega csillag felől rádióüzenetet fog, amely egy intergalaktikus utazásra alkalmas jármű tervét tartalmazza.



"Az Allen Telescope Array körülbelül ugyanígy működik, azzal a különbséggel, hogy itt 200 millió Jodie Foster kutatja a világűrt. Azonban ez a munka még így is tű keresése egy óriási szénakazalban. Ráadásul senki sem tudja hány tű is van a 400 milliárd csillag között" - közölte Seth Shostak. Marko Horvat, a zágrábi egyetem kutatójának egyébként az esély egy Földön kívüli intelligens civilizáció jeleinek vételére nulla és kilenc százalék között van. Ez azonban nem ingatta meg a tudósokat, akik rendületlenül kutatnak a nyomok után.

Azonban nem csak a Földön kívüli civilizációk megtalálása a cél, hanem az is, hogy az összegyűjtött adatok alapján megállapítsák, miként jöhetnek létre a galaxisok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #32
    Az én ötletem volt:
    Hej, ha én fejlett földönkívüli lennék, csészealjakkal nem repkednék.
    Ehelyett olyan kis láthatatlan mütyüröket telepítenék pár ember agyába, amely állandóan küldené nekem az infót.

    Ezért, ha jártodban-keltedben nagyon kontemplatív, magyarul szemlélődő, csak az infókat magábaszívó embereket látsz, ők a legjobb jelöltek ilyen földönkívüli kém státuszra. Meg tán az autisták is. Ezzel megoldottuk az autizmus rejtélyét is. :-)
  • dez #31
    Kifelejtetted, hogy talán már rég itt vannak, és befolyásolják a megfigyeléseinket.
  • Epikurosz #30
    Miért is ne? Merjünk nagyot gondolni! :-)
  • assdf #29
    Lehet hogy megoldottuk a fermi paradoxont? :)
  • Epikurosz #28
    "akkor ez többek közt azt is jelenti hogy rosszul keressük"

    Igen. Nagyjából ezek a lehetőségek:
    1. rossul keresünk
    2. jól keresünk, csak türelmetlenek vagyunk
    3. nincsenek is
    4. felesleges keresni, várjuk meg, amíg ők ránktalálnak.
    ...
  • Vamp17 #27
    hat ez az. kicsi az esely hogy nezi meg valaki a "postagalambokat". de remenykedjunk :)
  • assdf #26
    Nos ha feltételezzük hogy rajtunk kivül rengeteg élet van még a galaxisban, és mi mégsem találjuk akkor ez többek közt azt is jelenti hogy rosszul keressük (stb stb, de ez is benne van a pakliban).
    A pulzár csak egy példa volt, a tudosoknak azt is elhitték hogy a föld gombölyű meg hogy a bolygok tökéletes kör iven keringenek
  • Epikurosz #25
    Szerintem te nem érted a párhuzamokat.

    1xűen arról van szó, hogy ha galambpostával kommunikálsz, akkor a galambokat figyeled, ha má van rádiód, akkor rádiójeleket keresel, de odafigyelsz a galambokra is stb.

    Olyan kommunikációs formát ugyanis nem tudsz megfigyelni, amelyről fogalmad sincs. Ez ennyire egyszerű.
    Lehet, hogy a rádiójelek másoknak primitív eszközök, de szegény ember vízzel főz.
  • xizor #24
    Hát ha valakinek van erre pénze, költse rá, nemárt ez még senkinek :)
    #23 hát igen, de más módszert tudsz a keresgélésre?
  • Vamp17 #23
    meg valami. tudjatok mi meg a gond? most kepzeljetek el hogy van 1 falu elvagva a vilagtol ami azon a szinten van hogy galambpostaval kommunikal. ebben a faluban keresik az itelligens eletet a vilag mas reszeirol. ergo figyelik a galambokat es nezik hogy van e a labara kotve kis levelke :)(ha nincs, az a termeszetes jel :) )igenam de a kornyezeteben levo varosok (amiknek a letezeserol meg nem is tudnak mert pl mas foldreszen vannak, ezek meg csak kis csonakokat tudnak epiteni, amivel max a part kozelebe halaszgatnak) mar regen radiot hasznalnak, hiszen nagy tavolsagokat a foldon radioval egyszerubb athidalni. namost a mi kis falunk figyelheti a galambokat napestig, amig ra nem jon hogy egy fold meretu bolygon a galambposta mint kommunikacios forma egy halott technika, addig az eletbe nem talalnak mas intelligens eletet. (max ha van egy masik falu ami galambokat hasznal. ezzel meg az a gond hogy ehhez nagy mazli kell. a pelda eseteben ugye a ket falunak kozel kell lenni egymashoz, mivel a galamb nem tud 3-4000 km-t repulni :)

    na erzitek a parhuzamot?? :)