Berta Sándor

3D-s szabadalmi per kezdődhet

Az Egyesült Államokban a McKool Smith ügyvédi iroda egy, a 3D megjelenítéshez fontos szabadalom megsértése illetve szabadalmaztatott technológiák engedély nélküli felhasználása miatt több játékfejlesztő stúdiót is beperelt.

Újabb szabadalmi per borzolhatja a kedélyeket. Ezúttal a játékfejlesztők és a multimédiás szerkesztőszoftverek készítői a beadvány célpontjai. Napjaink játékai a 3D-s grafika nélkül szinte elképzelhetetlenek lennének, és hasonló a helyzet a 3D-s szerkesztőprogramoknál is. Azonban a jelenlegi idill hamarosan könnyen megváltozhat, és a feje tetejére állhat minden.

A McKool Smith ügyvédi iroda tájékoztatása szerint az Electronic Arts, az Activison, a Take Two, az Ubisoft, az Atari, a THQ, a Vivendi Universal Games, a Sega, a Square Enix, a Tecmo, a Lucasarts Entertainment, valamint a Namco többször is megsértettek egy 1988-ban bejegyzett 3D szabadalmat. A szóban forgó 4.734.690-es számú szabadalom egy olyan rendszerre vonatkozik, amelynek a segítségével lehetővé válik objektumok háromdimenziós megjelenítése és ezeknek a 3D-s képeknek a mozgatása, illetve ezeknek az immár 3D-s objektumoknak a kétdimenziós módon (képernyőn vagy televízión) való megjelenítése. A felhasználó számára így lehetséges például az objektum körüli perspektíva megváltoztatása vagy a zoomolás.

Egy esetleges perben a játékfejlesztőkön kívül könnyen alperesekké válhat minden olyan programozó, szakember és fejlesztő is, aki 3D-techhnikákat alkalmaz a munkája során. A per persze elkerülhető licenszfizetéssel, ám kérdés hogy a szabadalom tulajdonosa megegyezésre törekszik-e a cégekkel. A McKool Smith tájékoztató anyagából egyelőre ugyanis nem derül ki, hogy milyen követeléseket támasztanak a stúdiókkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Shadow_THH #43
    de akkor már a bábszinházat is be lehetne perelni, főleg ha ezt valaki paintban lerajzolja és kijelöl egy négyzetben egy kis részt amit utánna az egérrel tologat ide-oda oO

    miért most jutott ez eszébe a csávónak? elfelejtette, hogy volt a raktáron pár szabadalma? egyébként is egy csomó kibúvót lehet keresni ez alol... honnan tudják, hogy az adott program is ugyanigy működik, ahogy leíírták? mert ahoz már csak nincs joguk, hogy a forrást olvasgassák, hát még ha meg is tudnák érteni...

    ja és látom már lelötték: grafikus kártyák és directx, openGl stb ezekért már kivvégzés jár? :D
  • asdasdasd #42
    Beleolvasva a szabadalomba itt azt vedtek le, hogy egy celezkoznek atadnak modelleket, es aztan az maga szamolja ki 2d kepet barmilyen szogbol.
    Azaz egy korai 3D grafkartya alapfunkciojat.
  • mainruler #41
    Ezért is perelik valószínűleg a Vivendit... :)
  • mainruler #40
    Nem tudom, engem soha nem zaklattak. Ja, lehet, hogy nem üzemeltetek otthon cd író tornyokat...?
    Kis fejlesztőkből meg nem éri meg kihúzni semmit, a perköltség többe kerül.
    Nem baj, paranoia rulez. :)
  • PLaci #39
    Persze az alapokat minden kártyának kell tudnia...
  • PLaci #38
    Nem pont, ha a klártya nem tudja, akkor a DirectX számolja.
  • dez #37
    Mellesleg ma már nem is a gamék, stb. számolgatják az ilyen transzformációkat, hanem a GPU T&L egysége, vagy ha az valamit nem tud, akkor max. a driver, nem?
  • dez #36
    Szerintem biztos, hogy valamelyik cég (vagy többen összefogva) töröltetni fogja ezt a szabadalmat, mivel a nagy része bőven '88 előtt már általános használatban volt. Csodálkoznék, ha ezt nem tudnák bizonyítani.
  • [HUN]PAStheLoD #35
    csak nyugodtan , nekem ez a fekete/szűrke is megteszi :P
  • [HUN]PAStheLoD #34
    szuper matematikai eljárás .. amit papíron is lehet alkalmazni , de a 88-as szabadalommal semmire nem mennek , mert már jóval előtte is készítettek 3d-2d leképzésen alapuló programokat...