Gyurkity Péter

Panasonic: Blu-ray slim változatban

A Matsushita elsőként dobott piacra slim kivitelezésű Blu-ray meghajtót, amely a vékony és könnyű noteszgépekben találhat otthonra. Méretben rekordot döntöttek, ám kérdéses, hogy mennyi gyakorlati haszna lesz a megoldásnak.

A cég japán oldalán jelent meg a rövid bejelentés a készülék elkészültéről. Az első legyártott példányokat - sok más újdonsághoz hasonlóan - a januári CES alatt vehetjük majd közelebbről szemügyre. Kis mérete ellenére a meghajtó szinten minden optikai formátummal megbirkózik, kivéve természetesen a rivális HD DVD-t, amely az első számú ellenségnek számít.

A Matsushita írója mind a Blu-ray, mind a DVD, mind pedig a CD-korongok olvasását és pörkölését támogatja. A nagy felbontású szabvány esetében ez egészen pontosan négy különböző típus (két egyrétegű, valamint két dupla rétegű) kezelését jelenti, ezek sorrendben a BD-R, BD-RE, BD-R DL, illetve BD-RE DL. A CD és DVD esetében hét szabványt ismer, ezek a DVD-RAM, DVD±R, DVD±RW, CD-R, és CD-RW, emellett természetesen a DVD-ROM és a CD-ROM sem marad ki a sorból. Az első példányok jövőre jelennek meg a különböző gyártók noteszgépeinek részeként.


Az igazi újdonság azonban a készülék mérete, hiszen a megoldás mindössze 9,5 mm magas. Ezzel lehetővé vált az író egyszerű és könnyű integrálása akár a "vékony és könnyű"-osztályba tartozó noteszgépekbe is, ami eddig nem volt elérhető. Rögtön felmerül azonban a kérdés, hogy ez pontosan milyen előnyökkel is jár: ezek a készülékek általában nem rendelkeznek megfelelő grafikus chipekkel, így a kitömörítésért a központi processzor felel, ami nagy felbontású tartalmak esetén igencsak megizzad a munkában. Ez persze nagyobb fogyasztást is jelent, ami viszont csökkenti az üzemidőt, amely sokszor egyetlen film megtekintésére sem lesz elegendő.

Mindazonáltal a cég elmondhatja magáról, hogy sikerült összedobniuk a legvékonyabb meghajtót, amivel még a konkurens tábort is lepipálják - utóbbi ugyanis eddig 12,7 mm vastag készülékével tartotta a rekordot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #8
    No, és miféle adatok lehetnek 1 laptopon amik nem férnek rá 1 duplarétegű dvd-re? (hogy a sima cd-t,dvd-t meg se említsem...vagy a pendriveokat...)
  • virs lee #7
    De legalább megírja.
  • virs lee #6
    Ez a cikk tök hülyeség. Mi az hogy minek? Ennyi erővel minek a villanykörte, mikor van gyertya is...

    Nem kell ahhoz GF8800 GTX SLI, hogy hardveresen tömörítsen h264-et, és egyebeket, erre elég egy nagyon alsókategóriás videochip is, ami ugyan többet fogyaszt mint az integrált, de közel se annyit mint a játékgépek. Sok notiban van ilyen.

    Azonkívül Bluray nemcsak filmnézésre kell(ene), hanem adat archiválásra is.
  • tungi52 #5
    1x-sen írja a BD DL-t.az 50 giga 36Mbps-mal? Élvezném:)
  • neoG #4
    csak az a baj, hogy már 10 éve várunk 2 évet...
  • roliika #3
    Gyüna terás flash oszt kalács. Várok 2 évet még. 8 Gigás flash már nem meglepő ugye. Ha 2 év múlva lesz 40 Gigás..márpedig lesz akkor meg minek nagy karcolódó drága írós drága lemezes cucc?
  • sanner011 #2
    Ideje volt már. Így legalább gyorsabban tejedhet a blu-ray. :)
    Régen a DVD sem indult épp olcsónak... Emlékezhetünk a régi laptopokban Cd-író, DVD-olvasó cuccokra is...
    Majd pár év múlva talán megéri.
  • Mister #1
    író legyen már, akármekkora méretben, 20.000 Ft-ért.
    lemezeket pedig 500-ért max.
    és akkor kánaán 5 évig, a következő formátumig :D