Gyurkity Péter

Bezárta kapuit a TorrentSpy

Az ellenséges jogi légkörre, valamint a korábbi perek nagy költségeire hivatkozva befejezte pályafutását a torrent tracker portál, amely egykor a legnépszerűbb volt - a zeneipar ünnepel.

A TorrentSpy oldala jelenleg is elérhető, ám a szokásos felület és kereső helyett egy rövidke üzenet fogadja a látogatókat. Ebből megtudhatjuk, hogy a portál befejezte működését és bezárja kapuit, mégpedig azon légkör miatt, amely napjainkban övezi a szerzői jogi kérdéseket és a fájlcserélést az Egyesült Államokban.

Erre hivatkoznak ugyanis az oldal üzemeltetői, akik kihangsúlyozzák, hogy a döntést önszántukból hozták meg, ebben nem játszott szerepet semmilyen külső nyomás - hacsak a korábbi hercehurcát és bírósági pert nem számítjuk ide. Annyi biztos, hogy nem született háttérmegállapodás az oldal jövőjéről, a készítők egyszerűen feladták a harcot. Az egyik legnépszerűbb kereső tehát kiesett és a jövőben nagy valószínűséggel nem támad fel poraiból. A szórakoztatóipar jelentős győzelemként értékeli a bejelentést, ám azzal ők is tisztában vannak, hogy ezzel még korántsem ért véget a harc.

A portál üzemeltetői még decemberben voltak kénytelenek tudomásul venni a számukra kedvezőtlen bírósági ítéletet, amely kimondta, hogy a vádlottak bizonyítékokat tüntettek el és az oldal működése során számos esetben álnevekkel igyekeztek leplezni, hogy a felhasználók újonnan megjelent, szerzői joggal védett tartalmakat, elsősorban filmeket osztottak meg. Az oldal fórumán szintén utólag tüntettek el minden, potenciálisan káros bejegyzést, így nem lehetett nagy meglepetés, hogy a vádakat megalapozottnak találták.

A bezárás egyben azt is jelenti - legalábbis az üzemeltetők reményei szerint -, hogy a felhasználók biztonságban érezhetik magukat, nem kell attól tartaniuk, hogy személyes adataik a másik oldal kezébe kerülnek és azokat felhasználják felkutatásukra, ezt követően pedig a felelősségre vonásra. Két év és több százezer dollár elköltése után véget ért a küzdelem, a hadjárat pedig tovább folytatódik a népszerű torrentoldalak ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pallerr #27
    Hali Mindenkinek !!!
    Sajnálom az oldalt. Használtam elég sokat. Ha publikus torrent oldal kell akkor itt keress. torrent-finder Itt van elég :) Sőt Firefox-ba akár beépülője is van. toolbar
  • Roli012 #26
    kapják be.
  • arrakistor #25
    ezt a programot pedig mindig és/vagy folyamatosan, vagy állandóan lehetne kívülről TOR szerveren keresztülmenő kamu IP-címekkel felvértezett szerverekkel , fájllistákkal tápolni, mintegy a fix szervert megoldva (viszont nem fix IP címről , lásd: TOR
    ) szóval ami a DC++ esetében a HUB lista és a maga a HUB szerver, az ebben az esetben lehetne egy kamu (lenyomozhatatlan) IP-címről csatlakozó szerver, amely a többi gép felé továbbítja azok megosztott adatait és fájllistáit. Érthető???
  • arrakistor #24
    nem érted amit írtam: a DC-ből mindössze a keresését és a keresési és szűkítési mechanizmusát kéne átvenni, esetleg némi kategorizálással fűszerezve azt... maga az adat - beleértve természetesen a fájlok keresési listját is- már mehet úgy mint a torrent esetében , szétszabdalva és kódolva.

    olvasd el mégegyszer amit írtam , szerintem nagyon jó 5let ! el sem hiszem hogy valaki még nem valósította meg egy program formájában !
  • Wittgen #23
    A másik meg: nem értem, hogyan tudták elmarasztalni az oldal üzemeltetőit bizonyíték hiányában. Szép és jó, hogy az mondják, hogy a törölt cumók voltak a bizonyítékok, de mivel bizonyítják, hogy azok voltak? És ha azok voltak, akkor azok hiányában hogyan lehet elítélni valakit? Ez olyan, hogy azt mondom XY (akiről csak sejtem, de őt magát nem láttam soha) ellopta a pénztárcámat, de azt biztosan elégette, így a zsaruk nem találják meg nála. Bizonyíték hiányában mégis sittre vágják, mert biztosan ő volt (holott én is csak sejtem+bizonyíték sincs).
  • Wittgen #22
    Hűha, most 1-2 fejes biztosan kap némi sikerdíjat a véghezvitt hőstettük miatt.
  • bakagaijin #21
    Vagy a last.fm, vagy a Jamendo, vagy a ... Legális, évtizedekre elegendő és jó zenék vannak. Mi kellhet még? Kiadó? Minek?

    Meta-keresők mennyire népszerűek? mp3-at kezelő chip igencsak fillérekért kapható, tehát ha valaki épp kávéfőzőt épít, nyugodtan ezt is beleveheti a projektbe :). És ebben még a Freunhofer jogdíja is bennevan...
  • ZeemanX #20
    Hát nemtom. Én még mindig aszondom, hogy a zöldördög volt (!) a legjobb. És baromi érdekes, hogy semmi aktivitás a lezárása óta... :-S
  • ziipp #19
    Én sem ismertem közvetlenül... sztem jelenleg a thepiratebay.org a legnagyobb publikus tracker, amit valszeg sosem fognak bezárni, mert a svédeknél rábólintottak a dologra. Idevágó link: stealthisfilm.com.

    Egyébként a privát trackerek a legjobbak, ott vannak rendes feltöltők 100MBit+, szinte mindig full sávszélen jön a cucc.
  • Petys #18
    A TorrentSpy-ért tényleg R.I.P.
    Először az egyik legjobb volt, aztán kezdett hanyatlani amióta ba***gatták a jogvédők...
    Én amita rátaláltam erre az oldalra, szinte minden torrentet itt kezdek keresni, még jópár privát trackeren is keres:
    http://btjunkie.org/
    Jah és szintén vannak rajta kommentek, kevés a reklám és a keresője is elég inteligens!