Gyurkity Péter

Ismét üzemel a Skype hálózata

Hivatalosan is véget ért az utóbbi idők leghosszabb leállása a Skype hálózatában. A fejlesztők magyarázata szerint a tömeges szoftverfrissítések - vélhetően a Windows legutóbbi javításai - vezettek a hiba felbukkanásához.

Az elmúlt néhány napban már több alkalommal elhangoztak a hasonló indokokat sugalmazó információmorzsák. Többen azt kérdezgették, hogyan okozhatta a Windows operációs rendszerek frissítése, a kisebb-nagyobb javítások telepítése a Skype problémáit - a válasz immár hivatalos. Eszerint a világszerte tömeges méretekben egyszerre végrehajtott frissítések és a számítógépek újraindítása miatt szokatlanul sokan akartak egyszerre bejelentkezni, amely túlterhelte a hálózatot és egy eddig ismeretlen hibáról rántotta le a leplet.

A hiba csütörtökön jelentkezett először, amikor is egyre többen jelezték, hogy képtelenek bejelentkezni a Skype hálózatán. A probléma hamarosan világméretűvé növekedett és az otthoni számítógépektől kezdve a vállalati hálózatokig szinte mindenkit érintett. A felhasználók nem tudtak bejelentkezni, bármilyen gyakran és kitartóan próbálkoztak. Ez egészen két napig tartott, szombat délután-este ugyanis végre sikerült azonosítani és kijavítani a hibát és vasárnapra már visszaállt a régi rend.

A magyarázat szerint a tömeges szoftverfrissítések miatt végrehajtott rendkívül nagy számú egyidejű bejelentkezés túlterhelte a hálózatot, amely egy, a szoftverben megbújó, ám eddig felfedezetlen hiba miatt nem tudta végrehajtani a beépített önjavító rutint. Ez okozta a belépési kísérletek sikertelenségét, amelynek révén a legtöbb felhasználó esélytelen volt a belépésnél. Azt nem közölték, hogy mekkora mennyiség okozta a hiba felbukkanását, így csak találgatni lehet, hogy a 220 millió felhasználó mekkora hányada tolakodott a bejáratnál - általában egyszerre 5-6 millió internetező tartózkodik egyidejűleg a hálózaton.

A Skype fejlesztői azt is igyekeztek leszögezni, hogy mindez nem egy összehangolt internetes támadás miatt következett be, az idegenkezűséget tehát ezzel kizárták. Ígéretük szerint a hibát kijavították, így az nem bukkan fel újra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • derwer #32
    Penge:
    A Teamviewer biztonságos. Az összes adat 128bites titkosítással megy és a jelszó, mindig generálódik, így nincs az, hogy valaki ellopja. (sem a tűzfalon sem a routeren nem kell állítani semmit. Nem UPnP-s.)

    Igen, a Magyarok tényleg nem a legjobb felvevő piac. De azért az USAn kívül is vannak jó felvevő piacok...

    Az utolsó pontban levont következtetésed szerintem helytelen. Az MSNnek több usere van ezért többen is loginolnak be egyidőben. Eddig oké, de attól, hogy az M$nek több szervere van, még nem stabilabb csak erősebb. De hiába erősebb, nagyobb a terhe is. És itt tapasztalataim szerint jóval többször van leállás... (Ugyanakkor a Skype üzleti ügyfeleket is kiszolgál, szóval ez hiba különösen kínos.)

    assdf:
    Én korántsem értek annyira a dolgokhoz mint Te, abban biztos vagyok. Azonban nem hiszem, hogy az MSN protokollját annyira szét lehetne boncolgatni... (lehet, tévedek) Én továbbra is inkább az MSN-t érzem kockázatosnak, bár értem, amit írtál.
  • assdf #31
    Úgy értettem hogy a skype protokollja zárt, épp ezért senkisem tudja hogy milyen potenciális biztonsági hibák lehetnek benne, illetve hogy hogyan lehet kihasználni ezeket a hibákat.
    Ebből következőleg pedig a tüzfaladon ha engedélyezed a skype-t akkor az azt jelenti hogy átengedsz rajta egy olyan adatforgalmat amit nem tudsz szürni, nem tudsz belenézni hogy hibás-e egy csomag (mármint a skype szintjén) azaz ez egy potenciális biztonsági rés.
  • Penge4 #30
    "De mért kell bármit is konfigolni? Távoli asztalra Én speciel a TeamViewert használom, mert igaz hogy telepíteni kell még (OKé-Oké-Next-Next-Finish) de utána csak szimplán működik."

    Gondolom biztonsági okai vannak. Tűzfalon, routeren gondolom azért a TeamViewert is át kell engedni. A folytatásos fájlküldés tényleg nem rossz. Mondjuk akkora fájlokat MSN-en sosem küldtem, hogy engem érintene.

    "Nem titkosítás hiányát emelném ki, hanem, hogy vírusok is használják közvetítőnek."

    Mondj olyan Microsoft szoftvert, amit nem használnak/használtak és nem is fognak használni vírusok.
    Ezeknek a bulvárcikkeknek a fele kacsa, a másik fele igaz.
    Ami igaz azoknak a 90%-ához user error szükséges. (Például ha egy haverom angol nyelven irkál és linkeket ajánlgat, akkor nem fogok ész nélkül rákattintani.)
    Na meg folyamatosan jönnek ki hotfixek.
    Én ezeken már csak mosolyogni tudok, mert már annyiszor írnak MS-al kapcsolatos biztonsági résekről, hogy fogalmát/értelmét vesztette a dolog.

    "A Live.com-on tényleg nem jártam. De ezen, hogy is lehet MSN usert keresni? Csak, hogy pótoljam a hiányosságomat..."

    Spaces-en keresztül. Akinek van live acc-ja az ott is megtalálható. Persze mindez egyszerűbb, ha az illető kitöltötte az accját, hogy hány éves, hol lakik meg ilyesmi, mert akkor részletesen is lehet szűkíteni a kört.

    "Ez azért erősen lokális lehetőség csak..."

    A magyarok nagyon alul helyezkednek el azon a mércén, ami alapján a lokalizációk történnek. Próbáld Live.com-ot, Google-t és hasonlókat amerikai területi beállítással használni, meg fogsz lepődni.
    Amúgy lehet akárhova telefonálni is, verizon web call. Rákattintasz a telefon ikonra MSN-ben, előfizetsz, nemzetközi hívást ír.

    ""több bejelentkezés miatt befosott a rendszer". Ez pedig előfordulhat,"

    Igen, előfordulhat, de ezek szerint az MSN stabilabb ilyen szempontból, mert feltételezem a Windows felhasználók jóval nagyobb részénél jelentkezik be automatikusan rendszerindításkor az MSN, mint a Skype.
  • derwer #29
    Nem hittem volna, hogy Penge4-től ilyen komoly kommentet kapok, de örülök. :)
    Az első 3pontoddal egyetértek. Annyit fűznék hozzá, hogy a több usert mint helyzeti előnyt említettem és nem várom el a Skype-tól, hogy kezelje a windowsos pasziánszt és társait. De ettől még előnyként jelentkezhet.

    "Aláírom, de mindig van valami oka. Tűzfal a másik félnél, rosszul konfigolt router...stb"
    De mért kell bármit is konfigolni? Távoli asztalra Én speciel a TeamViewert használom, mert igaz hogy telepíteni kell még (OKé-Oké-Next-Next-Finish) de utána csak szimplán működik. Megkapom a felhasználói nevet és jelszó párost és onnan csak működik...

    A Fájl küldésről nekem sokkal rosszabbak a tapasztalataim. Ha megy is akkor is jóval lassabb mint amit a sávszélem engedne. És a folytatásos dolog azért nem egy haszontalan dolog...

    A biztonsági dolgot félre értetted egy picit. Nem titkosítás hiányát emelném ki, hanem, hogy vírusok is használják közvetítőnek.

    Én nem tudom, hogy mióta, de vagy 2éve használom a Skype-ot nap mint nap. Nekem nem volt csatlakozási gondom. MSN-nel viszont már sokszor. (Azért nem haltam bele... :P )

    A Live.comon tényleg nem jártam. De ezen, hogy is lehet MSN usert keresni? Csak, hogy pótoljam a hiányosságomat...

    Anno nekem nem sikerült az MSN vírus figyelmeztetését rendesen megoldani. persze lehet, hogy Én voltam a béna... Nem tudom, azóta inkább csipőből átírom a kiterjesztést.

    "MSN-nel ingyen lehet SMS-t küldeni asszem USA nem tudom hány államába."
    Ez azért erősen lokális lehetőség csak...

    Végül pedig egyetértek abban is, hogy ha hibáztunk ismerjük el. Én is szkeptikus vagyok ezzel a magyarázattal szemben...

    De az is biztos, hogy egyáltalán nem sikerült meggyőznöd arról, hogy "szar a skype rendszere". Ezzel kapcsolatban annyi hangzott el a mostani kommentben, hogy neked volt mikor nem sikerült csatiznod. Előtte pedig az lett felhozva, hogy "több bejelentkezés miatt befosott a rendszer". Ez pedig előfordulhat, bár - mint írtam - szerintem is sántít kicsit a hír.


    Összegezve: Valójában nem is áll annyira szemben kettőnk véleménye, csak ki kellet fejteni. :) Igaz Te továbbra is MSN párti maradsz, ahogy Én is Skype párti.



    assdf: Ezt asszem úgy érted, hogy mivel mindekttőn lehet fájlt küldeni, így mindkettő egyben rés is. Ez oké, de Én úgy értettem, hogy msn vírusok vannak skype-os max mutatólag.
  • turul16 #28
    pidgin-encryption Ha valaki a megszokott IM hálózatok többségén szeretne titkosítva dumálni.
  • Penge4 #27
    "Több felhasználója van dehát be van építve és a legtöbben nem néznek körül, hogy még mit lehetne használni."

    Ezt leginkább az ilyen felhasználók hibájának tudnám felróni. Én minden esetben körülnézek. Tűzfalat is használtam már többfélét (Outpost, Kerio, PeerGuardian2, Kaspersky Internet Security...stb) aztán végül visszatértem gyári tűzfalra. Minek bármi más, amikor ez is bőven elegendő védelmet nyújt? Vírusom még nem volt. Eljutottam odáig, hogy problémám már szinte nincs is a Windows-zal, ami van, arra is találok pár percen belül logikus magyarázatot. Saját magam tanultam meg a Windows használatát a kezdetektől fogva, nem részesültem semmilyen képzésben, ha az iskolák alacsony színvonalú képzése nem számít bele, régebben én is sok rendszert kinyírtam, minden hibámból tanultam, így már van egy stabil rendszerem.

    "Több smily és hasonló dolog van hozzá. Van aki szereti, de engem pl határozottan idegesít. (És ezzel nem vagyok egyedül)"

    Engem is idegesít sok esetben. Képírós haverjaimmal való társalgáskor ki is szoktam kapcsolni az egyéni szmájlikat.

    "Egy gombnyomásra elérhető a pasziánsz, távoli asztal, meg néhány hasonló dolog."

    Egy third party szoftvertől ne várd már, hogy ugyanúgy együttműködjön a rendszerrel, mint egy MS progi. Talán a Google Talk-ot tudnám hasonló "ellenfélnek" tekinteni, mert ugyanúgy van egy rakás webes szolgáltatása, mint a Live.com meg Google Desktop, Google Picasa, Google Earth és hasonlók. A Skype-nak a nettelefon a fő fejlesztés, nem is nagyon akarnak terjeszkedni, csak minél több felhasználót gyűjteni.

    "A 3. pontban említett dolgok nem mindig működnek. (főleg a távoli asztal)"

    Aláírom, de mindig van valami oka. Tűzfal a másik félnél, rosszul konfigolt router...stb

    "A fájlküldés teljesen megbízhatatlan."

    Egy-két alkalommal nem tudtam fájlt küldeni még 7.5-tel. Azóta minden esetben. A sebességen nem vettem észre különbséget, elég lassú volt a feltöltési sebességem, hát még ADSL-es ismerőseimnek, amikor én kaptam valamit.

    "Az MSN LIVE-nál már van mikor tudtam telefonálni, de korántsem mindig."

    Lassú társalgópartnerral (512/96) MSN-nél olyan 1 másodperccel kevesebbet késett a hang. De nem telefonáltam vele annyira számottevően, szóval nem tudom.

    "Biztonság technikailag, csak mint egy hatalmas résről lehet róla beszélni."

    Ebbe nem folyok bele, általában kényes dolgokat személyesen, zárt ajtóknál leginkább saját lakásban (ahol biztosan nincs még diktafon sem), kikapott akksis vagy másik szobában lévő telefonok mellett szoktam megbeszélni.
    Azt meg leszarom hogy valaki arra élvez, hogy nekem hogy telt egy napom, vagy mit tervezek péntek estére. A rendszeremet meg mint mondtam még ilyen téren soha nem érte támadás.

    "LIVE rendszer óta van ami már P2P-ben megy, de van ami nem és így összességében sokkal bonyolultabb lett. "

    A Live rendszernél nálam még nem volt probléma, hibakód a bétáknál volt, amikor nem voltam a bétateszelők között, akkor kellett a patch. Mondjuk nem is lógok minden nap MSN-en, de közel 2 év alatt baromi szerencse kell, hogy be futottam volna bele legalább egy ilyen random behalásba. Ja, amikor túltweakeltem a WLM 8-at, akkor néha random kijelentkezett, de az az én saram volt.

    "Szinte mindig működik, nincsenek felcsatlakozási anomáliák."

    Egyik fórumozóval (nem itt) olyan február környékén:
    - Oké, de nem lenne gyorsabb MSN-en megbeszélni?
    - Nincs MSN-em, csak Skypeom. A felhasználónevem: ********
    - Oké!
    (Skype letölt, feltelepít, (acc-om már volt előtte) bejelentkezés próba, semmi. Rendszer újraindít, bejelentkezés próba, semmi).
    Fel fórumra pw message a gyereknek, de ő gyorsabb volt, a következő pop up fogadott:
    - Szia, nem tudok bejelentkezni Skype-ra, most csinálom az MSN fiókom, a megerősítő mailt várom, mindjárt fent leszek, az MSN címem: ******@*****.hu

    Több ilyen esetem nem volt, ezek után kb minden ismerősömnek, akivel csevegtem volt MSN-je és oda mentünk. Persze nagy ritkán Skype-ra is mentem, akkor nem futottam problémába. Ja, az eset után 20 perc múlva bejelentkezés próba és láss csodát: Működött.

    "Nem csak email cím alapján kereshetek. (ez persze nem mindenkit hat meg...)"

    Live.com-ra menjél már fel.

    "Fájlküldésnél, pedig szól ha gyanusnak véli a fájlt de ennyi, nem kotnyeleskedik bele."

    MSN-nél is szól, sőt, beállítod, hogy engedje a gyanús fájlokat és vírusirtóval ellenőrizteted. Alapesetben azért kotnyeleskedik bele, mert a hülye user csak kattintgat.

    "A szoftver tényleg működik és nem akad fenn egy routeren vagy hasonló eszközön."

    Eddig akármilyen "más" tűzfalat használtam felugrott egy ablak: msnmsgr.exe bejövő hálózati tevékenység engedélyezése? OK! msnmsgr.exe kimenő hálózati tevékenység engedélyezése? OK!

    Routert is ugyanígy bekonfigolod.

    " Ha úgy döntök és előfizetek akkor telefont is hívhatok. (többnyire olcsón)"

    MSN-nel ingyen lehet SMS-t küldeni asszem USA nem tudom hány államába. De ott is elő lehet fizetni ilyesmikre asszem. Azt meg ne felejtsd, hogy az MSN csevegőkliens, a Skype meg nettelefon. De ha már itt tartunk 10-20 VoIP szolgáltatást fel tudnék sorolni, ami veri árban a Skype-ot és a próbaduma alatt a beszédminőség is tökéletes. Az MSN meg a saját területén (csevegőkliens) kiemelkedő.

    "Stabil, mi? :DDD chat közben véletlen help/help topics kattintás és úgy elfekszik mint a rohadt nád...(eredeti,csili-vili home xp)"

    Kipróbáltam, nem fekszik el. (MSN 8.5 béta + warez Vista Ultimate)

    "ha ti jóbbat tudtok akkor hajrá lehetőség megvan. Hameg nem akkor lehet kicsit moderálni a hozászolások fikázó jellegét."

    Ezt már én is mondtam párszor, de ehhez hozzátartozik, hogy ha valami a mi hibánk, akkor beismerjük, hogy elbasztuk, elszámoltuk magunkat, nem pedig másra hárítjuk a felelősséget. Ettől nagyobb geciség kevés van.

    "Mielőtt valamelyik win. troll azt hinné"

    Nem hinné, ha rám céloztál.
  • assdf #26
    Én egy biztonságtechnikai cégnél dolgozok, és mind a skype mind az msn tiltva van, mivel mindkettő hatalmas biztonsági rés.
  • turul16 #25
    Mielőtt valamelyik win. troll azt hinné, hogy megint a gonosz Linux trollok istenik skype -ot MSN IM -et meg fikázzák. Meg súgom skype sem örvend nagy dicsőségnek.
  • DukeHT #24
    Én szeretem a skyp-ot is meg a sz msn-t is, de szerintem egyszerő valaki aki a skyp szerverét karbantartja v. javitota valamit figyelmen kivűl hagyot és most a tőmeges fellépésnél behalt. Amugy olvasva a forum hozzászolásait itt mindenki hatalmasnagy programmozo hogy fikázák azt aki csinálta a progikat, mert ha ti jóbbat tudtok akkor hajrá lehetőség megvan. Hameg nem akkor lehet kicsit moderálni a hozászolások fikázó jellegét.
  • solikka #23
    A Skype egyetlen idegesítő része a fájlküldés! Nem tudom, másnak lehet gyorsabb de nekem már megszokottá vált a 500-600 BÁJT/sec sebességű feltöltés, ezzel még 1MB-ot is rémálom elküldeni, pedig a netem 50KB/s-el tudna feltölteni!