Berta Sándor

Ausztráliában tilos lesz az alkalmazottak e-mailjeinek megfigyelése

A munkáltatók túlzott beavatkozását a munkavállalók életébe a jövőben egy új törvény fogja megakadályozni, amely tiltja majd, hogy egy cég megfigyelje vagy ellenőrizze alkalmazottai e-mailjeit és faxait.

Egyre több ország dönt úgy, hogy törvénybe ütköző a cégek által az alkalmazottak elektronikus leveleinek ellenőrzése. Évek óta vita folyik arról, hogy egy vállalat milyen mértékben ellenőrizheti a munkatársait. Van-e például joga egy munkáltatónak megfigyelni az alkalmazottak szokásait, szúrópróbaszerűen vagy rendszeresen elolvasni az elektronikus leveleiket, feljegyzéseket vezetni a kapcsolataikról és a különböző eszközigényléseikről?

Az ausztrál The Age napilap információi szerint a helyzet Ausztráliában olyannyira elmérgesedett az utóbbi esztendőkben, hogy a törvényalkotók kénytelenek voltak mielőbb lépni a kényes probléma megoldásának kérdésében. Az ötödik kontinens legnépesebb szövetségi tartománya, Új Dél-Wales parlamentje előtt lévő törvénytervezet szerint ráadásul a munkáltató köteles lesz a munkavállalók figyelmét felhívni arra, ha egy munkahelyi ellenőrzés várható. Az új jogszabály értelmében szintén bűncselekménynek számít majd, amennyiben a vállalat vezetői más módon, például videokamerák vagy titkos hely­zet­meg­határozó eszközök segítségével igyekeznek ellenőrizni a munkatársaikat és azok mozgását, tevékenységét.

"Egyszerűen nem toleráljuk, ha egy cég vezetői rejtett videokamerákat helyeznek el a vécékben és az öltözőhelyiségekben. De ugyanígy nem engedhetjük meg azt sem, hogy a vállalatok első emberei időnként vagy rendszeresen beleolvassanak az alkalmazottak elektronikus leveleibe." - jelentette ki Új Dél-Wales szövetségi tartomány főügyésze, Bob Debus. A törvény szerint, azok a menedzserek vagy cégvezetők, akik megsértik a jogszabályt, akár 4 000 dolláros pénzbüntetésre is számíthatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #8
    Nem, alapvetően nincs joga belenézni, csak ha aláirattat veled egy papírt, hogy Te engeded :). (Az más kérdés, hogy ezt általában nem választási lehetőségként kínálják fel.)

    Azt azonban ne felejtsük el, hogy az emberke viszont az idejét és képességeit bocsátja áruba a cégnek, tehát ő ezt ugyanúgy tudja "korlátozni" tegyünk-egymásnak-keresztbe alapon. Alapvetően meg kell változtatni a hozzáállást mind a két oldalon, ha ebből bármi eredményeset akarnak kihozni...
  • Cat #7
    Privát dolgokra használjon magán címet (pl. freemail vagy sgmail), cégesre meg cégest. A munkáltatónak ahogy a munkahelyi telefonhasználatot, ugy az emailhasználatot is joga van korlátozni, ő fizeti a munkaidőt, a számítógépet, az internetkapcsolatot, mindent.
  • Caro #6
    Itt nem erről van szó.
    Valaki otthon is használhatja a céges szervert magánlevelezésre, és nem főmunkaidőben. És akkor is el tudják olvasni a mail-jeit.
    Ez épp olyan privát dolog, mint egy postaláda. Oda is pofátlanság másnak benézni.
  • irkab1rka #5
    a céges erőforrást használod munkaidőben. Mégis milyen magánlevelezést akarsz folytatni?? Ha valaki az iroda közös telefonját magánbeszélgetésre használja, azt nem tartja senki sem helyesnek, de az ingyen email az koser (céges cimről küldöd).

    Amugy használj proxy szervert, és kódold a mailt. Ha meg megkérdezik mi ez, akkor mondd, hogy magánlevél. :)
    Amúgy a céges levelezés zömét magyarországon (kbyte-ban) az mp3, vaw, avi, wmv teszi ki, szóval csitt!

    Lépjetek már egy kicsit ki a kockából és "képzeld el" hogy a Te cégednél te vagy a főnök, és állítólag ezért kött be reggel mindenki, hogy dolgozzon...
  • smv #4
    Hm. És ezt miért is tehetik meg? Mitől félnek?
  • Caro #3
    Persze, mert sajna az e-forma még nem számít "tisztának", bár hogy miért van ez így, azt nem tudom.
    Bár mondjuk szerintem jobb megoldás akkor, ha valaki a magánlevelezését 3rd party szerverről csinálja, nem a cégesről. Akkor nem tudják elolvasni.
  • Zsoldos #2
    Nagyon rosszul tudod. Annyit olvassak az emaileket, amennyit jolesik, teljesen torvenyesen. Egy haveromat egyik levele miatt rugtak ki (hivatalosan persze mas indokkal tettek). Ez nem egy ritka dolog.
  • jefferson83 #1
    Én úgy tudom az e-maileket eleve nem lehet leellenőrizni a levéltitok sértés miatt. Magyarországon mi a helyzet (hivatalosan)?