Gyurkity Péter

4x-es Blu-ray író a Pioneertől

A Pioneer elkészült második generációs PC-s Blu-ray írójával, amely az elődnél nagyobb sebességet garantál. Az InfoDisc eközben bejelentette, hogy beindítja az első európai gyártósort a lemezek sokszorosításához.

A gyártó még tavaly májusban mutatta be első Blu-ray íróját, amelyet az asztali számítógépekhez szánt. A korai terméknek több hátrányos tulajdonsága is volt, így például horribilis ára mellett még a régi illesztőszabványra épült és sebessége is komótos volt. Most ezen javítana a második generáció képviselője, a BDR-202, amely gyorsabb, olcsóbb és minden más szempontból is modernebb benyomást kelt.

Az új író/újraíró SATA illesztővel érkezik, 4x-es sebességgel pörköli a BD-R lemezeket, az újraírható BD-RE korongokkal pedig 2x-es iramban birkózik meg. A hagyományos DVD-R/+R lemezek 8x-os, a dupla rétegű DVD-R 2x-es, a DVD-R 2,4x-es sebességgel készül, a DVD-RW/+RW pedig 4x-es iramban. Ami az olvasást illeti, a készülék 2x-es sebességet kínál a Blu-ray korongoknál, az egyrétegű DVD-ket 8x-os, a kétrétegű példányokat pedig 6x-os sebességgel olvassa, emellett olvassa, írja és újraírja a megfelelő CD-korongokat is. Európában már kapható 490 eurós áron, míg az USA-ban csak később lesz elérhető 650-700 dollár között.


Pioneer BDR-202

A német InfoDisc eközben bejelentette, hogy az Oerlikon által szállított gyártósorra alapozva hamarosan beindítják az első európai sokszorosítót, amely a BR-ROM korongok replikálására rendezkedik be. Ezzel a kontinens első független gyártósorát nyitják meg, amely többek között lehetővé teszi a kisebb helyi kiadók, előadók igényeinek kielégítését, feloldozva őket az amerikai befolyás alól.

Elsőként az egyrétegű, 25 GB-os korongok sokszorosítása kezdődik meg, ám már dolgoznak a dupla rétegű, 50 GB-os kínáló lemezekhez szükséges technológia átvételén, amely a Sony eljárásán alapul majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #28
    Nem tudom az LG írot miért szidjátok semmi baja sincs 2 éve ugyanigy ír.
    Viszont a Samsungról már nem lehet ugyanezt elmondani.
  • dez #27
    Ja, nem beszélve a napfényről! Annak nem szabad kitenni. De legjobb, ha teljesen sötét helyen van.
  • dez #26
    Nincs egyébként pl. lézer-nyomtatód? Úgy vettem észre, az ózon kis mennyiségben is igencsak árt a lemezeknek, gondolom oxidálja az adathordozó réteget.
  • dez #25
    No és milyen volt az a márkás? Pl. Philips? Na azt nem vennék... De jópár más márkát sem.

    Üzletekben is találni hamisítványt! Sőt, úgy tűnik, ott még inkább, mert aki manapság ott vesz, az kevésbé "hozzáértő", könnyebb becsapni.

    A Taiyo Yudenes dolog nem süketelés, amit valahol hallottam, hanem saját és közeli ismerősi köri tapasztalat, úgyhogy ne sértegess. Ez a legjobb alapanyag-márka. Pont. Évek után semmi bajuk a lemezeknek. Na persze ez nem 60Ft, hanem 120+.

    Tudod, van egy olyan dolog is, hogy írásminőség-ellenőrzés. És tudod, van egy másik dolog is, a hibajavító kódolás, amiben az adatok a lemezen vannak. Tökéletes sosem lesz az írás, és kicsit nem mindegy, hogy mennyi PIE/PIF hiba van pl. MB-onként. Ha sok van, mint az olcsóbb típusoknál, az idővel bekövetkező degradáció jóval hamarabb vezet javíthatatlan hibákhoz...
  • Yurij #24
    Az IRT lemezeimen csak fényképek voltak.És házi kamerás felvétel.
  • Yurij #23
    Ja és még egy érdekes dolog a minap elökötörtam egy régi vhs kazettát ami kb 15 éves és eredeti másolt lemezem nincs és nem is lesz még vhs-be sem.Kifogástalanul müködik nem ugrál olyan vhs amilyenek lennie kell.Assziszem vissza térek a vhs-hez lehet nem olyan jó a képe és nincs rajta 5.1 de ezt legalább 10 év mulva is meg tudom nézni
  • Yurij #22
    Majdnem fog nemsoká.Nekem 2 éves márkás lemezeim mentek tönkre és nem 2db beszélek.
    Mindet boltba vettem nem az utcai árustol.Ment a kukába nem egy db.
    A Másik az eredeti lemezek a 4 éves filmeimet semmi nem játsza le.
    Kb 30db lejátszon probáltuk.Irtam a forgalmazoknak is ez idáig semmi válasz.
    A eredeti film gyüjteményem közel 500db na ebböl kb 30db talaltam idáig.
    Mert mirre mindet átnézem(ujranézem)lesz egy kis idö.
    Rengeteg olyat találtam ami el indul de a film bizonyos részein lefagy,a lemez makulátlan karcmentes.
    Szoval nekem nekem ne süketeljetek ilyen Taiyo Yuden baromságal amitt valahol halott valaki és azt ismételgeti.Azért az is milyen érdekes hogy a nagy cégek nem dvd mentik az adatokat meg hdd-re.Nálunk ahol közel 10000ember dolgozik szalagra mentenek,ki probáltuk a dvd hdd rendszert is de nem vált be.
  • ddt500 #21
    Ez érdekes. Nekem eddig az összes másolt dvd-m ugyan olyan jó mint újkorában.
  • dez #20
    Meg is bizonyosodhatunk róla, megfelelő programok segítségével, mert a gyárilag a lemezre írt alap adatok között szerepel a gyártó is.

    Persze vannak hamisítások is, de ma már a nevesebbeket nem nagyon hamisítják, mert azok határozottabban odacsapnak, mert féltik a hírnevüket.
  • GABOR16 #19
    Egyébként egy Benq DW1655-öst nyüstölök kicsit több mint egy éve... elötte egy Nec 2500 ast használam (2510 re moddolva) kb 2 évig, csak már nem eszi meg az új lemezeket... Pontosabban nem olvashatók vissza amit megírok (kivéve ha valahonnan tudok szerezni 8x lemezt.. azt jól megírja).