Specker Balázs

Kínai másolat készült a Skype-ról

Az eBay tulajdonában lévő internetes telefonmogul már tud az esetről, ám Kat James, a cég szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nincs olyan bizonyíték a birtokukban, ami igazolná a szoftver feltörését.

Normális esetben a Skype feltelepítése nélkülözhetetlen a kommunikációhoz. Múlt csütörtökön Charles Paglee, a szoftver riválisának tartott Vozin Communications vezérigazgatója egy olyan képet tett föl blogjára, amelyről úgy tűnik, saját Skype elérését a Hanzen Corp kínai szoftverfejlesztő cég programjával hívták föl. Éppen ezért többen a szoftver feltörésének minősítik az esetet

A szóban forgó cég honlapján az olvasható, hogy főként irodai szoftverek forgalmazásával foglalkoznak. Kínálatukban olyan címek szerepelnek, mint a Hanzen Office, a Hanzen Word, a Hanzen Excel vagy a Hanzen PowerShow. A cég állítólag teljes kompatibilitást és a Microsoft Office-szal azonos tudást nyújt felhasználóinak az ár töredékéért. Paglee blogján azt is közölte, hogy a fogadott hívás egy augusztusban debütáló VoIP-szoftver tesztjének része volt.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A Skype-ot 2004-es indulása óta több mint 100 millióan töltötték le a világ 100 országában. Amennyiben igaz, hogy a Skype-ot engedély nélkül lemásolták, nem az eBay lenne az első cég, amelyik kínai szoftverkalózok áldozatává válik. 2003-ban a Cisco Systems már beperelte a Huawei Technologiest, azt állítva, hogy visszafejtette jogvédett, routervezérlő programjukat. Habár a Huawei nem ismerte be vétkességéét, leállította az érintett termékei értékesítését.

A Skype a Tom Online helyi weboldalon keresztül igyekszik nyomást gyakorolni a kínai piacra. Egy esetleges hazai vetélytárs azonban könnyen elszippanthatná az új felhasználókat, és így bevételektől eshetne el a vállalat. Ám mivel a Skype alapszolgáltatást nyújtó szoftvere ingyenes, nem éri akkora őket kár, mint például a Microsoftot, ha kalózkodásról van szó - vélekedik a MarketWatch.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • vice #15
  Gondolkozz már. A Skype ingyenes.
 • Garfield #14
  Az EU a MS-t feltételezett monopoliumra való törekvése miatt b*szogatja, ami főképp árukapcsolásban és értékesítési poltikában nyilvánul meg. A zárt forráskódnak, illetve a zárt protokoll-specifikációnak önmagában ehhez semmi köze.
 • [email protected] #13
  Pl. azért, amiért MS-t az eu basztatja (többek között)ehhez hasonló okból kifolyólag?
 • Garfield #12
  Miért is kellene nyilvánosságra hoznia a Skype-nek az általa kifejlesztett protokoll leírását?

  Mellesleg érdemes lenne végigolvasni a cikkbe linkelt blogbejegyzést, amelyből kiderül, hogy műszakilag is elég gáz lesz a kliensszoftver, ami viszont már az egész rendszer működését veszélyezetheti.
 • nedudu #11
  Hmm, akkor a samba is kalozkodas? Megyek le is torlom... a port a monitorrol
 • zoli_x #10
  "Made In China" = "F5"
 • mixam #9
  Ez tiszta röhej!!
  Ugyan mi ebbe a kalózkodás?? Egy pöcs szemét cég a Skype/ebay, drm titkosító megoldásokkal elrejti a protokollját, nem dokumentál róla semmit. A konkurrens SIP, Jingle vagy IAX VOIP protokollokhoz ugye bárki hozzáférhet. Erre ügyes kínai programozók valahogy sikeresen visszafejtik, és készítenek egy KOMPATIBILIS voip programot. MI a franc ebben a kalózkodás?????
  A Skype-ot kéne pont megbüntetni, azért amiért visszatartja a protokolljával kapcsolatos adatokat. A dolognak csak azért nincs jelentősége, mert pár éven belül a SIP és IAX na meg persze Google féle Jingle dömping úgyis lesöpri majd ezt a skype szemetet.
 • csimmasz #8
  Előbb utóbb meglessz a bölytje a nagyon olcsó kínai munkának.
  Mindent lenyúlnak,ellopnak,lemásolnak aztán olcsobban megcsinálják,majd amikor az eredeti cég kicsit gyengélkedik akkor fölvásárolják vagy ilyesmi.

 • noss #6
  hát ha felhekkték a skype protokollját akkor elismeréstem! (az amúgy nem könnyű feladat)
 • junior117 #5
  Ja náluk már betegség a másolás.