Berta Sándor

Terrortól tart Németország: előtérben a videokamerák

A meghiúsított londoni autókba rejtett pokolgép-merényletek és a glasgowi repülőtér elleni támadás után a német belügyminiszter ismét a teljes ellenőrzés mellett szállt síkra.

Wolfgang Schäuble szerint az elmúlt napok történéseinek tükrében hasonló akciókra Németországban is számítani kell és ezek bekövetkezésének nagyon is komoly a veszélye. "A súlyos nagy-britanniai események megmutatták, hogy a szakértők figyelmeztetései helyesek és pontosak voltak. Ugyan nincs tudomásunk esetleges összefüggésekről, de a támadásokból kiderült: egész Európa az iszlám terrorizmus célkeresztjébe került" - nyilatkozta a német belügyminiszter a Deutschlandradio-nak.

Schäuble éppen a mostani sikertelen merényletek miatt sürgette egy videokamerás rendszer kiépítését. A biztonsági kamerákat elsősorban a forgalmas csomópontokon, repülőtereken, pályaudvarokon és kommunikációs központokban szerelnék fel. Az egyes városok biztonságáért azonban a belügyminiszter szerint továbbra is a helyi tartományok felelnek. Wolfgang Bosbach, a CDU belügyi szakértője szintén a kamerarendszer kiépítése mellett tette le a voksát, mondván az nemcsak a hétköznapi bűncselekmények felderítésében, de a terrortámadások megelőzésében is jelentős szerepet játszhatna.

Schäuble a nagy-britanniai események miatt kitért az online házkutatások kérdésére is. Kijelentette: fontos a német büntetőjogi törvény azonnali módosítása azért, hogy a német Szövetségi Bűnügyi Hivatalnak világos jogi lehetősége legyen a terroristák infrastruktúrájába való behatolásra és a tervezett merényletek megakadályozására. Ezek az akciók csak így hiúsíthatóak meg és éppen ezért szükséges a számítógépek, az internetes forgalom, valamint a vezetékes és a mobil telefonhálózat teljes ellenőrzése.

Mint ismeretes, az online házkutatásoknak nevezett ötlet először Svájcban merült fel tavaly októberben és Németországban is be akarták vezetni. A Német Legfelsőbb Bíróság azonban előbb elsőfokú, majd a másodfokú jogerős ítéletében is kimondta, hogy az ilyen akciók törvénytelenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #27
    Szerintem a nyugati kultura felsobbrendusegenek hangoztatasa egyreszt csak tovabbi problemak okozoja, masreszt azert habar ketsegtelenul sikeres "kultura" a mienk, nem mentes azoktol az idoszakoktol mikor artatlanok tizezrei, esetleg millioi haltak meg (Europaban vagy epp mas kontinenseken) ilyen-olyan okokbol.

    Szoval a sikeressegre lehetunk buszkek, de a tobbivel csak ovatosan.
  • remark #26
    "...sokkal kevésbbé értjük őket."
    Egy okkal tobb hogy ne a sajat "megoldasainkat" eroltessuk rajuk.
  • AranyKéz #25
    << Az a különbség, hogy az araboknak teljesen más a kultúrája, és a vallása, így sokkal kevésbbé értjük őket. >>

    Jaja, mekkora kultúra hogy ártatlanokat robbantgatnak.
  • BiroAndras #24
    "Az Ira és az Eta olyan merényleteket követett el, ami mögött valós probléma, motiváció/indok, felvállaló, és követelés is volt. Logikus volt, és ha nem is értett egyet az ember a módszerrel, de megértette a helyzetet."

    Az a különbség, hogy az araboknak teljesen más a kultúrája, és a vallása, így sokkal kevésbbé értjük őket.
  • Praetor #23
    A kérdés hogy ki fenyeget, miért, és mit akar elérni. Valós-e a fenyegetés, vagy "gyártják" őket (alulról indul, vagy felülről finanszírozzák, és szervezik meg módszeresen)...
  • Cat #22
    Azért arról ne feledkezzetek meg, hogy Angliában tényleges robbantási kisérlet volt a reptéren, és a városban gázpalackokkal teli autókat találtak. Mi ez ha nem valós fenyegetés?
  • remark #21
    Oda akarsz kilyukadni hogy a mitoszokon mindig is atlattak az emberek?
  • remark #20
    Javitva: "...elfogad anelkul hogy _bizonyitani_ tudna..."
  • remark #19
    Mindenki masban hisz, en nem erre akartam ramutatni. Csak az jutott eszembe ezt a masik cikket es a fenti sg-s cikket olvasva, hogy megis mi az amit az ember tenykent tud, es mi az amit elfogad anelkul hogy tudna. Ez utobbinak mitosz ize van.
  • Neakardtudni #18
    Miért, a demokrácia nem ilyen könnyen érthető mítosz? Íme a mítosz: választott képviselők, civil szervezetek védik a te érdekeidet. (És véletlenül sem a saját újraválasztásukért, a közös bödönből nagyobb falatért, háttérben meghúzódó gazdasági hatalmi tényezők érdekeiért dolgoznak). A törvény előtt mindenki egyenlő (Aki ugyanolyan drága ügyvédet meg tud fizetni). A bűn elnyeri büntetését. (Kivéve ha elég gazdag vagy, hogy lefizesd a bírót, vagy már amúgy se merjenek hozzádnyúlni, kivéve ha összerúgtad az elittel a port és rajtad kell példát statuálni).