Gyurkity Péter

A Toshiba mentené a menthetőt

A HD DVD tábor feje a várakozásoknak megfelelően hangoztatja formátumának jó esélyeit, ám a terveket most a hallgatás váltotta fel. Eközben azonban a tajvani gyártók körében is egyértelműen a Blu-ray áll jobban.

A Toshibát valósággal sokkolta a Warner pénteki bejelentése, miszerint a jövőben kizárólag a konkurens nagy felbontású formátumot támogatják majd. Igaz, a stúdió egészen májusig megjelentet további HD DVD kiadványokat, ezt követően azonban nem számíthatnak annak támogatására és befolyására. A hír után a Toshiba le is fújta a CES-re tervezett sajtótájékoztatóját, saját elképzeléseit illetően pedig hallgatásba burkolózik.


Az első beszámolók szerint a cég egyelőre formátumának életképességét emeli ki, hangsúlyozva, hogy 2007-ben jobban teljesítettek a riválisnál. "Temettek már minket korábban is" - reagált Jodi Sally, a Toshiba USA marketingigazgatója. "Fura olvasni ezeket a kommentárokat a HD-DVD haláláról, hiszen a formátum hatalmas iramban tör előre." "Csalódottak vagyunk, de küzdünk tovább" - mondta Ozaka Akio, a Toshiba elnöke. "Meggyőződésünk, hogy a HD-DVD jobban megfelel a fogyasztók igényeinek."

A konkrét tervek közül azonban mindössze annyit tudtunk meg, hogy a csúcskategóriás HD-XA2 lejátszók a jövőben 800 dollárba kerülnek majd, ami nagyjából 200 dolláros csökkenést jelent. Az A-30 és A35 marad a jelenlegi áron, arról azonban nem hallani semmit, hogy a harmadik generációs XA-3 mikor jelenik meg. Ennek részeként firmware frissítéseket ígértek korábban, amelyek például felgyorsítanák az újonnan behelyezett lemezek beolvasását.


A HD DVD helyzete azonban nem túl rózsás, hiszen a tajvani gyártók körében is egyre inkább a konkurens tábor növeli befolyását. Példaként említik, hogy a vezető cégek, mint például a Lite-On IT, a BenQ, az Asustek Computer és a Quanta Storage, mind Blu-ray írókat és kombó meghajtókat jelentettek eddig be, ám részükről még váratnak magukra a hasonló HD DVD-megoldások. A Lite-On ráadásul a Philips újdonsült partnere, és mivel utóbbi a Blu-ray tábor jeles tagja, nem túl valószínű, hogy a rivális fejlesztéseit is támogatnák. Az Asustek a Pioneert, a Quanta pedig a Sonyt választotta partnerként, amelyek szintén a BD-tábor képviselői.

Egyelőre tehát a teljes vereség elkerülésén dolgozhat a Toshiba, de kérdés, hogy ez mire lesz elegendő. Hamarosan kiderül, hogy az első sokk elmúlása után mire képes a cég. A hagyományos DVD-k forgalma egyébként tavaly csökkent, amire még nem volt példa az 1997-ben bevezetett technológia történetében, és a készülékből sem fogyott több, mint 2006-ban. Elemzők szerint ez már a piac telítettségének a jele, és jól mutatja, hogy eljött az idő a generációváltásra, az évek óta húzódó formátumháború lezárására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #62
    nem a más művészeknek fizeted be a jogdíjat. a más művészek ebből egy fillért nem látnak.
  • narumon #61
    A kinyírást meg nem én mondtam, hanem ezzel foglalkozók és forgalmazók. És nem ki fogja nyirni hanem már kinyirta. Magyarország legális dvd forgalma harmincada a szlováknak. Pedig dvd iróból itt van több.
  • narumon #60
    Egyébként pofonegyszerű lenne a megoldás nem fix összeget kellene számolniuk hanem a termék árának mondjuk 10%-át. Egyből más lenne a leányzó fekvése.
  • narumon #59
    "Egyébként nem nyirja ki. Nézz be egy MM-be, stb. Akik csak ilyen 40 Ft-ot hajlandóak fizetni érte, valszeg jogdíj nélkül is alig vennék 200-ért."

    Mármint mit? Ha nem kéne rá az okos matrica akkor kényelmesen boltban is 80Ftért vennéd a dvd lemezt. (A márkásat), de tegyük fel hogy anagyobb költségek miatt 100-ért. Most meg 250-ért vagyok kénytelen kirakni mert a csudálatos Artisjusztazértis matrica 150Ft.
  • narumon #58
    Hát nem hinném hogy ez ezen múlna. Ráadásként idegesitő amikor demo cdt irtunk meg párszáz példányban és a saját zeném után más művésznek fizettem be jogdíjat.
  • Power #57
    Zodd!
    Én nem mondtam, hogy miért dőlt el, csak azt, hogy ez az egyetlen előnye a blu-raynek, mármint a felhasználó szempontjából. Az összes többiben hátrányos pl. a másolásvédelem esetében. A studiók meg azt hiszik ez nekik előnyös, de ha jobban belegondolnák hosszú távon nekik sem előnyös.
  • dez #56
    Egyébként nem nyirja ki. Nézz be egy MM-be, stb. Akik csak ilyen 40 Ft-ot hajlandóak fizetni érte, valszeg jogdíj nélkül is alig vennék 200-ért.
  • dez #55
    Viszont annak a "hülye jogszabályozásnak" köszönhetjük, hogy nem kell (annyira) rettegnie minden letöltőnek (kiv. sw).
  • narumon #54
    "És mondom akinek van egy kis esze nem boltban vesz nyers dvdt tehát miközben ők a piac beszűkülését jósolják, pont az ellenkezője történik: még msot kezd igazán csak kinyílni."

    Az a baj, hogy te magyarországon gondolkozol pedig a statisztikák nem rólunk készülnek. Külföldön mindenki boltban vesz nyers dvdt, sőt te is ott veszel csak nem magyarországi boltban hanem külföldiben. Ez azért van igy mert magyarországon van egy hülye joszabályozás meg egy artisjust aki horribilis árakat tesz a lemezre és ezzel kinyirta gyakorlatilag az egész magyar írható dvd/cd piacot.
  • Lame #53
    Aki meg mindig azt hinni, hogy csak mpg2-ben vannka filmek blu-n.
    http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=2886&p=4
    Itt latszik, hogy nem gyenge szamitasi teljesitmeny kell a dekodolasahoz. Emiatt sem olcsok meg a lejatszok. Ugyan ugy ahogy a DVD-nel is. Anno annak is teljesitmeny igenyes volt a dekodolasa.

    Ha ez meg igaz akkor tenyleg pusziltak a HDDVD-nek.
    http://www.engadget.com/2008/01/07/paramount-following-warner-out-the-hd-dvd-door/