Hunter

ET nem "telefonál haza"

A tudósok semmi jelét nem találták idegen lényeknek, miután elemezték a világ legnagyobb kiterjedésű számítógépes projektjéből összegyűjtött rádió jeleket. Több mint 150 jelöltet választott ki a [email protected] projekt, melyeket a puerto rico-i hatalmas Arecibo rádióteleszkóppal vettek minden eddiginél alaposabban szemügyre.

A csillagászok elmondták, nem találtak földönkívüli civilizációra utaló jelet az adatok gyors, valósidejű elemzése során. Mindazonáltal az elkövetkező hetekben még egyszer, alaposabban is átnézik az eredményeket a [email protected] önkénteseinek segítségével. Susan Lendroth, a [email protected] kezdeményezést szponzoráló Planetary Society szóvivője elmondta, nem számítottak gyors eredményekre.

"Az esélyek talán nem igazán jók egy gyors találathoz, azonban a SETI kutatói világszerte remélik, hogy egy napon bizonyítékot találnak idegen civilizáció létére" 1999 óta több mint 200 országban emberek milliói futtatják a SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) speciális képernyővédő programját számítógépeiken, mely a gép holtidejét kihasználva átvizsgálja a rádióteleszkópok által küldött adatokat, olyan minták után kutatva, melyek kommunikációt testesíthetnek meg a világűrből.


A 306 méter átmérőjű fix rádióteleszkóp a legnagyobb a Földön

A Puerto Ricóban lezajlott megfigyelések három napot öleltek fel. 166 reményt keltő rádiójel adatait gyűjtötték össze tüzetes vizsgálatra, túllépve ezzel az eredeti 150-es határt. Más forrásokat is megvizsgáltak, beleértve a naprendszeren túli bolygórendszereket, melyek talán Földszerű bolygókat is tartalmazhatnak, valamint a közeli galaxisokat és Napunkhoz hasonló csillagokat. A projekt egyedülállóságát a nagyközönség részvétele jelentette egy igazi tudományos elemzésben, mondta Bruce Betts, a Planetary Society képviselője.

"Szerte a világon emberek milliói segítettek minket, hogy megkapjuk azokat a pontokat, ahol potenciális célpontokat azonosíthatunk, és közelebbről szemügyre vehetünk" - tette hozzá. "Most az új adatok vissza kerülnek a [email protected] önkénteseihez, hogy további segítséget kapjunk ezzel a korai, ám lényeges lépéssel további kutatásainkhoz a földönkívüli intelligencia után."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #25
  Nem lehet általánosítani.
  Az emberek között van jó is és rossz is.
  A világ végén, a végítélet napján, persze szétválogatnak.
 • djukel #24
  Ezt az antennat James Bond mar regen lerombolta a Goldeneyeban
 • Bith #20
  Hááát, ha én marslakó lennék, akkor én is kiírtanám az embereket, amilyen aggersszívek, és önpusztítóak. Legalább nem szenvednének tovább :).
  Tehát van abban valami, amit írtál.
 • NasaTm #19
  Hehe en a cikktol teljesen elvonatkoztatva irtam amit irtam. (elszoktam olvasni a cikket)
  Mivel, ha egy fejlet civilizacio befogja a mi adasunk akkor ergo mar be is vagyunk merve.
  Na most nem kell tul sok ido, hogy rajojon egy idegen/fejlett civilizacio, hogy mi is az ember voltakeppen.
  Celzok itt arra, hogyha a sajat fajtajaval nem tud bekeben elni akkor majd, hogy tudna egy teljesen masfajta elolenyekel bekeben rakot gyogyitani.
  Az en velemenyem az, hogy addig jo az embereknek amig "lathatatlanok" mas fejlodo civilizacio elott. Addig biztonsagban vagyunk.

  Ui.: Persze irhatjatok, hogy tul sok SciFi konyvet olvasok es tulsagosan magasra teszem a mercet, de nem irok hulyeseget alapjabaveve. Ezzel az elmeletel mar nagyon sokan foglalkoztak.
 • Maverick #18
  Íme a rákkutatásos project :
  http://www.ud.com/home.htm
  (united devices)
 • Inquisitor #15
  Nem értem. Jelenleg az áttörés küszöbén tartunk a Kvantumtechnológiában, akkor mi a francért használa egy fejlettebb civilizáció rádióhullámokat?????
 • 2XP #9
  Szerinted ha van egy civilizáció, ami technikailag elég fejlett ahhoz, h képes legyen a nagy sebességű űrutazásra, akkor az nincs elég intelligens ahhoz, h ne pusztítson el egy fejletlenebb kultúrát?
 • CAD #7
  Seti-hez hasonloan, van ilyen halozat, ahol rakkutatast lehet hasonlo modon segiteni... szerintem annak nagysagrendekkel tobb ertelme van, mint ennek..
 • gz8 #6
  4715 óra, 383 adag ;-)
 • gz8 #5
  Ha elolvastad volna a cikket, és ha főleg tudnád, miről is szól a SETI, akkor nem írtál volna hülyeséget
  MI keressük az értelmes civilizáció nyomait.