Berta Sándor

Svéd modell: független kiadók a fájlcserélés mellett

Több svéd cég is úgy döntött, hogy a jövőben az előadóik zeneszámait elérhetővé teszik a P2P-hálózatokon. A kiadók a döntésükkel azt szeretnék jelezni, hogy egységesen fellépnek a fájlcserélők bűnözőkként való beállítása ellen.

A skandináv országot a világ egyik legnyitottabb államának tartják. Azonban még itt is meglepetésként hatott, amikor idén február elején a Swedish Performing Rights Society (STIM) nevű szerzői jogi társaság bejelentette, hogy kész a fájlcserélő hálózatokban való letöltéseket legalizálni és éppen ezért együttműködési megállapodást kötni a helyi internetszolgáltatókkal. Mindez azt jelenti, hogy a művészek a letöltött dalok száma alapján havonta kapnak majd egy meghatározott összeget.

Ezúttal hét független svéd kiadó (az Adrian Recordings, A TenderVersion Recording, a Flora & Fauna, a Hybris, az I Made This, a Nomethod Records és a Songs I Wish I Had Written) kötött együttműködési megállapodást, amelyet stílusosan Svéd Modellnek neveztek el. A céljuk, hogy megoldást kínáljanak a felhasználók és a zeneipar régóta húzódó konfliktusára. "A zene művészeti formaként való jövője minden eddiginél világosabban látható. Volt egy demokratizálási folyamat. A néhány évvel ezelőtti helyzettel összehasonlítva, ma a zenészeknek sokkal több lehetőségük van az érdeklődők elérésére."

Eddig alkalmatlannak bizonyultunk a változás véghezvitelére. Egyesek közülünk pont a felhasználókat támadták, akik az előadóink műveinek hallgatói. A felhasználók és a készítők között még soha nem volt ekkora szakadék. Mi szeretnénk ezt a szakadékot betemetni. Hogy ez lehetséges, azt megmutatta a nyomtatott sajtó és a játékipar, amely időben felismerte és reagált az új kihívásokra. Elutasítjuk a fájlcserélők bűnözőkként való megbélyegzését, mivel ezek az emberek azok, akik megpróbálnak új, az eddigieknél hatékonyabb zeneterjesztési protokollokat kifejleszteni.

Újra a zenére akarunk összpontosítani. Hiszünk a zenében. Hiszünk a jövőben" - olvasható a cégek által létrehozott honlapon. "A RIAA egyszerűen beteges. A fellépésének csak még rosszabb következményei lehetnek. Nem tudom megérteni, hogy hihetik, hogy majd úgy biztosítják a bevételeiket, ha a hallgatókat az ellenségeikké teszik" - mondta Henrik von Euler, a Flora & Fauna munkatársa.

"Az ötlet nagyszerű. Bebizonyosodott, hogy vannak még kreatív emberek, aki előre nézve gondolkodnak. Elég hely van minden kiadó számára, hiszen csak kevés zenész szeretne mindent maga intézni. Azonban a kiadóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ők vannak az előadókért és a rajongókért és nem fordítva" - reagált a bejelentésre Rick Falkvinge, a Svéd Kalózpárt vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #23
    Akkor dobj össze egy accountot :D nem sokáig tart..aztán confirmálni-kell vagy mi, érdemes megnézni..Csak, hogy mindenki tudja, merre hány méter ennél a "népnél" :)
  • arrakistor #22
    sajna valami regisztráció miatt nem tudom megnézni..
  • who am I 7 #21
    Nem tudom, de azért "szórakozni" még van idejük, nézd meg milyen kis videócskát dobtak össze : http://youtube.com/watch?v=4GjNSUatTc4 LOL
  • arrakistor #20
    azon morfondírozok, hogy vajon nem paráznak-e ott azon a "szegény" nagyorrúak a sivatagban , 6ezer éves történelem alatt 6milliós létszámmal összehozva , körülvéve minden irányból önfelrobbantó arabbal a környező 50 ország, 800 éves történelem alatt 450 millió főt nemző és 50%-os fanatikus "hadseregével" szemben... amiből 225 millió fő bármikor meghúzza magán a karabínert a kaftánosok között röhögve. én eléggé el lennék szontyolodva megmondom őszintén. bár a heizet ennél biztosan jóval összetettebb ...
  • arrakistor #19
    viszont bennünket nem szokás 6 millió számra hollókoszttá konvertálni..
    valószínűleg azért, mert nem mi csinálunk valamit nagyon-nagyon rosszul.
  • kacsi01 #18
    Igazad lesz... ;)
  • balage187 #17
    Hat, ebbol max. ugy tudnak profitalni, hogy a letolto portalok reklambevetelebol kapnak reszesedest, vagy sajat letoltooldalakat hoznak letre, es akkor az ovuke az egesz bevetel ebbol. Elvileg egy jol latogatott weblap eleg jol profital reklamokbol, de azt nem tudom, hogy ez vajon elfogadhato bevetel-e nekik.
  • sanner011 #16
    Jóó neked... :D
    Előbb-utóbb nekem is kéne.. Amúgy sem voltam még külföldön.. :(
    Itt az idő.. Veszem is a puttonyom. XD
  • Sanyix #15
    Hát pedig nyáron meg le se megy :)
  • who am I 7 #14
    A történelem tanulás nem segít az ilyen csőlátásuakon.