Berta Sándor

Elérhető a Skype 3.0 bétaverziója

A 3.0-s változatba néhány olyan új funkciót integráltak a fejlesztők, amelyekkel tovább lehet egyszerűsíteni a szoftverrel való telefonálást. A cél az, hogy teljesen új kommunikációs lehetőségeket tárjanak fel az interneten telefonálók előtt.

A legfontosabb újítás kétségkívül az úgynevezett Skypecasts, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók egy konferenciabeszélgetésben vegyenek részt. A beszélgetés vezetője megszabhatja, hogy melyik résztvevő mikor kaphat szót, de látja azt is, ha valaki hozzá akar szólni az adott témához. Az újdonságok között meg kell említeni még az eddiginél jobb beállítási lehetőségeket, amiket elsősorban az üzleti célú felhasználóknak számára építettek be a vállalat szakemberei. Ezenkívül sokak számára fontosak lehetnek a továbbfejlesztett chat- és blogfunkciók is.

"Teljesen új kommunikációs utakat akarunk feltárni és ezeket még erősebben integrálni szeretnénk a felhasználói közösség már meglévő lehetőségei közé" - nyilatkozta Daniel Klarkowski, a Skype DACH (Németország, Ausztria, Svájc) régióért felelős fejlesztési vezetője. A szakember szerint most már nem feltétlenül magát a programot, hanem sokkal inkább az egyes funkciókat kell fejleszteni. Amennyiben ez megvalósul, akkor a Skype-nak komoly esélyei lehetnek a XXI. században.

"Kíváncsiak vagyunk arra, hogy az emberek, miként fogadják majd ezeket az új interaktív kommunikációs lehetőségeket" - tette hozzá Klarkowski, aki nem titkolta, hogy a jövőben elsősorban a fizetős szolgáltatásaikat akarják majd fejleszteni, de természetesen fontos számukra az alapprogram is.

A Skype 2003-ban indult, a céget tavaly vásárolta meg az eBay online aukciós portál. Az internetes telefonszoftvert jelenleg körülbelül 200 országban mintegy 136 millióan használják. Az idei évre a cég bevétele várhatóan eléri majd a 195 millió dollárt. Niklas Zennström, a Skype vezérigazgatója és társalapítója elmondta, hogy szeretnék a lábukat más területeken is megvetni, éppen ezért fontos számukra, hogy minél több bevételhez jussanak a Skypeból. A Skype 3.0 bétaverziójának mérete 19 megabájt és egyaránt futtatható Windows 2000, illetve Windows XP operációs rendszerek alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • beef #9
  Nem, egyáltalán nincs kevés, 2GB.
  Csak ha minden ilyen "kis" program felzabál egy jelentős tárterületet, ahelyett, hogy egy kicsit odafigyelnének az optimalizálásra, ami álltalában jó hatással van a sebbességére is.
  Ja, és javítom magam, nem 20MB, hanem 36-40 :(
 • nenad #8
  ja, nevetseges hogy mennyi memet zabal nemely program.
 • Dark Angel 666 #7
  Ennyire kevés ramod van ?
 • beef #6
  Egy kicsit faraghatnának a memória fogyasztásából is, mert nem tudom mi emészt fel 20MB-ot.
 • immovable #5
  Vagy egy playmate replikátor (vagy mi?)!
 • noss #4
  linuxra még mindig 1.x verziónál tart...
 • Mr Gumby #3
  Azért egy teleport modul még elférne.
 • Zenty #2
  Ha video konferenciát is tudni fog akkor nagyon téleg nincs már tovább újitani, és csak a meglévőket fejleszteni,mert igy mindet tud.
 • argento #1
  Te jó ég, még csak lassan 4 éve létezik a skype és mér 136 millióan használják !! De elbeszélgetnék egyszer a marketing igazgatóval