Hunter

Új módszerekkel vadásznak a földönkívüliekre

A SETI programban - mely földönkívüli intelligencia után kutat - érdekelt csillagászok, tovább szélesítik a vadászterületüket és mostantól Föld felé irányuló fényjelek után is kutatni fognak.


A SETI intézet

Az optikai módszerrel már próbálkoztak korábban is, de ezek a kísérletek a rengeteg téves riasztás miatt csődöt mondtak. "Talán ez lesz a legaprólékosabb optikai SETI kutatás, amit valaha is elvégeztünk," - mondta Frank Drake, a magán pénzekből alapított non-profit SETI Institute elnöke.

Drake-et, aki 1960-ban az első modern földönkívüli intelligencia utáni kutatás vezetője volt, általában a rádiós SETI-vel azonosítják, mely több millió csatornás vevőkhöz kapcsolódó óriási antennák hálózatából áll. "Ez más," - mondta. "Most a rádióadó állandó sípolása helyett nagyon rövid ám annál erőteljesebb lézerfény villanásokat keresünk a környező bolygórendszerek felől".

A kaliforniai csapat szerint a technológiai fejlesztések tették életképessé az optikai SETI-t, míg más kutatók szerint az emberi erőforrás korlátai hátráltatták az előrejutást a múltban. Ezt a témát hosszú éveken át viták övezték, mind az amerikai, mind az orosz csillagászok által, akik különböző projektekkel álltak elő, melyek keresztülvihetősége legtöbbször perlekedésbe torkollott.

A fény detekciónak meg van az a hátránya, hogy csak a Föld felé irányuló jeleket érzékeli, viszont nem olyan érzékeny a földi interferenciákra, mint a rádiós SETI. Az új rendszer három fénydetektort használ, melyet a kaliforniai UCLA és a santa cruzi UCSC kutatói terveztek és építettek meg. Az eddigi rendszerek kevesebb detektorral voltak felszerelve és szinte folyamatosak voltak a téves riasztások. A tudósok remélik, hogy az új rendszer, melyet a UCSC Lick Obszervatóriumában helyeztek el, évente csupán egy téves riasztással fog üzemelni.

Ezidáig körülbelül 300 különálló csillag rendszert vizsgáltak meg, beleértve néhány csillag ködöt is. Egy másik optikai SETI projekt, a Princeton és Harward egyetemek közötti együttműködés eredményeként szintén fénydetektorok üzembe helyezésén dolgozik, míg az ohioi Colombus már működteti a rendszer egy prototípusát, ami egy 25,4 cm-es teleszkópra épül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mad Guy #17
    Azért azt megnézném mit csinálna a NASA ha a földönkívüliek beperelik őket magánlak (bolgyó) sértésér :)
  • Assassin #7
    Csatlakozzatok ti is a Seti at home programhoz!Részletek a fórum Általános eszmecsere-Seti at home topicban.