Gyurkity Péter

Késnek a Centrino 2 laptopok

Az Intel - egyes tajvani számítógép gyártó cégektől kiszivárgott információk alapján - 2005-re halasztotta a Centrino 2 (kódnevén Sonoma) rendszerű noteszgépek megjelentetését.

A piaci elemzők eredetileg őszre várták az úgynevezett "thin'n'light" noteszgépek második generációját, bár a processzorgyártó soha nem volt hajlandó pontosítani a megjelenés várható időpontját. A Sonoma laptopokban az "Alviso" chipkészlet kerül majd alkalmazásra, amely már képes a 90 nanométeres technológiával készülő Pentium M processzorok (Dothan) befogadására. Az Alviso nem más, mint a június 21-én bemutatásra kerülő, asztali gépekbe szánt Grantsdale (Intel 915) chipkészlet mobil változata.

Legfontosabb jellemzői a következők: 533 MHz FSB, a DDR2 memóriák, a PCI Express és Serial ATA szabványok, valamint a "Hi-Definition Audio" és a "Media Graphics Accelerator 900" technológiák támogatása. A chipkészlet tartalmazza majd az Intel legújabb, három szabványt (802.11a, b és g) is támogató vezetéknélküli csatolóját, amely a "Calexico 2" nevet kapta.

A Quanta Computer már a negyedik negyedév folyamán nagyszámú, 14,1, 15,4 és 17 inches kijelzővel felszerelt laptopokat szállított volna a Hewlett-Packard-nak, időközben azonban újabb problémák merültek fel az chipkészlettel kapcsolatban, ami minden bizonnyal hátrányosan befolyásolja az új noteszgépek megjelenését is. Mivel a Sonoma elsősorban az Alviso képességei miatt jelent előrelépést a Centrinóhoz képest, a gyártók valószínűleg megvárják, míg a chipkészlet kinövi gyermekbetegségeit.

A legfrissebb jelentések szerint a Sonoma rendszerű noteszgépek megjelenése 2004 utolsó negyedéve helyett 2005 első negyedévére csúszik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!