Berta Sándor

Olaszország: nem ellenőrizhetik a fájlcserélőket

Az olasz adatvédelmi hivatal álláspontja szerint a cégek megbízásából tevékenykedő svájci Logistep AG megsértette a helyi adatvédelmi előírásokat, amikor fájlcserélők IP-címeit szerezte meg és dolgozta fel.

A Logistep több országban, így például Németországban is folytat hasonló tevékenységet. A svájci vállalatot emiatt számos bírálat és támadás érte az elmúlt években, a legtöbbször elhangzott kritika az volt, hogy a cég megsérti az adatvédelmi előírásokat. A Logistep rendszeresen figyeli a fájlcserélő hálózatokban zajló forgalmat. Amennyiben olyan adatokra vagy művekre lesz figyelmes, amelyek szerepelnek az ügyfelei által megjelentetett tartalmak között, akkor azonnal tárolja a feltöltő személy IP-címét és továbbítja a megbízójának. A filmstúdiók, játékfejlesztők és más cégek így kezdeményezhetik az IP-cím alapján az internetszolgáltatóknál a személyes adatok kiadását.

Az olasz adatvédelmi hivatal legújabb döntése is egy ilyen ügyre vezethető vissza. A Peppermint Jam kiadó a Logisteptől kapott IP-címek alapján eljárást kezdeményezett több fájlcserélő ellen és kártérítést követelt tőlük. A hivatal vezetői megvizsgálták az ügy minden részletét, majd kimondták, hogy mind a Logistep, mind a Peppermint Jam eljárása megsértette az olasz adatvédelmi törvényt. A két vállalatnak ugyanis tájékoztatnia kellett volna a gyanúsítottakat, hogy kikérik az adataikat. Az adatvédelmi hatóság megtiltotta a két cég számára, hogy a jövőben IP-címeket dolgozzanak fel. Szintén tilos az így gyűjtött információk bírósági perekben való felhasználása is.

Ez nem az első ilyen eset volt a cég életében, hiszen a Flensburgi Tartományi Bíróság már 2005 decemberében olyan ítéletet hozott, miszerint a Logistep a jövőben nem követelheti az internetszolgáltatóktól a fájlcseréléssel vádolt felhasználók személyes adatainak kiadását. Egy római polgárjogi bíróság ugyanakkor tavaly úgy döntött, hogy a Telecom Italia távközlési konszernnek ki kell adnia azoknak a fájlcserélőknek a személyes adatait, akik szerzői jogsértéseket követtek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #8
    Mellesleg az első nagyon életszerű... Csak szeretnéd. :)
  • dez #7
    Első esetben semmit. Második esetben pár hónapra búcsút mondhatsz a gépednek, miután szétcincálva visszakapod.

    A többi esetben (emberek 99.99%-a) kellemetlenebbül végződhet.

    Csak mondjuk nem Magyarországon, mert a sokat szídott Artisjus matrica által itt nem illegális az audiovizuális anyagok letöltése (csak a programoké). Bár ezt a kiadók jogvédői támadják és azt hazudják, hogy nem is így van.
  • arrakistor #6
    és akkor mit csinálnak, ha én Kovács Pistike Zabhegyező utcai lakos , lemegyek a Piripócs térre a furgonommal esténként és az egyik nyitva hagyott rádiós hálózaton a laptopommal ftp szervert üzemeltetek és mellette torrentezek néhány óra hosszat amíg megeszem a mekdrájvos kajámat és megdugom a titkárnőmet?,

    vagy ha otthonról nyomom a torrentet és a gépemen lévő összes adat kódolva van fájlrendszerestül és az első kikapcsolás után fel se tudják bútolni a gépemet nemhogy adatot kinyerni belőle, valamint ha rossz billentyűkombinációt nyomnak akkor a kódolt képernyőkímélő azonnal lekapcsolja a gépemet?
  • dez #5
    Visszafelé működik. Jellemzően bekapcsolódnak pl. a torrentezésbe, akkor máris láthatják az ip-címeket, elindítanak egy eljárást, amiben a szolgáltatónak vissza kell keresnie, kihez tartozott az adott ip-cím. Viszont a cikkben az is szerepel, hogy ehhez sincs joguk, tehát az ip-címek tárolásához...
  • Ghoosty #4
    Ez így igaz. Számomra már az is kétséges, hogy hogyan szerez valaki olyan információt ami arra enged következtetni, hogy valaki valószínüleg jogtalanul szerez be dolgokat az internetről.
    Ez szerintem csak úgy lehetséges, hogy szétkürtölöm a világban, hogy én Kovács Pistike Zabhegyező úti lakos csak warezelek. Akkor igazuk van és én hülye vagyok.
    Vagy illegálisan(jelenlegi cikk alapján) megfigyelnek egy IP címet arról statisztikát készítenek, majd ráveszik valahogy a szolgáltatót, hogy adja ki az adataimat nekik (nem hatóságnak)ami biztos, hogy illegális.
    Tehát úgy indítanak ellenem polgári peres eljárást, hogy több ponton sértik a hatályos jogszabájokat.
    Szerntem egyetlen eszköz maradhatna a kezükben, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek, hogy adott warez oldalon valaki sorra jogvédett anyagokat töltöget le/fel. Majd a rendőrség ezt kivizsgálja.
  • waterman #3
    ördögi kör, mert addig meg nem ítélhetnek el, amig nem tudják bizonyítani. ez viszont csak úgy lehetséges, ha a szolgáltató kiadja az ip címedet és a pocket statisztikáidat. vagy mondjuk elektronikusan házkutatnak, ami erős gyanú nélkül szintén nem túl jogszerű, vagy rádtörik az ajtót és viszik a géped - ez sem túl szép megalapozott gyanú nélkül. tehát ha rádtörik az ajtót, akkor a szolgáltató már kikonyogta az adatokat - nem jogszerűen.
  • Ghoosty #2
    " Egy római polgárjogi bíróság ugyanakkor tavaly úgy döntött, hogy a Telecom Italia távközlési konszernnek ki kell adnia azoknak a fájlcserélőknek a személyes adatait, akik szerzői jogsértéseket követtek el."

    OK, ha egy bíróság elítélt szerzői jogsértésért(jogerősen), UTÁNA kiadhatják ezeket az adatokat. Addig viszont él az ártatlanság vélelme.
  • arrakistor #1
    Hajrá Digók ! ÁVE !