Gyurkity Péter

Törölte csúcskategóriás Centrino 3 chipkészletét az Intel

A vállalathoz közel álló források szerint a processzorgyártó lemondott a következő generációs mobil platform csúcskategóriás chipkészletének kifejlesztéséről, és ehelyett az olcsóbb változatok bővítése mellett döntött.

A Napa kódnéven jelzett következő generációs platform három chipkészletből állt volna, ezek sorrendben a 945PM, 945GM és 955XM - ez utóbbi testesítette volna meg a csúcskategóriát, mégpedig összesen 4 GB 667 MHz-es DDR2 támogatott memóriával. A Centrino 3 másik két, ennél alacsonyabb besorolású - és minden bizonnyal olcsóbb - chipkészlete eredetileg "mindössze" 2 GB DDR2 memóriát kezelt volna, ám a tajvani DigiTimes szerint a vállalat úgy döntött, hogy inkább ezeket turbózza fel, és itt is 4 GB-ra növeli a támogatott memória méretét. Az eredetileg tervezett különbség, illetve a chipkészletek számozása alapján valószínű, hogy a 955XM kifejezetten játékosoknak szánt, nagy teljesítményű laptopokba került volna, és az új ikermagos mobil processzorokat támogató mobil platform zászlóshajójaként jelent volna meg.

A vállalat első negyedéves beszámolója is a Napa ezen újításait hangsúlyozta: az elsőként támogatott Yonah ikermagos processzort - amely felépítésében különbözik a Presler asztali chipektől -, a következő generációs integrált grafikus motort (Calistoga), az új energiagazdálkodási funkciót, amelynek köszönhetően az akkumulátor működési ideje öt óra fölé emelkedhet, illetve a WiMAX és 3G technológiát.

Amint arról beszámoltunk a Yonah előnye az eddigekhez képest, hogy a két mag egy közös, 2 megabájtos másodszintű gyorsítótáron osztozik, amely a vállalat szerint jelentős többletet nyújt a különálló gyorsítótárakhoz képest. A processzor már 65 nanométeres csíkszélességgel készül és 151,6 millió tranzisztort tartalmaz, de a vadonatúj gyártástechnológia lehetővé teszi a fogyasztás elviselhető szinten tartását. A chip nem támogatja a 64 bites kiterjesztéseket, viszont ismeri a puffertúlcsordulásos támadások ellen védelmet nyújtó Execute Disable Bit megoldást, így alapvető védelmet nyújt a férgek és egyéb kártevők ellen.

A Centrino 3 legtöbbet hangoztatott előnye azonban a megnövekedett működési idő, amelynek folyamatos fejlesztése a vállalat legfontosabb célkitűzései közé tartozik. Az Intel ugyanis abban reménykedik, hogy 2010-re drasztikus módon, akár egy napra is megnövelhetik az akkumulátorok működési idejét, mégpedig a processzor fogyasztásának fokozatos csökkentésével, illetve egyéb energiatakarékossági technológiák kifejlesztésével. Azt azonban még nem tudhatjuk, hogy a teljesítmény növelése mellett ezt mennyiben tudják megvalósítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
    Nincs az már megoldva, hogy ne legyen szükség resetre (azaz gondolom flush-ra) ilyenkor?

    Ha külön bit jelezné, melyik mag a gazdi (ennek akkor lenne értelme, ha a másik nem férhetne hozzá), az olyan lenne, mintha nem is lenne közös a cache...
  • BiroAndras #6
    Nem csak az elérés miatt gáz, hanem azért is, mert taszk váltáskor a cache-t resetelni kell. És hiába dolgozhatna a másik procin futó szál, a közös cache miatt az is elveszti az adatait. Hacsak nem jelölik meg valahogy az adat gazdáját.
    Mindenesetre a tesztek szerint az AMD megoldása egyértelműen jobb. http://www.prohardver.hu/rios3_content.php?mod=20&id=742
  • dez #5
    Ezért írtam a kétcsatornás hozzáférést (proci-cache és cache-memória között is lehetőleg), akkor talán nem probléma ez.
  • BiroAndras #4
    Viszont, ha külön feladaton dolgoznak, akkor jobb a külön cache.
  • dez #3
    Ha van egy kis eszük, akkor úgy oldották meg, hogy ne zavarja (pl. két csatornás elérés, stb.). Hogy miért jó a közös cache? Akkor lehet jó, ha mindkét mag ugyanazokon az adatokon dolgozik. (Nem kell visszaírni a ramba, mielőtt a másik mag is hozzáférhetne.) Persze megfelelően össze kell hangolni a dolgokat, ne módosítgassák össze-vissza... :) (De az összehangolás is gyorsabb így, hogy nem a ramon keresztül történik.)
  • nenad #2
    uhum :)
    most nezem ez elegge felresikerult post volt.
    Szoval nem tartja fel az egyik mag a masikat amikor a chacbe/bol irnak/olvasnak?
  • nenad #1
    miert jobb a kozos gyorsitotar? nem tartja fel az egyik mas s masikat elereskor?