Hunter

Megkezdő­dött a Galileo tesztelése

Szerda reggel fellőtték az európai GPS, a Galileo rendszer első navigációs műholdját, a GIOVE-A-t.

A két kísérleti eszköz első darabja egy Szojuz rakétával indult neki az űrnek 6 óra 19 perckor a havas bajkonuri Kozmodrom hatos kilövőállásáról. A háromfokozatú Szojuz tetején elhelyezett Fregat felső fokozat hajtóműveit háromszor gyújtották be, hogy elérje 600 kilós rakományával a kívánt 23 000 kilométeres magasságot és az 56 fokos lejtésszögű kör alakú pályát. A teljes művelet összesen 3 órát és 42 percet vett igénybe.

A GIOVE (Galieleo In-Orbit Validation Element) első tagjaként a tegnap fellőtt műhold egy 30 tagból álló rendszer útját hivatott kikövezni. A több mint 4 milliárd dolláros Galileot civilek fogják üzemeltetni civilek számára, ami szöges ellentétben áll az amerikai GPS és az orosz GLONASS flotta működési elveivel, melyek a hadsereg irányítása alatt állnak.


A GIOVE-A műholdat, mint arról már korábban beszámoltunk, a brit Surrey Space Technology Ltd. építette, feladata az elkövetkező két évben a Galileo rendszer központi elemeinek tekinthető navigációs jelek és atomórák tesztelése, valamint biztosítani a Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség által kiosztott frekvenciákat, elkerülendő az esetleges interferenciát az amerikai és orosz rendszerekkel. A műhold beüzemelésével megkezdődhetnek a vevőrendszerek próbaüzemei is, miközben a műhold méréseket készít az űrből érkező sugárzás hatásairól, ami a majdani flottát érheti.

A navigációs rendszer 30 működő műholdja három keringési síkon egyenlően lesz elosztva, így kívánják biztosítani az egész bolygót lefedettségét. Jövőre indul a GIOVE-B, majd 2008-ig fellövik a rendszer első négy működő műholdját, melyekkel további rendszerteszteket hajtanak végre. Ha minden terv szerint halad 2010-re elfoglalhatja helyét a többi műhold is. Ezek a műholdak tíz centiméteres pontossággal képesek a helymeghatározásra. Egészében 3,8 milliárd euróba kerül a projekt, amit az Európai Bizottság és az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) finanszíroz.


Bár a Galileo és GPS rendszerek között létezik egy hivatalos együttműködési egyezmény ami teljes kompatibilitást garantál a két struktúra között, a Galileo egyfajta vevőcsalogatóként olyan szolgáltatásokat ígér a magánszektornak, ami a GPS katonai szerkezete miatt eddig elérhetetlen volt. Összességében a két rendszer nagyjából ugyanazt nyújtja, az alternatív információforrás azonban nagyobb rugalmasságot ad mind az európaiaknak mind az amerikaiaknak, mivel ugyanazzal a vevővel mindkét rendszer jelei elérhetővé válnak. Ezzel együtt a működtetők el szeretnék érni, hogy a rendszer korlátlanul álljon a polgári felhasználók rendelkezésére , vagyis katonai, stratégiai megfontolásokból ne korlátozzák annak elérhetőségét, mint az a balkáni háború idején az időlegesen korlátozott GPS-jelekkel történt.

A Galileo négy különböző szolgáltatási csomagot ígér, ebből az egyik teljesen ingyenesen vehető igénybe, de lesznek kereskedelmi szolgáltatások is, melyek titkosított jeleket használnak. A szakértők azt várják, hogy mintegy 140 ezer új munkahely jön majd létre a Galileo széleskörű, a forgalomirányításban, az autópálya díjak beszedésénél, a biztonságtechnikában történő felhasználása révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #21
    Valóban a vevő határozza meg a saját helyzetét a műkoldak által sugárzott jelek alapján. Más nem tudhatja emg a pozíciódat, csak te. Viszont, ha egy ellenséges felderítő beméri a táborodat, akkor elég ha azt tudja a rakéta, hogy ő hol van.
  • gradU #20
    "az ellenségeink cm-es pontosággal lőjjék az eu-s csapatokat galileo-s navigációjú fegyverekkel"

    Ezek szerint nem jól tudom, hogy a navigációs rendszer a saját helyzeted meghatározására szolgál? És nem bárkinek a helyzetére, aki éppen érdekel.
    Itt azt olvastam, hogy a GPS vevő határozza meg a saját helyzetét. Ami az autókban van (lopás esetére), az teljesen más, az ki van egészítve egy adóval, ami elküldi a kiszámolt helyzetét.
    Egy pl. kézi GPS vevő nem sugároz semmit. Ha valaki ért hozzá, (és nem csak sejti a dolgokat), lécci világosítson fel.
  • Equ #19
    "Vannak néhány száz dolláros zavaró készülékek -egyelőre a GPS-re. "

    Az csak a dolog egyik fele. A másik fele meg az ellenséges csapatok saját maguk cm pontosságú szervezése. Egy háborúban ez létfontosságú, ennyi erővel fegyvereket is adhatnának az ellenségnek. Nyugodj meg, hogy ugyanúgy zavarni fogja ott a jelet, mint azt az usa csinálta...

    "A műholdas navigáció egy fajta erőforrás, és nem fegyver."

    Békeidőben igen. Háborúban létfontosságú eszköz, irdatlan előnyre tehet szert az amelyik félnek egyedül rendelkezésére áll.

    "Különben is a háború kockázatos dolog, nem igaz?"

    Az, de kicsit aránytalan kockázatot vállana az eu, ha nem akadályozná meg, hogy az ellensége egy háborúban ellene fordítsa a saját milliárdos fejlesztését...

    " Ez olyan kockázat, ami az előnyökért cserébe vállalható."

    Ez konkrétan egy marhaság. Minek vállalná a kockázatot? Milyen előnye származna belőle? Halálba küld pár tizezer saját emberét, hogy elmondhassa, hogy ő "fair" feltételeket biztosított? LOL
  • NEXUS6 #18
    Vannak néhány száz dolláros zavaró készülékek -egyelőre a GPS-re. Asszem az angolok is vettek már ilyet az oroszoktól, és Afganisztánban ők is használták, hogy védjék magukat.

    (Az irakiaról nem is beszélve, ugye.)

    A műholdas navigáció egy fajta erőforrás, és nem fegyver. Fejletteb-gazdagabb ország hadserege jobban ki is fogja használni, még nagyobb előnyre tesz szert vele a háborúban, mégha a szegény is hozzájut. Ez olyan kockázat, ami az előnyökért cserébe vállalható. Különben is a háború kockázatos dolog, nem igaz?
  • Molnibalage #17
    Nos röviden annyi, hogy mikor fellőtték öket a ruszkiknak először fogalmuk sem volt, hogy mire jók. Lefele nem sugároztak semmit, tehát nem rádiózott és nem használt radart sem. Ezért nem is töröődtek vele. Aztán egy amerikai bennfentes potom néhány ezer dollárért felfedte, hogy mire is jó. Ez volt az első digitális felderítő műhold. Gyakorlatilag realtime-ban ad infót, de az adaato a felette levő holdnak sugározza és az tovább a többinek és haza az USA-ba.
    Na, hát ennyi!
  • Equ #16
    azért szerintem siralmas, hogy európa 40 ÉV LEMARADÁSSAL fog tudni az USA után technikailag kb azonos technológiát felmutatni... (hogy most éppen a POLITIKA mennyit enged ebből a civileknek elérni az nem technikai kérdés)

    Amúgy örülök a konkurenciának, sokéve használom a GPS-t 100%-os megelégedéssel, a galileo-val csak nyerhetünk, ha képesek lesznek az usa hadsereghez hasonló megbízhatósággal működtetni.

    De arra azért kiváncsi lennék, ha ne adj isten európa a jövőben hadáborúba kerül egy másik országgal, akkor ugyan hagyni fogja-e, hogy azon az ország területén az ellenségeink cm-es pontosággal lőjjék az eu-s csapatokat galileo-s navigációjú fegyverekkel... (ha igen, akkor hülyék, ha nem, akkor meg ne szóljanak egy szót se az usa-ra)

    A lemaradásra visszatérve a másik szánalmas dolog az EGNOS (civil GPS pontosság növelő bázisok telepitése) sok-sok éves késése európában, az usa-ban évek óta vigan üzemel a megfelelője (WAAS). Jelenleg teszt fázisban üzemel 1 éve és katasztrofális amit nyújt, rosszabb a korrigált GPS jel, mint EGNOS nélkül...

    Szóval szép dolog a fejlődés de azért a pezsgőbontás közben nézzünk kicsit körül, hogy hol is tartunk az usa-hoz képest...
  • Epikurosz #15
    "pl.:KH-11 sztori, aki nem ismeri, annak leírom.)"

    mindig jól jön egy kis emlékeztető, színes kis érdekes sztori két ünnep között.
  • Molnibalage #14
    Pl. a fennt levő holdak néhány katonai felderítőt leszámítva rádiójelet sugároz(átjátszó, vagy adatait küldi le), ami nem sugároz semmit az gyanús. Az űrszemetet is figyelik, amik a műholdaknál sokkal kisebbek, próbáld eltitkolni, hogy holdad van fennt.. (pl.:KH-11 sztori, aki nem ismeri, annak leírom.)
  • Molnibalage #13
    Igen? Tudod ezt elég könnyű elennőrizni. A fellövést nem lehet eltitkolni!(Lásd ballissztikus rakétatámadást előrejelző renszder.) A mai távcsövekkel és egyéb cucokkal elég jól meg lehet állapíani, hogy mi van fennt.
    Kisméretű rakétákon kívűl amúgy sem tudnának más felvinni, abba meg atomtöltet kell. A bomlás hője kimutatható!
  • valamit #12
    "Az űrbe jelenlegi egyezmények, szerződések szerint tilos fegyvert telepíteni." - ettől még biztos lehetsz benne, hogy vannak ;)