Berta Sándor

Három dimenziós szkenner házi használatra

Két éven belül bárki számára hozzáférhetővé válhat a hordozható három dimenziós szkenner. Egy ilyen készülék sajnos egyelőre még álom, igaz - hála a brit Spiral Scratch cégnek - már nem sokáig.

Az elképzelés szerint csupán egyetlen kamera elegendő lesz ahhoz, hogy "befogja" egy objektum háromdimenziós alakját. A liverpooli vállalat 150 euróért szeretné majd értékesíteni a terméket. Napjainkban, a jelenleg hozzáférhető 3D-s szkennerek mind óriási méretű eszközök, amelyeknek az ára többezer euró és szinte kizárólag csak az iparban használják őket. Ezeknek a készülékeknek a legtöbbje több kamerát is alkalmaz, amelyek az objektum minden oldaláról készítenek felvételeket, majd utána létrehozzák a 3D-s képet a számítógépen.


Bescannelt plüssjáték - az elérhető felbontás nem valami finom

Az új rendszer főleg otthoni, mondhatni "házi" használatra készül és egy sokkal egyszerűbb működési elvre épül. Egy projektor fényt vetít egy rácson át és így létrehozza a vízszintes vonalak hálózatát, amely "ráesik" a beszkennelendő tárgyra. Ezek a vonalak csupán az objektum előtt egy ponton élesek. A céltárgy felületén inkább többé-kevésbé elmosódottnak hatnak, attól függően, hogy mennyire állnak távol a viszonyítási ponttól. Ezek után egy, a számítógéppel összekötött kamera felveszi ezeket a fényvonalakat, majd az élességükből kiszámolja a céltárgy felszínének formáját.

Ezeket a felvételeket többször egymás után megismétlik, miközben az objektum lassan egy "tányéron" forogni kezd a tengelye körül. Így jön létre a számítógépben a céltárgy teljes képe. Egyes formák miatt néha az objektumokat oldalra is meg kell dönteni, hogy minden felületről felvételek készülhessenek. Végül az elkészült formára felviszik a szintén a kamera által rögzített színeket is.

A szkenner a New Scientist tudományos szaklap szerint főleg a játékosoknak lesz érdekes, hiszen a gyerekek ennek a segítségével beszkennelhetik a kedvenc modellautójukat, majd később már azt vezethetik például egy autóverseny-szimulátorban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #13
    jeje, három nap és indexen is kinn van
    http://index.hu/tech/hardver/scan0308/

    btw: a magyar srácok legalább három év előnyben voltak, és ezalatt nem csináltak semmit, szóval nem nevezném "ellopásnak"
    mér nem adták ki ők...
  • Inquisitor #12
    Thanx.
  • Inquisitor #10
    "Egy magyar kiscsávó megoldotta jobb minőségben egyszerűbben háló nélkül egy vidikamera meg feldolgozó szoftver. Asszem gimis volt a csávó, és talán tavaly nyert vele első díjat."
    - A hír igaz, csak nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercédeszt hanem Volgát, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak :)
    Az kéremszépen vagy 3 éve volt, de az is lehet, hogy 2000-ben!!!
    A srácot mutogatták 2-3 hétig a TV-ben, voltak róla cikkek pl. a Chip magazinban is, és egy állítható sebességű ősi lemzjátszót meg egy tök sima VHS kamerát használt hozzá és a saját szoftverét.
    (Határozottan pipa voltam, mert a Chip beharangozta az azévi őszi BNV-s informatikai kiállításra a srácot a saját standjára, aztán SEMMI se lett belőle! Pedig direkt azért mentem ki ...)
    A lényeg nem a vas, hanem a szoftver volt, mert bármilyen ismert sebességű forgó objektumhoz használható volt, tehát nagy méretben akár embert vagy autót is beszkennelhetett volna.
    Utolsó hír szerint volt pár érdeklődő cég ...
    Azóta kuss van.
  • [HUN]PAStheLoD #9
    erről énis lemaradtam
  • Cat #8
    évek múlva fog az gyártásba kerülni - ha egyáltalán...
  • Sliders #7
    és ez a gimis diák, nem publikálta véleteln hogyan miként hozott ilyet létre? Valaki tud infót adni, milyen cuccok kellenek hozzá
  • Geeryy #5
    Kivácsi leszek az árára :)
    amugy magyar srác tényleg ugyes :)
  • bunny #3
    Egy magyar kiscsávó megoldotta jobb minőségben egyszerűbben háló nélkül egy vidikamera meg feldolgozó szoftver. Asszem gimis volt a csávó, és talán tavaly nyert vele első díjat.
  • davos80 #1
    Beszkennelhetném az összes plüssmacim!Dejóóóó!!!!