Hunter

Elkeresztelték a Galileo rendszer úttörőit

GIOVE - ez lesz az európai műholdas navigációs rendszer első gyakorlati lépésének, azaz egy műhold páros neve, melynek első tagját decemberben lövik ki.

A Galileo In-Orbit Validation Element nevet a holland közlekedési miniszter, Karla Peijs jelentette be tegnap az ESA noordwijki ESTEC központjában. A két műhold közül a GIOVE-A a sajtó képviselőinek is bemutatkozott. A brit Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL) által kifejlesztett eszköz jelenleg az ESTEC teszt létesítményeiben a végső előkészületeken esik át, és hamarosan átszállítjákl Bajkonurba, ahonnan idén december 28-án startolhat el.


A kis guildfordi cég melynek fő profilja a gyorsan, alacsony költségekkel elkészíthető műholdak kifejlesztése - megelőzve Európa legnagyobb űrrepülési konszernjeit, elsőként adta át alkotását az ESA-nak. "Időben és a hagyományos ipar költségeinek töredékéért szállítottuk le az űreszközt" - nyilatkozott Martin Sweeting professzor, az SSTL elnöke, aki szerint sokan úgy vélték, túl nagy falat lesz ez számukra.


Átvizsgálás alatt a GIOVE-A

A második műhold, a Galileo Industries konzorcium által kifejlesztett, még összeszerelés alatt álló GIOVE-B valamivel később, 2006-ban csatlakozik társához, hogy előkészítsék a terepet a teljes, összesen 30 műholdból álló Galileo rendszer számára. A kész műholdhálózat a várakozások szerint minden eddiginél jobb műholdas helymeghatározást és navigációt tesz lehetővé.


GIOVE-B
A GIOVE páros lényege, hogy általuk gyakorlatban, földkörüli pályán próbálják ki a technikai megoldásokat, mint a rubídium atomórákat és külön a Galileo program számára kifejlesztett új navigációs jeleket, melyek a GIOVE-A két, a passzív hidrogénmézer-órával is ellátott GIOVE-B három csatornán párhuzamosan közvetít. A 28 millió eurós, 600 kilogramm tömegű GIOVE-A az első európai műhold lesz, ami közepes földkörüli pályára, 24 000 kilométeres magasságba emelkedik, ahol különösen erős sugárzásnak lesz kitéve.


GIOVE-A
A Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség (ITU) rendelkezése szerint 2006 közepéig kell elérni a Galileo első jeladását, különben a fenntartott frekvenciákat valaki másnak adják át. Ha valami történne az GIOVE-A-val, akkor lép életbe a B-terv, konkrétan a GIOVE-B. A földkörüli pályán történő tesztfázis négy műhold, és a hozzájuk kapcsolódó földi állomások beüzemelésével válik teljessé, ez az a minimum, ami biztosítja a pontos idő- és helymeghatározásokat.

A Galileo az Európa Bizottság és az Európai Űrhivatal közös célkitűzése, az első műholdas helymeghatározó és navigációs rendszer amit civil célokra terveztek. Szolgáltatásaiban és teljesítményében felülmúlja az amerikai GPS-t. melytől teljesen független, viszont képes lesz vele együttműködni. Európa legnagyobb és legköltségesebb űrprojektje az elemzők szerint több milliárd eurós iparrá fogja kinőni magát, becslések szerint 140 000 új munkahelyet teremt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kamov #17
    Az alapszolgáltatás ingyenes lesz, de csak pár méteres lesz a pontossága.
    A földi szegmenst is használó szolgáltatások lesznek előfizetésesek.
    Ezek deciméteres és centiméteres pontosságúak lesznek amivel a használati díjak valamilyen szinten arányosak lesznek.

    A mostani amerikai NAVSTAR GPS-nél is így van ez.
  • látogató #16
    Csak már készülne el. Egyébként a GPS használata ingyenes, ugye? Mert az USA védelmi minisztériuma üzemelteti. Ha ez a Galileo üzleti vállalkozás lesz, akkor viszont fizetni kell érte. Az viszont már nem olyan tuti. Magyaroknak mindenképp marad a GPS.
  • BaliBoy #15
    Kicsit eltértetek a tárgytól, de nem baj mert érdekes téma kezd kibontakozni. Szerintem a világ minden táján amerika szilánk a... Mint annak idején Európa volt a gyarmatosítások idején. Mostanra fordult a kocka. Ha Európa végre tényleg összetudna fogni, akkor egy jó darabig megrendíthetetlen szuperhatalom lehetne. Amerikát sem az amcsik tették naggyá, hanem amerikában éldegélő (köztük tényleg nagyon sok magyar) eredetileg nem amerikai születésű emberek. No meg a rahedli pénzük. Tehát annyit le lehet szögezni, hogy az ész nálunk van. Két dolog hiányzik még: a jó sok €, és az összefogás.
    Ráadásul a Super size me után el lehet mondani, hogy nem sokára olyan dagattak lesznek az amcsik hogy ki sem tudják majd tolni a seggüket a kontinensükről.

    De visszatérve a cikkhez, azt nem írták, hogy azt a 30 műholdat mikorra akarják felküldeni.
  • Kornan #14
    Itt maximum gazdasági háborút képzeljetek el,az atom miatt egyik fél sem mer hadba bocsájtkozni,legyen szó eu-ról vagy kínáról.Hacsak nem tökéletesítik a nukleális pajzsot.
  • El Fuego #13
    Azert ne ertekeljuk tul az Amerikaiakat. Nem veletlen felnek az EU-tol. Ha arrol lenne szo, az EU igencsak meg tudna szorongatni oket es egy muholdat leszedni sem lenne nehezseg az EU szamara. Nem veletlen rettegnek a kozos EU haderotol... Nem egy europai repulogep kepes muholdvadaszatra. :) Eurofighter, SAAB, Mirage... Ezekkel le tudjak szedni az EU felett alldogalo muholdakat.
  • mrzed001 #12
    Viszont ne felejtsd, hogy amcsik az EU-t ötletének megfoganása óta próbálják bomlasztani, mert ha megszilárdul, akkor ez lesz a második számú szuperhatalom (Kína még nem tör ilyen babérokra, de ez változhat)
    Szóval az EU-USA elhidegülés sztem max 10 éven belül el fog kezdődni (a beépített angol téglái/talpnyalói azért persze itt maradnak a nyakunkon)

    Egyébként jó az aláírásod, bár nem tökéletes (gondolom így fordította a drága, nyelveket nem beszélő tolmács a szinkronhoz), az eredeti:
    We Fremen have a saying, "God created Arrakis to train the faithful."
    One cannot go against the word of God
    :)))

  • TommyGun #11
    Amcsiknak csak a pofájuk jár, irakkal könnyen ugatnak de európa nagy falat lenne nekik...
  • Mice #10
    "A két műhold közül a GIOVE-A a sajtó képviselőinek is bemutatkozott"

    Sziasztok! Én vagyok GIOVE-A! :) :P
  • mrzed001 #9
    Elmebetegek természetesen, hiszen amcsik
  • Kryon #8
    És amint láthatod Iránnak sem féltek atomtechnológiát eladni,bár az USA-igencsak ellenezte.....