Gyurkity Péter

Zeneipar: bíróság előtt az első szolgáltató

A nagy kiadók első alkalommal ráncigáltak bíróság elé egy internetszolgáltatót a jogsértéseket elkövető felhasználók helyett. Az ír Eircom céget a kalózellenes intézkedések alkalmazására szeretnék rávenni.

Áttörés következett be a nagy kiadók kalózellenes hadjáratában, miután az ír Eircom személyében az első internetszolgáltatót vitték bíróságra, annak reményében, hogy a kellő feddés után keményebb ellenlépésekre sarkallhatják a vállalatot. A cél ugyanis az lenne, hogy a szolgáltatók maguk is kezdjék meg a határozottabb fellépés, a szigorú ellenőrzés korszakát, amelynek révén a kiadók szerint nagy mértékben csökkenthető lenne a kiadások visszaszorulásának mértéke.

Willie Kavanagh, az Írországban tevékenykedő kiadókat tömörítő IRMA elnöke, nem mellesleg az EMI helyi részlegének ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a 2001-ben még 146 millió eurós bevétel tavalyra már 102 millióra esett vissza, ami mindenképpen riasztó trend számukra. Véleménye szerint ugyanis ebben jelentős szerepet játszik a különböző fájlcserélő hálózatok tárhódítása, így például a BitTorrent és a LimeWire népszerűségének folyamatos növekedése. A lépés egy új fázis kezdetét jelenti kampányukban, hiszen korábban a felhasználókat, nem pedig azok szolgáltatóját vádolták meg.

Az Eircom esetében azt kifogásolják, hogy a cég nem hajlandó életbe léptetni a kiadók által kívánt fokozott ellenőrzést. Már korábban kijelentették, hogy nem áll módjukban megfigyelni és szűrni a felhasználók adatforgalmát, hozzátéve, hogy nem kaptak pontos jelzést arra vonatkozólag, hogy törvénysértés történne saját hálózatukon belül. Ez pedig azt jelenti, hogy nincs lehetőségük a szigorú ellenőrző intézkedések alkalmazására - nem mintha a kedvük meglenne hozzá. Kavanagh viszont azt emelte ki, hogy a szolgáltató nagyon is tisztában van a kalózmásolatok terjedésével, annak méreteivel, ám ennek ellenére sem hajlandó lépni.

Azt még nem tudni, hogy a két fél milyen esélyekkel bizonygathatja saját igazát a bíróságon - erre hamarosan választ kapunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Charybdis #33
    Ez például egy kiváló megoldás lenne:
    http://index.hu/tech/jog/file140308/
  • tar86 #32
    A tárgyalást elnapolom.
  • bakagaijin #31
    No, szóval, akkor a cég lényegi tartalma: 2023-2024-re megszűnik az EMI, értem.
  • ziipp #30
    Az ilyesfajta akciókkal csak maguk alatt vágják a fát. Az Internet cenzúrázását reményeim szerint már lekésték, így ezzel a warez dologgal sem mehetnek sokra. Belegondolva, milyen jogon akarnak ők cenzúrázni bármit is? Mi közük ahhoz, hogy milyen adatokat osztok meg a legjobb barátommal Amerikában, akinek a neve: zth-host.14020334:14? :D

    Az a vicc, hogy a kiadók, filmstudiók elvileg azért vannak, hogy minket - a fogyasztókat - kiszolgáljanak. Ezzel viszont pont az ellenkezőjét teszik, mert ellenünk próbálnak fellépni. Elég furcsa. Annó rinyáltak a CD megjelenése miatt is, hogy az majd elveszi a megélhetést a zenészek elől, mert senki nem megy el koncertre. Ehhez képest mi történt? Halálra kersték magukat vele. Ebből kéne kiindulniuk, és ezt az egész warezt valahogy "kreatívan" felfogni, hogy az érdekek újra egy irányba tartsanak, ami által mindenki jól járna. Ők is, mi is. Mindmáig azon a véleményen vagyok, hogyha nem lettek volan ilyen kapzsik anno, - 5 ezer forint / CD - nem alakult volna ki ilyen masszív warez mánia, mert mindenki szereti, ha egy eredeti CD-t forgat a kezében, nem pedig egy TDK-t filctollal odahányt felirattal.

    Ezt a tartalomanalizálást leginkább diktatórikus országokban tudom elképzelni, ahol nem bánják ha zsebbe kell nyúlni a nép tudatlanságban tartásáért. :D Erről a cenzúrás/atírós dologról meg http://www.pornolize.com/ jutott az eszembe. Ez is valami hasonló elven működik? Szivesen megnézném az említett techdemot kvp! :)
  • kvp #29
    Az egyetlen valamennyire hasznalhato megoldas a tartalomanalizalo tuzfalak hasznalata. Minden a szolgaltatotol kimeno kapcsolatot ellenoriznek a protokoll elemezesevel, majd az abbol kiszedett tartalom megvizsgalasaval. Igy lehet pl. egy cegnel transzparensen szurni a webrol szarmazo virusokat. Ugyanez a rendszer alkalmas az osszes https alapu banki tranzakcio automatikus megtoresere (man in the middle-el) es az atvitt adatok naplozasara. Nem sokan hasznalnak hasonlo szoftvert, meg a kinaiak sem, de letezik es van belole magyar fejlesztesu. Az allamnak rendelkezesere is all, de ennek ellenere jelenleg csak inkabb mentenek mindent valogatas nelkul ahelyett, hogy aktivan modositanak az allampolgarok altal latott tartalmat. (ps: a kedvenc techdemom amikor egy weboldalban minden szoveget a formazas megbontasa nelkul modosit, pl eltuntet mondatokat vagy fekete csikot rak a helyukre) Nehany allami szervezet hasznalja is ceges tuzfalkent, de persze inkabb csak virus es spyware vedelmre. Az egyetlen hasznalhato ellenszer az adatrejtes, tehat legalis titkositatlan forgalomnak kell altcazni az illegalis tartalmat.

    Tehat a technika megvan, csak egyreszt iszonyu draga, magas a hardverkoltsege, drasztikusan csokkenti a halozat ateresztokepesseget, blokkolja az osszes nem szabvanyos vagy nem implementalt protokollt (pl. online jatekok) es megszeg szinte minden alkotmanyt, beleertve az usaet es magyarorszaget is. Na ezt akarjak a kiadok raeroltetni a szolgaltatokra...
  • Wilddog #28
    Kapcsolatszám korlátozása sem működhet, mert akárhány gép lehet a háztartásban; nálam is van vagy őt és amikor rajta lóg a család, bizony van jópár kapcsolat ki és be.
  • wOlFbYTe #27
    Még szerencse hogy fogalmuk sincs, milyen technológiák állnak a rendelkezésünkre adatok továbbítására. Felőlem tilthatják a default portokat torrent hálózaton, átrakom ftp vagy date portra tikosított packet és header adatokkal, onnantól meg benyalhatnak, senki meg nem mondja hogy épp mit töltök, csak hogy kifelé és befelé is jön adat :D

    Talán egyedül amivel ezeket meg lehet fogni, hogy szimultán mennyi kapcsolat fut adott IP-címről és ha átlép egy limitet, az gyanús lehet.
  • who am I 7 #26
    Mondjuk....Kocsikat,metrókat,villamosokat stb-ket is betílthatnák akkor, mivel alkalmasak illegális TÉNYLEGESEN ELLOPOTT dolgok szállítására.Idióta barmok....
  • Wittgen #25
    Nekem itt még az nem tetszik, hogy a torrentet a warezolással és az illegális letöltéssel azonosítják.Ez csak egy rendszer, ami alkalmas illegális tartalmak cseréjére is, de ugyanúgy használják (méghozzá sokan) legális tartalmak megszerzésére is (pl tv-adások).
    Ennyi erőből a repülőgépeket is betilthatnák, mivel igaz hogy legális szolgáltatások nyújtásához találták ki őket (repülés), viszont van, hogy tornyok lebontásánál is használják azokat (9/11).
  • eto demerzel #24
    regebben zsido voltal es kikeresztelkedtel, es most meg szidod oket? ez nm fer.ha meg mesuge vagy az a te problemad.