Gyurkity Péter

Első eredmények az Intel Yonah chipjéről

Igencsak jól teljesít és asztali vetélytársaival is felveszi a versenyt az Intel új ikermagos mobil chipje - legalábbis az első független vizsgálat szerint, amelybe mindkét gyártó termékeit bevonták.

Az eddig csak Yonah kódnéven emlegetett 65 nanométeres, ikermagos felépítésű mobil processzorról nem sokat tudhattunk meg az elmúlt hónapokban. Igaz, októberben már napvilágot láttak az első hírek, ám ezek korántsem kedvező színben tüntették fel a chipet, mondván, hogy a megnövekedett teljesítmény a villanyszámlám is jócskán meglátszik majd. Értesülések szerint ugyanis a Yonah az ikermagos felépítés és a megemelt frekvencia miatt jóval többet fogyaszt elődjénél, és a nagyobb hűtési igény érezhető lesz a laptopoknál.

Egyéb információ azonban eddig nem érkezett az új processzorról, mindössze annyit tudhattunk meg, hogy az Intel új számozással dobná piacra fejlesztését. A fogyasztás szerint négy különböző kategóriába (E, T, L, U) sorolt chipek órajele 1,06-2,16 GHz- között mozog, míg az igazi csúcsmodellként számon tartott, 2,33 GHz-en működő Pentium M T2600 csak a harmadik negyedévben érkezik. Az Anandtech jóvoltából azonban most végre megszületett az első független teszt, amelyben a mobil chipet asztali ikermagos vetélytársaival (Pentium D és Athlon 64 X2) eresztették össze.


A vizsgálat érdekes eredményeket hozott, a Yonah ugyanis igencsak megszorongatta, sőt, egyes tesztekben maga mögött hagyta az erősebbnek vélt riválisokat. Nem vet túl jó fényt a Pentium D-sorozatra, hogy a mobil processzor 2 GHz-es órajelével a legtöbb tesztben maga mögé utasította a 3,0 GHz-en futó Pentium D 830-at, igaz, kevés kivétellel még az Athlon 64 X2 3800+ és 4200+ sem tudott igazán elrugaszkodni. A Yonah egyedül a videótömörítésben mutatkozott gyengébbnek, ami mindenképpen kiváló eredmény az új jövevénytől. Igaznak bizonyultak tehát a korábbi hírek, és a mobil chip valóban megújulást hoz a jelenlegi Dothan magos Pentium M processzorokhoz képest.


Az oldal a fogyasztást is jónak értékeli, még akkor is, ha álló helyzetben a Yonah konfiguráció alig fogyasztott kevesebbet, mint Athlon 64 X2-es vetélytársa. Ekkor 17 watt eltérést mértek, ám a különbség rögtön megmutatkozott, amikor teljes terhelés alá helyezték a versenyzőket. A Yonah ugyanis ekkor megelégedett 108 wattal, míg az AMD rendszerénél ez felugrott 144 wattra, ami már jelentős eltérés. Az Intel tehát sikerrel vette az akadályokat a 65 nanométeres gyártástechnológiával, és riválisának igencsak kapaszkodnia kell majd, ha a következő évben is tartani akarja a lépést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #20
    a jelentősebb oldalakon/jelentősebb videoenkoding tesztekben már a sima k8 is a p4 fölé magasodott, a dual maggal csak elhuzott ... egy időre. anandtech, xbitlabs... prohardver ... nincs erőm linkelgetni, keress rá ha nem hiszel nekem :)
  • NEXUS6 #19
    No meg azért is kéne kicsiny teljesítmény bele, mert a Zapple ezzer akar majd villantani az első X86-os macijában.

    A 32 bit az viszont szerintem is gáz!
  • Benoke #18
    Nem rossz nem rossz, de a tesztek szerint van még mint upgagradelni a Jónáson :) Minden esetre a fogyasztás értéke végre szép.
    Mondjuk az össze hasonlítás kicsit gáz, hogy asztalival kell össze vetni a mobil proci fogyiját.
  • reechike #17
    Hajrá AMD!!!
  • asysoft #16
    Szerintem csak az X2 óta jobb ebben az AMD. K8-al csak felzárkózott...
  • the Godfather #15
    Windows PistaEz volt a nap vicce...Hát igen, AMD rulez..és ha megmarad felhasználóbarátnak, még ha picitt drága is, sokra megy.
  • arty #14
    az az eddig csak a k7 vs. p4 időkben volt, a k8 óta az AMD ebben is jobb ... (a legtöbb videos alkalmazásban - divx/CPC/premiere...)
  • arty #13
    érdekes az AMD A S Z T A L I processzorának fogyasztását összevetni az INTEL M O B I L processzorának fogyasztásával...

    inkább az intelre szégyen, hogy csak ennyivel zabál kevesebbet egy noteszbe valo cucc ... :)
  • MacrosTheBlack #12
    Az amd is fejleszti a saját duplamagos turionját, ami a jelenlegi fényében, hacsak nagyon el nem kúrják, megintcsak ütősebb lesz az intelnél, hiszen nemcsak dupla magos, de 64 bites is (a Jónás még mindig csak 32 bites, ez nem sokkal a Windows Pista előtt nem kimondottan előny).
  • MacrosTheBlack #11
    Nem feltétlen, mivel egy mobil procinál szempont a hőtermelés (ott nem lehet folyékony nitrogénhűtés), az asztaliba meg elfér a prescott kazán is, tele lehet zsúfolni cache-el, meg túlhajtani az órajelet.

    A 108W a teljes konfig fogyasztása, elvileg a Jónás a Dothan dupláját, kb. 50W-ot fogyaszt, ami persze k. sok egy mobil cuccnál, de lesz ennek 1 magos változata is! Valszeg ez utóbbi kerül majd a rendes notikba, a duplamagos meg a DTR-ekbe.

    Viszont érdekelne milyen videokártya lehetett a tesztkonfigban, ami a maradék 58W-al megelégedett (illetve még annyival se, mert az alaplap, memória, vinyó, minden fogyaszt valamennyit), és mégis ennyi fps-t ki tudott hajtani a doom3-ból.