Berta Sándor

A pornóipar is a Blu-ray mellett dönt?

A Consumer Electronics Show mellett párhuzamosan megrendezett AVN Adult Entertainment Expo (AEE) kiállításon a Digital Playground amerikai kiadó képviselője bejelentette, hogy idén jelentetik meg utoljára műveiket HD-DVD lemezeken.

Joone, a cég alapítója és rendezője részleteket nem akart elárulni, azonban azt elmondta, hogy a döntésükben közre játszott a Warner bejelentése. Ez azonban csak meggyorsította az elhatározásukat, ugyanis egy ideje mindenképpen a Blu-ray mellett tették le a voksukat. Az eladási adatok biztatóak, hiszen az első Blu-ray korongon megjelent alkotásukból, a január 4-én piacra dobott Pirates című filmből máros kétszer annyi fogyott, mint a HD-DVD-s változatból.

A szakember szerint a siker titka elsősorban abban keresendő, hogy nagyon sok PlayStation 3 tulajdonos vásárolta meg a filmet. A Digital Playgorund a sikeres kezdés után februárban hat alkotást jelentet majd meg Blu-ray változatban is és az új Blu-ray megjelenések aránya hamarosan elérheti majd a havi 16-ot. Blu-ray korongon havonta ennyi művet egyetlen hollywoodi kiadó sem dob jelenleg piacra. A siker másik titka, hogy minden mű régiókódmentes.

Joone szerint az elmúlt években az egyre népszerűbb internetes letöltések miatt a pornó DVD-eladások 30 százalékkal csökkentek, a nagy felbontású filmek megjelenése azonban hozzájárulhat a folyamat megállításához. Mint ismeretes, a Warner Brothers január elején jelentette be, hogy átáll a Sony táborába. A hír bombaként robbant. Ugyan a Toshiba igyekszik menteni a menthetőt, de rossz hír, hogy a Paramount is a Warnerhez hasonló lépés megtételét fontolgatja. Igaz, a kiadó tagadta, hogy erre készülne és a Toshiba számára bizakodásra adhat okot, hogy a Microsoft egyelőre biztosan kitart a formátum mellett. A Digital Playground döntése viszont megintcsak a Blu-ray Szövetségnek kedvez és nem tudni, hány stúdió követi majd a példáját. A lépés nem meglepő, hiszen a cég már 2006-ban is a Blu-rayt favorizálta. Tavaly januárban azonban számos pornófilm-gyártó mégis a HD-DVD támogatása mellett döntött.

Komoly problémát jelenthet ugyanakkor, hogy a Sony szintén tavaly januárban bejelentette, hogy nem kíván együttműködni a pornóiparral, és nem segíti a filmek Blu-rayen való megjelenését. Ezen az álláspontján a konszern azóta sem változtatott. Mindez pedig könnyen a HD-DVD melletti maradásra bírhatja a pornófilm-gyártók többségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Ny #52
  szerintem a speciális védőréteg erősebb, mint a 0,6 mm műanyag korong.
 • dez #51
  Azt olvastam, a Gizmodo annyira nem tudott mit kezdeni magával a CES-en, hogy inkább a kiállítók heccelésével töltötték az időt...
 • fade2black #50
  the-real-reason-warner-went-blu+ray
 • dez #49
  Mit találtak ki "mégis így"?
 • joebacsi #48
  hát igen, a punci ereje... :)
 • virs lee #47
  Sőt a FSDFSDGS szabványt is képes lenne támogatni, mivel a fájlformátum nem a fizikai hordozótól függ, mégis így találták ki a megfejtőemberek.
 • virs lee #46
  Mi értelme van konzolfankodni?
 • virs lee #45
  Nálad biztos nagyobb, mert én legalább tényeket írtam, tőled meg csak egy lolra futja...
 • dez #44
  Ezt a kurva nagy hülyeséget honnan szeded?

  Hányszor kell még leírni, hogy mindkét formátum támogatja ezt a három formátumot:
  - mpeg2, avc (=h.264), vc-1

  Csak az arányok különböznek (összes eddig kiadott film):

  Blu-ray:
  MPEG2: 35.60%
  AVC: 36.73%
  VC-1: 27.66%

  HD_DVD:
  MPEG2: 3.19%
  AVC: 10.14%
  VC-1: 86.67%

  Az utóbbi fél évben megjelent filmeknél már mindkettőnél egyforma az mpeg2 előfordulási aránya...

  Blu-ray Disc Statistics
  HD DVD Statistics.com/
 • dez #43
  Senki? LOL. Aha, a pornóipar ma már csak kedvtelésből dolgozik...
  Mi értelme van ilyen hülyeségeket leírni?