Gyurkity Péter

1 watt alatt az Intel Atom chipek

Az Intel bejelentette mobil eszközökbe szánt legújabb fejlesztéseit, amelyek egy-, illetve kétmagos változatban érkeznek. A fogyasztás 4 és 8 watt, míg az alapoktól újragondolt Atomok mindössze 0,6 wattot igényelnek.

A teljes nevén Intel Centrino Atom néven emlegetett új platform valójában két különböző családot takar, ezek eltérő teljesítménnyel, felépítéssel és étvággyal kapnak majd helyet az internetkapcsolattal ellátott hordozható eszközökben (mobile Internet devices ,MID), a mobil számítógépekben, illetve az asztali konfigurációkban. A cél ez utóbbi, vagyis a fogyasztás leszorítása volt, valamint egy teljesen új architektúra kigondolása, amely azonban x86-alapokra épülve megtartja a kompatibilitást a meglévő termékekkel.

A cég mérnökei az Atom keretében egy olyan megoldást dolgoztak ki, amely kifejezetten kis méretű és egyszerű eszközökben is otthonra találhat, megtartja a Core 2 Duo chipek utasításkészletét, miközben a fogyasztást eddig nem látott mélységekbe szorítja le. A célok között szere­pelt továbbá a rend­szer válasz­ide­jének csökke­ntése, valamint a többszálas üzemmód támogatása, szintén a jobb teljesítmény érdekében. Mindezt a jelek szerint sikerült megvalósítani, hiszen az elkészült processzor­mag alig 25 négyzet­milliméter és 47 millió tranzisztort tartalmaz. A gyártástechnológia természetesen a legújabb high-k 45 nanométeres változat, ez teszi lehetővé a miniatürizálást.

A korábban Silverthorne kódnéven emlegetett megoldás tehát az egyszerűbb eszközökben találhat otthonra. A belső források elhintették, miszerint az egyes változatoknál a fogyasztás 0,6 és 2,5 watt között változik, a legerősebb példány pedig 500 MHz körüli frekvencián fut. A Diamondville-alapokra építkező másik változat ezzel szemben laptopokban és asztali gépekben is hódíthat. Ez utóbbi ugyanis magasabb órajelen fut, fogyasztása egymagos változatban 4 watt, míg az ikermagos példányoké 8 watt. Ehhez 1,6 Ghz-es órajel és 533 MHz-es FSB, valamint 512 kB másodszintű gyorsítótár társul.

A MID-megoldásokhoz szánt, korábban Menlow kódnéven említett platform egy ilyen alacsony fogyasztású chipet, integrált grafikus vezérlőt, vezetéknélküli elérést, valamint könnyű és vékony kivitelezést ígér. Hamarosan meglátjuk, mit tudnak mindebből kihozni a különböző gyártók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #9
    A Geode LX nem rossz, főleg, hogy tudtommal az alaplapi chipszetet és grafikus vezérlőt is beépítve tartalmazza, így ez majdnem a komplett fogyasztása az alaplapi eszközöknek :) (legalábbis a proci+chipszet+grafikus vezérlő hármas bennevan)...
    Kéne a Geode platformnak egykis vérfrissítés már (a'szem még mindig 130nm esek... 2002 óta kaphatók... de valahogy nem hódították meg a piacot... az időt számolva nem olyan nagy előrelépés ez az atom...)
    Változatok:
    LX [email protected] W: clock speed: 433 MHz, with power consumption: 1.3 watts. (TDP 3.1 W)
    LX [email protected] W: clock speed: 500 MHz, with power consumption: 1.8 watts. (TDP 3.6 W)
    LX [email protected] W: clock speed: 600 MHz, with power consumption: 2.6 watts. (TDP 5.1 W)
  • foregister #8
    Akkor az AMD Geode LX az mi? Igaz 500mhz-en 3.6W a TDP, de nem újkeletű léteznek ilyen laptopok 5 órát is tudnak műkdni winXP tablet OS-mel. Kíváncsi leszek az intel teljesítményére.
  • Darth Sith #7
    Mikor jön ki az első PDA amiben ez van? :)
  • JTBM #6
    Nagyon szeretném, ha már lehetne kapni egy ilyen procival szerelt GPS navigátort.

    Szerintem ez egy óriási áttörés lesz a kis kütyük piacán. Az intel nagyot alkotott...
  • Noffir #5
    Ja, 0.6W-os valamivel 500MHz fölött ketyeg majd, a leggyorsabb meg 1.8GHz-en fut majd 2.5W-os fogyasztással. Ebben a kategóriába kerülnek a jól sikerült egymagos példányok. Úgy néz ki a gyengébben skálázhatóbbak feszkóját megemelik és ezekből lesz majd a 4W-os egymagos Atom.
    A mag előnye elsősorban az olcsóságában rejlik, sokkal kevesebbe kerül gyártani az Intelnek mint egy ULV Core-t. Persze az már más kérdés mennyit fog átengedni a megtakarításból az ODM-eknek :)
  • shabba #4
    A VIA-nak ott az új Isaiah procija, ami hasonlóan jó kvalitásokkal bír mint az Intel Atomja. Inkább az AMD van gondba, mert nekik nincs ilyenjük. A Bobcat nevű procijuk célozná be ezt az 1-10W közötti szegment, viszont ez a termékük folyamatosan halasztódik, most épp 2010 felé datálják az eljövetelét.
  • shabba #3
    Itt valamit elnézhetett, elfordított a cikkíró. Az Atom nem 500 Mhz-ig, hanem 2 Ghz-ig skálázódik és úgy fogyaszt max 2W-ot. Kisebb órajelen pedig 0.6W-ot.

    A sima Core2 Solo és Duo példányok ULV változatai eddig is képesek voltak 5 ill 10W TDP-re. Ha csak annyire lenne képes az Atom, akkor nem sok értelme lett volna egy alapjaiban teljesen újratervezett procit készíteni.
  • T0nk #2
    Bocs Eden. Az Epia a teljes platform, az Eden a processzornak nevezett hulladék... izé... Professzionális megoldás.
  • T0nk #1
    Ennyit a VIA Epia-ról.