Gyurkity Péter

Intel: jön a Centrino 2

Az Intel végre maga is belátta, hogy a több generációt felölelő Centrino név megtévesztő lehet a vásárlók számára, így a legújabb sorozat már a Centrino 2 nevet hordozza majd. Érkezik a 45 nm, a DDR3, illetve a WiMax-támogatás.

Tajvani források számoltak be arról, hogy a processzorgyártó a mobil vonalon is névváltoztatásra, vagy legalábbis az időközben végbement változások jelzésére szánta el magát. A Centrino annak idején azt nyújtotta a gyártóknak és a vásárlóknak, amire azoknak szükségük volt: egy előre felvázolt platform, amely a közös név révén jól követhető, megfogható, ezáltal pedig könnyen népszerűsíthető és terjeszthető. Az már annál inkább összezavarta az érdeklődőket, hogy az egymás után következő generációk között nem tudtak különbséget tenni.

Az elmúlt években egymás után négy generáció bukkant fel a Centrino vonal részeként, ezek sorrendben a Carmel, a Sonoma, a Napa és a Santa Rosa voltak. Ez utóbbi tavaly decemberben mutatkozott be, és nemrég egészült ki a 45 nanométeres Core 2 Duo mobil processzorokkal. Ezzel sem áll le ugyanakkor a fejlesztés, hiszen az Intel már a Montevina kódnevű platformmal készül, amely szintén 45 nanométeres gyártástechnológiát, valamint DDR3- és teljes WiMax-támogatást jelent. Annak érdekében azonban, hogy a vásárlók jól érzékeljék a változást, ezúttal a név is módosul, és míg korábban a laikusok számára semmi nem utalt a generációváltásra, ezúttal ők is megkapják a figyelmeztetést.

A noteszgépek gyártói a hír szerint egyetértenek a döntéssel, mivel saját tapasztalataik is arra utalnak, hogy a vásárlók a legtöbb esetben nincsenek tisztában a pontos technikai részletekkel. A módosuló név ezzel egy időben felhívhatja a figyelmet az előrelépésre és talán arra ösztönzi majd a tulajdonosokat, hogy lecseréljék meglévő készülékeiket. Az biztos, hogy az új processzorok a Computex Taipei 2008 alatt rajtolnak majd el, egészen pontosan hat különböző változatban, amelyek kivétel nélkül 1066 MHz-es FSB-re támaszkodnak. A magórajel 2,26 és 3,06 GHz között mozog, az ár pedig (ezer darabos megrendelés esetén) 209-től 851 dollárig terjed.

Idén egyébként az eredmények javulására számít az Intel: míg tavaly 100 millió noteszgépbe szánt processzort szállítottak le, ez idén 123 millióra ugorhat. Az elkövetkező három évben ez a szám a tervek szerint 145, 169, majd pedig 195 millióra nő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ghoosty #11
    Aki nincs tisztában a számítás technikával, annak úgyis mindegy.

    Amúgy van benne valami. De így is ugyanúgy megtévesztő lehet, pont azért amit írtál:
    "Ha tartják magukat ahhoz, hogy minden generációt külön jeleznek, akkor probléma megoldva. Csak nehogy utána meg minden szarért növeljék a számot és feleslegesen vásárljanak notebookot az emberek. Benne van ez is!"

    Ezt inkább egy PR lépésnek tartom. Szegény fogyasztó eddig nem tudta, hogy újabb cucc van, de mi rendesek vagyunk ezért adok neki új számot.

    Véleményem szerint, ha valami nagy újítást csinálnak, akkor tessék nek valami új márkanevet kitalálni, ha csak kicsit, akkor lehet a számokat növelgetni.
  • mcganyol #10
    "A módosuló név ezzel egy időben felhívhatja a figyelmet az előrelépésre és talán arra ösztönzi majd a tulajdonosokat, hogy lecseréljék meglévő készülékeiket."

    ugyanakkor nehezebb lesz a beragadt készleteiket értékesíteni, jó áron...
  • tomcsa4 #9
    Ha tartják magukat ahhoz, hogy minden generációt külön jeleznek, akkor probléma megoldva. Csak nehogy utána meg minden szarért növeljék a számot és feleslegesen vásárljanak notebookot az emberek. Benne van ez is!
  • tomcsa4 #8
    Hát tényleg jobb, ugyanis valóban megtévesztő volt. Azok, akik nincsenek tisztában a számtástechnikával, honnét tudják a generációváltásokat? Perzse kérdezni szabad, de nem hiszem, hogy a csíkszélességből, meg FSB-ből meg kódnévből sokat levágnának!
  • shabba #7
    A mobil WiMax hasonló működésű mint a mobilszolgáltatók 3G adathálózata. Ami egy notebookban lesz az egy kliens oldali WiMax eszköz, nem access point. Ez csak felcsatlakozni tudsz majd egy távközlési szolgáltató által üzemeltetett WiMAX hálózatra. Olyan meg idehaza gyanítom nem túl sok lesz záros határidőn belül. Ahhoz frekvenciát kellene vennie a szolgáltatónak, ahogy mobil 3G esetén, hálózatot kellene kiépítenie jó drágán, és mindez csak akkor lenne rentábilis számára, ha azon kellő számú előfizetőtől származó bevétele is lenne. De mivel idehaza mind a három mobil cég 3G-zik, nincs igazán realítása WiMAx hálózatnak, hisz nincs érdekében egy cégnek két párhuzamos hálózatot kiépíteni és házon belül versenyeztetni.

    Max akkor lesz idehaza WiMax ha pl. egy negyedik cég ebben fantáziát lát és legfőképpen kellő mennyiségű pénzt, bevételt, amiért megéri belevágni és beruházni. Kevés esélyét látom ennek. Világszerte sincs túl sok WiMAX hálózat kiépülőben, hosszú évekig nem is igazán halad semerre a Intel háttér ellenére sem.

  • shabba #6
    Anand Chandrasekher Ő az Intelnél az mobil eszközöket gyártó csoport egyik fejese.
  • Ghoosty #5
    "Az Intel végre maga is belátta, hogy a több generációt felölelő Centrino név megtévesztő lehet a vásárlók számára, így a legújabb sorozat már a Centrino 2 nevet hordozza majd."

    Hát ezen jót röhögtem. Kreativitás csúcsa. Túl megtévesztő, de ha rakunk hozzá még egy számot, akkor mindjárt jobb lesz.
  • barii #4
    ha van rá pár milliód
  • Chriss745 #3
    WiMax? Na végre! Nem tudja valaki, hogy WiMax-al is lehet saját hálózatokat létrehozni, vagy úgy működik, mint a 3G? Szal megoldható lenne az, hogy egy WiMax kártyát bedugok a gépembe otthon, és a 2 KM-re lévő munkahelyemen is belépek az otthoni hálóba?

    Mintha olyat olvastam volna róla, hogy olyan lesz, mint a GSM, szal csak egy előfizetéssel lehet a szolgáltató hálózatára belépni.

    Előre is kösz az info-t
  • Gilgamesh #2
    Reklámarc.