Gyurkity Péter

Világméretű problémák a Skype hálózatában

A szakemberek a Skype p2p-hálózatában található hibát teszik felelőssé a csütörtök reggel óta tapasztalható csatlakozási problémákért, amelyek világszerte megakadályozzák a felhasználók belépését.

Az első jelentések magyar idő szerint csütörtök reggel futottak be a céghez, amelyek kivétel nélkül arról számoltak be, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem lehet csatlakozni a hálózathoz. A Skype a megszokott procedúra helyett folyamatosan próbálkozik a belépéssel, a legtöbbször sikertelenül, így a felhasználók nagy többsége csak a tálcán lévő bejelentkező ikonig jut el. A fejlesztőknek azóta sem sikerült kijavítaniuk a problémát, a megoldást mára ígérik.

A cég azóta kiadott egy rövid közleményt, amelyben úgy fogalmaznak, hogy a felhasználók egy része belépési gondokkal küszködik. A probléma okát nem közölték, mindössze annyit árultak el, hogy egy szoftverhibáról van szó, amelyet 12-24 órán belül - vagyis ma - kijavítanak. További érdekesség, hogy a Skype letöltéseket is letiltották, vagyis jelenleg a program nem letölthető a hivatalos oldalról. Ezek a hiba kijavítása után lesznek ismét elérhetők.

Az eset elsősorban annak mérete és kiterjedése miatt tarthat számot a fokozott érdeklődésre. Világszerte számos felhasználót érint a hiba, akik csak nagy nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak belépni immár több mint egy teljes napja, és a hiba számos olyan vállalatot is érint, amelyek közvetve vagy közvetlenül használják a hálózatot és annak szolgáltatásait. A legtöbben azt kérdezgetik, hogy miképpen fordulhatott elő ilyen komoly, átfogó probléma és miért szolgáltat a cég ilyen kevés részletet - gyakorlatilag semmit - annak okáról.

A Skype saját adatai szerint világszerte összesen mintegy 220 millió felhasználó veszi igénybe a szoftvert és egyszerre általában 5-6 millió tartózkodik a hálózaton. Szakértők szerint ez eddig a legnagyobb kimaradás, a 2004-es és 2005-ös kisebb problémák után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • martyr #32
    Visszavontam. Sikerült bejelentkezni.
  • martyr #31
    Érdekes hogy a "skype probléma" keresésére ez a 2007-es cikk jött elő, ugyanis pontosan ugyanez a probléma lépett fel nálam is és ismerőseimnél tegnap, és azóta is tart.
    Tapasztalt még ilyet valaki?
  • Zero07 #30
    miért van az, hogy a Skype-ban régi billentyűzetre váltotott? (lásd z helyett y) ezzel mit lehet csinálni?
  • FRENK74 #29
    nekem a 3.5.0. 202 verzió van a gépemen. Amikor frissítés gyanánt felkerült küldött egy üzenetet a gépem. Lefuttattam a TrojanHuntert és láss csodát TRÓJAI volt a frissítésben. Korrekt! Ezekután nem tudtam csatlakozni. Most már tudok. A következő frissítésben mi lesz? Formatáló program???
  • TiMoN #28
    nállam is megy hamar beloginolt...
  • haxy27 #27
    na enyit a skyperöl éa eddig is csak akkor használtam ha valaki ojat akartam elérni akit máshol nem lehet. Azaz hetente talán egyszere. de jelenleg még ma sem lehet be jelentkezni ez már azért tulzás.
    Én MSNt használok de ijen azé még nem volt.

    Nem megy a skype :)
  • wanek #26
    Megy bizony! :)
  • juhand #25
    Megy a Skype :-)
  • Balumann #24
    1 napig nem jó? MSN hány ezerszer nem engedett már be...?
    Mindenesetre én is csak ritkán használom, kizárólag akkor ha fájlt küldök, mikrofonon beszélgetünk (akár többen), vagy webkamerázni akarok vkivel. Mivel ezek a szolgáltatások MSN-en mondhatni, hogy szinte használhatlánok (max kisebb méretű fájlok küldésére jó...)

    És inkább ezt használnám, ha nem mindenki msn-t használna :-(
  • wanek #23
    ICQ-t a kezdetektől használtam addig, amíg nem jelentek meg az aljas programok hozzá. Utána gyorsan el is felejtettem.
    Az ismerőseimmel mailen és telefonon, valamint egy privát szerveren keresztül tartom a kapcsolatot :)