Gyurkity Péter

2006-ban jön az Intel ikermagos mobil processzora

Bár a processzorgyártó a hét elején tartott elemzői találkozón már bemutatta a 65 nanométeres technológiával készülő, ikermagos mobil chipet, a vállalat szóvivője kijelentette, hogy a processzor csak 2006-ban várható.

"Első alkalommal tartottunk élő demonstrációt, amelynek során a processzort működés közben mutathattuk be. A demonstráción felhasznált chip mindössze egy héttel ezelőtt készült el" - hangsúlyozta a bemutató fontosságát Barbara Grimes, az Intel szóvivője. Hozzátette azonban, hogy a sikeres bemutató ellenére a Dothan chipre épülő noteszgépek csak 2006-ban várhatók, nem pedig a következő évben, ahogy azt korábban ígérték. A csúszás ellenére az Intel már 2005 végén szeretné bemutatni a Yonah chipet, amely a vállalat első 65 nanométeres processzora lesz - bővebb információval azonban sem a szóvivő, sem a vállalat vezetése nem szolgált.

"Az idén ősszel megrendezett Intel Developer Forumon Paul Otellini kijelentette, hogy az ikermagos asztali, mobil és szerverprocesszorok már 2005-ben bemutatkoznak. A hét elején tartott pénzügyi elemzői találkozón a vállalat elnöke már pontosabban fogalmazott, és megerősítette, hogy a Yonah, a vállalat első ikermagos mobil processzora 2005 végén elkészül, de csak 2006 elején mutatkozik be a nagyérdemű előtt" - összegezte az elmúlt hetek fejleményeit a szóvivő. Hozzátette, hogy a jelenlegi számítások szerint 2006 végére az Intel által leszállított mobil processzorok terén 70 százalékos lesz az ikermagos cipek részesedése.


Az Intel ezzel egy időben nyilvánosságra hozta a Sonoma után következő mobil platform egyes részleteit. A Napa kódnévre keresztelt platform örökli majd a Sonoma fontosabb jeljemzőit - a PCI Express, valamint a DDR2 memória támogatását - de már következő generációs integrált grafikus motort (Calistoga), valamint új energiagazdálkodási funkciót is magában foglal, amelynek köszönhetően az akkumulátor működési ideje öt óra fölé emelkedhet. A Napa emellett a WiMAX, valamint a 3G technológiákat is támogatja majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hornbali #2
    Sztem biztos, mert jövőre már az egy magosak is támogatni fogják a 64 bites technológiát.
  • GABOR16 #1
    Ezek közül valamelyik tud majd 64bit-et?