Berta Sándor

Épül Bécs virtuális 3D-s mása

A Wiki Vienna nevű program célja, hogy - egyelőre csak az osztrák főváros esetében - alternatívája legyen a Google és a Microsoft térképszolgáltatásainak. A projektben a fő feladat az önként segítő felhasználókra hárul, akik folyamatosan a legfrissebb információkat szállítják Bécsről, az éppen aktuális változásokról.

A résztvevők eddig feltérképezték a bécsi Josefsplatz és az Osztrák Nemzeti Könyvtárban található Prunksaal minden egyes részletét, valamint a két hely környékét. Az adatokat a feldolgozás előtt rendszerezték. A tökéletes minőségű képeket egy digitális kamera segítségével rögzítették, a fotók segítségével hozzák létre Bécs virtuális 3D-s másolatát.

A Bécsi Virtuális Valóság és Vizualizálási Központ (VRVis Wien) munkatársai két és fél éve folyamatosan dolgoznak a projekten. Az egyik legnagyobb feladatuk különböző intézetek kutatóival együttműködve olyan algoritmusok kifejlesztése és technikai lehetőségek megvalósítása, amelyek segítségével a digitális fotókból 3D-s modellek készíthetők. Georg Rothwangl elmondta, hogy ő és a társai egy olyan rendszert akarnak létrehozni, amely később használható virtuális városnézésekre, interaktív idegenvezetésekhez és amelyet a látogatók akár a saját maguk által készített fotókkal is kiegészíthetnek.

"Tudtuk, hogy melyik kép hol készült. A problémát az jelentette, hogy a különböző fotókból megalkossunk egy egységes 3D-s modellt. Érdekesség, hogy segítőink a felvételek elkészítéséhez a mobiltelefonjaikba épített kamerákat használták. Így érthető, hogy a különböző emberek által különböző évszakokban rögzített fotókból elég nehéz egy egységes városmodellt létrehozni" - jelentette ki Georg Rothwangl.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Wiki Vienna elsősorban az aktualitásával akarja megszorongatni a nagyokat, hiszen a Google és a Microsoft térképszolgáltatásai ugyan részletesek, azonban nem mindig pontosak és aktuálisak. Ennek oka, hogy nagyon sokba kerül a térképek folyamatos frissítése. Ez a probléma a Wiki Vienna esetében nem áll majd fenn, hiszen maguk a felhasználók fognak gondoskodni a térkép folyamatos aktualizálásáról. Ráadásul az embereknek lehetőségük lesz az egyes képekhez kis híreket, információkat és megjegyzéseket is fűzni. A rendszer első prototípusa várhatóan 2010-re készül majd el. Sajnos, a munkát nehezíti, hogy a projekt néhány tagja - engedve a csábításnak - időközben a Microsoft munkatársai lett.

Korábban amerikai, brit, olasz és német szakemberek tíz évi munkával létrehozták az ókori Róma valósághű háromdimenziós modelljét. A program célja az volt, hogy a szakemberek megtudják, hogyan is nézett ki az Örök Város az i. sz. 320-ban. A Rome Reborn nevű projekt összesen 1,5 millió euróba került és ez volt az eddigi legnagyobb és legátfogóbb program egy történelmi város rekonstruálására.

Örömteli ugyanakkor, hogy virtuális városnézésre már hazánkban is lehetőség nyílik., ugyanis augusztus közepétől egy itthon eddig még nem használt virtuális idegenvezető kalauzolja a látogatókat Hollókőn. A Nógrád megyei világörökségi faluba érkezők képeslapot is küldhetnek ismerőseiknek az Ultra Mobil PC-ről. A látogatók laptoppal a kezükben barangolhatják be Hollókőt, és a település egyes nevezetes pontjaihoz érve, megtekinthetik a látnivalókhoz tartozó pár perces történetet videó formájában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dav1d #6
    nem gáz hogy ilyen szar a grafikája atol még lehet jó játék lesz
    :D
  • Pirisz #5
    ez tényleg Pozsony wazzeg :D:D
  • AzUs #4
    Na most megkapta az SG.hu :DD
  • craesh #3
    hát ez blikk B+, itt semmi sem a valóság. legközelebb azt mondják hogy "Bush bejelentette hogy kivonulnak irakból" és berakják az öreg bush képét. Nem baj hogy rohadtul nem arról van szó, SG-n megtehető.
  • sokadikgab #2
    Hmm a 0827virtualwien6.jpg kep nem eppen Becs, hanem Pozsony...
  • wolruf #1
    Midtown Madness Wienna edition :)