Hunter

SETI: a csend hangjai

Csend, semmi más csak csend. 50 éve hallgatja a csendet a földönkívüli intelligencia után kutató SETI Intézet.

Úgy tűnik, a programon dolgozó kutatók és fizikusok megelégelték, hogy keresztül-kasul kutatták az égboltot és egyetlen zizzenést sem sikerült rögzíteniük az idegenektől - na jó, egy talán mégis volt. Legutóbbi konferenciájukon - ami stílszerűen a "Csend Hangjai" címet kapta - számba vették a teljes program radikális átgondolását. "Rossz helyen, rossz időben, rossz módszerekkel kutatunk?" - tette fel a nagy kérdést a konferencia szervezője, Paul Davies.

A program gyökerei egészen 1959-re nyúlnak vissza, amikor Philip Morrison és Giuseppe Cocconi a Cornell Egyetemen felismerték, hogy képesnek kell lennünk a csillagközi űrön átfutó rádiójelek fogására. Valójában már az 1920-as években rádióvevők irányultak a Mars felé valamilyen jel reményében, majd 1936-ban a berlini olimpia képei kijutottak a világűrbe, tehát ettől az évtől már az idegenek is tudhattak rólunk. 1977-ben Jerry Ehmannek sikerült egy megdöbbentően erős jelet befognia, többen azóta is ezt tartják a legesélyesebbnek a valaha felfedezett első földönkívüli mesterséges jel titulusra, azonban soha többé nem sikerült újra bemérni a jelet.

A SETI kutatók azóta is kitartóan figyelik a rádiótávcsövek adatait a lehetséges idegen üzenetek után. Sokan azt hangoztatták, hogy nem elég pusztán várni az üzeneteket, küldeni is kell, még ha ezt szintén elég sokan kockázatosnak tartják is. "A SETI legnagyobb hibája hogy a földönkívüliektől várja, hogy elvégezzék a munka dandárját" - hangoztatta a Princeton Egyetem asztrofizikusa, Richard Gott. Mi van ha az idegenek ugyanúgy állnak hozzá a témához, ahogy az emberek? - tette fel a kérdést. "Csak ülünk és figyelünk, senki sem hajlandó megszólalni". Gott azt is megmondta, milyen frekvencián kellene küldeni az üzeneteinket. Bármely fejlett civilizációnak ismernie kell a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást (KMH), tehát erre a frekvenciára már minden bizonnyal ráhangolódtak, érvelt Gott.

Egy elküldött üzenetünkre adott válasz eleve évtizedeken át utazik mire visszajut hozzánk, ez azonban nem ok arra, hogy ne tegyünk óvatos kísérleteket, szólalt meg a témában a SETI Intézet részéről Douglas Vakoch, aki szerint ez egyben a generációk közötti etika kérdése is. Meg kell fontolni, hogy jelenlegi tetteink milyen hatással lesznek az ötven évvel utánunk következő gyermekeinkre, vagy inkább unokáinkra.

Az ülés felszólalói szerint a hallgatáson túl az egész vállalkozásnak van egy sokkal alapvetőbb hibája. A kutatók szerint egy szerkesztett üzenet lenyomatának egy impulzus jelnek kell lennie, amit alacsony sávszélességen közvetítenek, a pulzálás periódusai pedig szabályos változásokat mutatnak. Ez azonban azt feltételezi hogy az idegenek pontosan ugyanúgy kommunikálnak mint az emberek. "Az idegenekről alkotott feltevések többsége a 20. századi nyugati társadalmon alapul" - mondta Davies.

Az ausztrál Charley Lineweaver szerint hiúság azt feltételezni, hogy bármely fejlett idegen civilizáció a miénkhez hasonló fajjá fejlődött. Az evolúciós szint felméréséhez csak az intelligenciát tudjuk alapul venni, hiszen ez határozza meg egész létünket. "Ha elefántok volnánk, akkor valószínűleg a leghosszabb ormányú állatot tartanánk az evolúció csúcsának" - tette hozzá Lineweaver.

Sokan szeretnék, ha a SETI kiszélesítené kutatási területét. Gyakorlatban ez azt jelentené, hogy mindent el kellene vetni, ami megmagyarázható az ismert asztrofizikai forrásokkal, mint a pulzárok, melyek 1967-ben már okoztak némi bonyodalmat és téves riasztásokat. Szóval mindent, amit a világűrből befogunk, tüzetesen át kell vizsgálni valami szokatlan után. Ez azonban nem olyan egyszerű. "Ha elásott kincsek után vadászunk Ausztráliában, akkor a legjobb stratégia, ha veszünk egy ásót és felássuk az egész kontinenst, a gyakorlatban azonban ez kivitelezhetetlen" - mondta az Intézet vezetője Seth Shostak.

"Nem fogom arra pocsékolni az időm, hogy olyan stratégiákon gondolkozzak, ami alapjában megfoghatatlan" - mondta Jill Tarter, a SETI Intézet munkatársa, aki szerint túl korai a hagyományos észlelési módszerek elvetése. A SETI Intézet 1984-es megalakulása óta jellemzően csak megtűrt rossz a nagy tudományos távcsöveken, ezért mindössze néhány ezer csillagrendszert sikerült részletesen átvizsgálniuk. Tarter szerint ezt még csak előzetes terepszemlének sem lehet nevezni, annyira parányi részét szondázták a tőlünk nem is olyan távol eső űrnek.

Tavaly azonban megtörtént a nagy áttörés, ami a technikát illeti, megkezdte működését a finanszírozóról elnevezett Paul Allen Teleszkóp Tömb első 42 tányérja. Ez teljes egészében a SETI igényeit elégíti ki, sőt a készülőben levő Square Kilometer Array, azaz Négyzetkilométeres Tömb már elég érzékenységgel fog bírni ahhoz, hogy ne csak a direkt a Földre küldött üzeneteket, de az űrbe kiszivárgó jeleket is elcsípje, mint például egy tévé- vagy rádióadásét, hogy rossz szokásunk szerint megint egy emberi eshetőséget említsünk.

A SETI a számítógépek teljesítmény növekedésétől is joggal várhat némi előrelépést. "Az elkövetkező két évben több adatot fogunk begyűjteni és kielemezni, mint az előző 50 évben összesen" - mondta Shostak. Becslése szerint 2028-ra túl lesznek az egymilliomodik csillagrendszer átfésülésén. Ha van valami amit meg lehet hallani, akkorra már biztosan a birtokunkban lesz, ha marad a csend, akkor viszont már tényleg nem marad más, mint átgondolni ezt az egészet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #141
    Te ugye nem voltál katona?
    Mert ott a nebáncsvirágoknak nem valami jó.

    A linket megnéztem, de semmit nem értek belőle. Szöveg nélkül nincs semmi értelme. Ha felteszek neked ide egy halálfejet, azt is jelentheti, hogy halálosan megfenyegetlek, meg azt is, hogy figyelmeztetlek egy halálos veszélyre. Vágod?
  • soldanus #140
    Kedvesem, Epikurosz!
    A 137-ben, már leírtam, és úgy igaz: Te, engem, nem tudsz megsérteni. Amiért mégsem hallgattam el a jelzőt, annak csak az az oka, hogy bizonyos tiszteletet meg kellene egymásnak kölcsönösen előlegezni. Talán, még akkor is ha nem úgy tűnik, hogy megérdemli. Mutasd meg, bizonyítsd, hogy Te különb vagy.
    Almár Iván professzor műsoráról, nem feledkezem el. Időnként, fogok rá gondolni. Egyébként úgy tudom, a "trident-féle" hozzászólás is olyan Fórumról való, ahol Almár I.-ra hivatkoztak.
    Viszonzásképpen, Neked is link, Ludvík Tuèek honlapja. A google, 12800 találatot írt ki.
    http://12wow.sweb.cz/
    Ha a szöveget ne is érted meg, a képeket érdemes megnézni.
  • Epikurosz #139
    Itt lehetne, de még nincs fent. Talán 3 hónap múlva.
  • Epikurosz #138
    Ne állj be te is a sértődékenyek sorába. Sok ilyen "lelkiző" van itt egyébként.
    Az m2-es műsor szerintem az interneten utólag is megnézhető. Egy beszélgtés volt Almár Iván csillagásszal a föndönkívüliekről, űrkutatásról és más hasonlókról.
    Talán az m2 honlapján még megnézhető a műsor. Sok újat nem mondott, ahhoz képest, amit már máshol is ismertetett, pld. a Mindentudás Egyetemén, de érdemes megnézni.
  • soldanus #137
    Kedvesem, Epikurosz!
    Sajnos, nem tudom fogni az M2-t. Azért, ha meg írtad volna, mit kellene látnom, megkerestem volna valahol, miről is maradtam le. Mert engem a téma, valóban érdekel.
    Azért, valamilyen érdeklődést, Te is mutathattál volna, egy ismeretlen, talán érdekes, vagy ötletet adó magyarázat iránt. Ehelyett, elintézted egy sértőnek is vehető jelzővel. Utána olvastam, és azt, amit én írtam, nem találtam baromságnak. Mások hozzászólását, nem feladatom megvédeni.
    Rendkívüli szerencséd van. Te, engem nem tudsz megsérteni.
    Azért, máskor, már ne írd le.
    Se nekem, se másnak.
  • Epikurosz #136
    Ne írd a baromságaidat, hanem kapcsolj az m2-re most.
  • soldanus #135
    A téma, engem is érdekel. Sajnos, csak most jutottam el ide. Eszembe is jutott, hogy érdekeset olvastam egy másik helyen. Gondolom, visszatér még ide valaki, és elolvashatja. Ezen kívül, még van más elolvasni való tridenttől, és a többiektől. Aki teheti, olvassa el mindet.
    Innen:
    http://forum.origo.hu/archiv/topik.jsp?id=69403&page=2

    trident
    2004. 10. 07. 12:32

    Ez itt a kedvenc Fórumom. Mindent elolvastam és tudtam kovetni. Rá kellett jonnom, hogy mégis van valami, amit nem nem találtam itt.Így tehát kozzé teszem.1977-ben az ohio-beli Delaware rádióteleszkóp feljegyzett egy adatsort.Úgy néz ki mint minden SETI-kutató álma.Kiemelkedik a háttérbol,(30x) Azóta egy generáció torte ki rajta a fogát eredménytelenul.Az uzenet 12 számjegy,a 21 cm hullámon, kisszogu kotegben, nem identifikált helyrol, (de nem kozelrol) sugározták. A számokat, minden fantázia megengedett módszerével vizsgálták. Máskép kell!Mondja nekem a konyv nem szerzoje, nem írója hanem értelmezoje ( ahogy magát jeloli) L.Tuèek, aki a maga módján dolgozta fel, adta ki konyv alakban. Ez van elottem, Tuèek mint képzomuvész, rajzban dolgozott. Persze kellett hozzá egy adag csill. mate. fiz. filoz. stb. tudás is.Szemléletesen, (nekem!) meggyozoen elvezet a számtani alapismereteken keresztul a Ludolf-féle számhoz, megindokolja miért 360 fokos a kor. Az ido fogalma, az EM mezo rezgése, a fény sebessége is az eredmények kozott van. Mindezt ábrák, rajzok, koordinátarendszerek segítségével. Én nem találtam benne hibát, csúsztatást, torést.(Persze, azért lehet). A készulo második kotetében további eredményeket ígér: az idegenek alakja, genet.kódja szaporodásuk, az adó és vevo antennák konstrukciója, jármuveik, meghajtások, saját kozlésuk alapján. A konyv 1997-ben volt kiadva.De Tuèeket nem unneplik eléggé. Talán mégsem úgy van?Magamban csalódást éreznék.Az olvasmány így is megragadó, inspiráló és tanulságos.Tuèek szerit, ha valaki 12 számba ennyi információt képes belekódolni, az megérdemli a hozzámért figyelmet. Ha valakinek a tartalom soknak tunik, gondoljon arra, hogy minden tudásunk, minden nyelven 37 betuvel leírható.Ha valaki megkér rá, annak tobbet is írok. A konyv cseh nyelvu eredeti. Tudtommal, nincs még lefordítva. Udvozlettel
  • vargagergo13 #134
    Ja! A másik: tök jók a rádiójelek. Csak galaktikus méreteknél nemsokat érnek->
    mi se testbeszéddel kommunikálunk párezer km-re lévő haverjainkkal...
  • vargagergo13 #133
    Egyszer hallottam egy nagyon jó megfogalmazást, kb így hangzott:
    A világegyetemet úgy kell elképzelni mint egy őserdőt, tele van hatalmas és öreg fákkal, mi pedig még csak egy palánta vagyunk a sok közül... Egyszerűen nem vagyunk elég érdekesek az ősi civilizációk számára. A többi palánta meg ott tart ahol mi, éppen most mászik ki a szarból (párdon).(A végét hozzáköltöttem.)
  • toto66 #132

    Ezt már régebben feltettem.