Gyurkity Péter

Elvesztette a pert a TorrentSpy

A torrentfájlokat indexelő portál a jelek szerint elvesztette a tavaly ellene megindított pert, azonban nem nyert igazolást a vád, miszerint megsértették volna a szerzői jogi előírásokat. Az ítélet a bizonyítékok elrejtése miatt született.

A döntésre azután került sor, miután a bíróság másodszor is megállapította, hogy az oldal működtetői szántszándékkal igyekeztek elrejteni az esetlegesen negatív következményekkel járó bizonyítékokat, valamint az oldalon folyó tevékenységet és annak részleteit leíró dokumentumokat. Ezt követően a bíróság véget vetett az ügynek. A TorrentSpy most legfeljebb a kártérítés mértékének csökkentése mellett érvelhet.

Az indoklásban megemlítik, hogy az oldal operátorai szántszándékkal, a bizonyítékok elrejtésének céljával módosítottak, illetve neveztek át egyes állományokat, igyekeztek eltüntetni az IP címek elrejtését leíró dokumentumokat, valamint visszatartották a működtetők és fórum moderátorok neveit és címeit. A bíróság szerint ezen manőverek széleskörűek és rendszerszerűek voltak, és ezen adatok nélkül nem sikerült előrelépni az ügyben. A döntést a szórakoztatóipar, pontosabban a filmstúdiókat tömörítő MPAA nagy győzelemként értékelte, kiemelve, hogy az oldal által folytatott tevékenység globálisan 11 milliárd dolláros kárt okoz számukra.

Az ügy során nem ez az első alkalom, hogy ezzel vádolják meg az oldalt. Korábban szintén hasonló kifogások merültek fel az operátorok tevékenységével kapcsolatban, ezért a bíróság 30 ezer dollárra büntette a portált, hogy megakadályozza a további hasonló lépéseket. A jelek szerint ezt nem sikerült megelőzniük, bár a TorrentSpy ügyvédje nem ért egyet a döntéssel és kihangsúlyozza, hogy nem került sor a bizonyítékok szándékos eltüntetésére, elrejtésére. Ettől függetlenül valószínűleg fellebbezni fognak, bár a jelek szerint egyedül a kártérítés mértékének csökkentésében reménykedhetnek. Arról egyelőre nem esett szó, hogy az amerikai felhasználókat korábban kizáró oldal mikor remélhet némi enyhítést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • peterx #12
    Részben igazad van, viszont ez az oldal a torrentekre szakosodott Google kereső robotjai pedig csak "véletlen" vették fel az adatbázisba a cuccot tehát ha a torrent oldal nem létezne a Google-ban sem lenne benne szal a torrent oldal a hunyó. Ennyire egyszerű
  • zola2000 #11
    Ilyen alapon pereljék be a googlet, mert ha kell valami, beírom hogy pl "super mario galaxy pal torrent" és a kapott oldalakbol összehasonlítom a seeder/leecher arányt. Az meg nem igazán érdekel ha a kapott torrent pl egy Ubokanto szigeteki szerveren van.
  • jeti00 #10
    már megtanulhattad volna hogy itt mindenki tud mindent :P

    am csakazértis torrent, idegeskedjen csak a sok kiadó...
  • sanner011 #9
    Igen, az oroszok azok a fajták, akik elmondják mennyi a katonai költségvetésük... x)
  • kernerster #8
    Az orosz védelmi költségvetés 45-50 milliárd dollár.
  • NEXUS6 #7
    Hát én nem mondanám, hogy elvesztették, max a bíróság elmarasztalta őket a nyomozás hátráltatása, adatok visszatartása miatt, ami ugye értelemszerűen nem az eredeti vád, mert abban viszont nem találták bűnösnek őket.

    Amúgy 11 mrd dollár az rengeteg pénz (kb az orosz védelmi költségvetés lehet akkora)!!!!!
    Az, hogy valaki ekkora károkozással vádolja őket, csak mutatja az egész komolyságát. Szal valszeg a bíróság is így állt hozzá. 11 mrd dolláros kárt egyszerűen képtelenség okozni, és ennek nem fogják nyomát találni. Ha a 11 millióval vagy csak 11 000 dollárral vádolják meg öket az bőven elég ahhoz, hogy valamit találjanak, és esetleg olyan kártérítésre kötelezik őket amivel tönkre is teszik és megakadályozzák a tevékenységüket, mert gondolom az MPAA-nak is inkább ez volt a célja, nem pedig hogy a nem létező 11 mrd dollárnak a nyomára bukkanjanak.
  • Csaba42 #6
    Most az lesz a szöveg, hogy az okozott kárnak meg kell térülnie, ezért nem fognak változni az árak, max. emelkedni. :)
  • t0ma #5
    hmm, bar nem tudom a teljes tortenetet, es egy sg cikkbol 100%-ra venni vmit kicsit butsag :), azert azt nem ertem, hogy miert nem olvas utana egy torrent portal, hogy az aktualis jogszablayok alapjan mivel lehet megszivatni? he en olyannal foglalkoznek, ami tudom hogy a sok burzsujgeco szemeben szalka, biztos hogy bebiztositanam magam. butasag volt ezt igy csinalni...
  • Akuma #4
    11 milliárd bocs
  • Akuma #3
    11 millió dolláros kár? Na most akkor azonnal követelem, hogy ez látszódjon meg a filmek árának mérséklésében! Hiszen ez volt eddíg a jól bevált duma, hogy azért drága...