Berta Sándor

Államilag támogatott hackelés Svájcban

A svájci nyomozóhatóságok és a környezetvédelmi, közlekedési és távközlési minisztérium vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként alkalmazhatnának kémprogramokat az internetes telefonbeszélgetések lehallgatására.

Az elképzelések szerint a svájci telekommunikációs vállalatoknak és internetszolgáltatóknak nagy szerepük lenne a terv végrehajtásában, hiszen nekik kellene a kémprogramokat a gyanúsítottak (például terroristák vagy más bűnözők) számítógépeire csempészni. A problémát leginkább az jelenti, hogy a jelenlegi VoIP-szoftverek - például a világszerte óriási népszerűségnek örvendő Skype - kódolják a beszélgetéseket, illetve hogy a szoftvereket külföldön fejlesztik.

Arra, hogy a kémalkalmazásokat a célszemély számítógépére jutassák két lehetőség van. Az egyik, hogy egy titkos akció során feltelepítik a programot a PC-re, míg a másik, hogy az interneten keresztül, a számítógépen lévő biztonsági szoftvereket kijátszva installálják fel azt. Egy ilyen lehallgatást lehetővé tévő kémprogramot fejlesztett ki az ERA IT Solutions helyi cég. Az alkalmazás előnye, hogy sem a vírusirtók, sem más biztonsági alkalmazások nem ismerik fel és darabolva érkezik meg a számítógépre. Amennyiben kikapcsolják időközben a PC-t, akkor türelmesen várakozik az újabb bekapcsolásig és internetes kapcsolatig.

"Ezt a termékünket kizárólag a hatóságoknak adjuk el és nem tervezzük más személyeknek vagy cégeknek való értékesítését" - igyekezett eloszlatni az adatvédelmi aggályokat Riccardo Gubser, az ERA IT Solutions ügyvezetője. A szoftvert csak bírósági felhatalmazás alapján lehet telepíteni és használni, és rendkívül intelligens. Képes a közelben vagy a számítógéphez csatlakoztatott mikrofonok vagy a webkamerák bekapcsolására, de persze ilyenkor a kamerák működés közben világító diódái árulkodóak lehetnek. A lehallgatás végén az akcióban résztvevő személyzet egyszerűen eltávolítja a számítógépről a programot.

Charles Gudet, a svájci Különleges Feladatok Szolgálata (DBA) vezetője elmondta, hogy sajnos jelenleg tisztázatlan a jogi háttér és a szövetségi törvények nem, a helyi és a kantonokban hatályban lévő jogszabályok viszont lehetővé teszik a szoftveres lehallgató eszközök alkalmazását. Svájcban egyébként egy telefonvonal lehallgatásakor nem a hatóságok jelzik a kívánságaikat a telefontársaságok felé, hanem értesítik a DBA-t és ő kéri fel a távközlési cégeket a szükséges együttműködésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #15
    azok a bűnőzők, akik teleszemetelik virusokkal a netet, és belemásznának más ember személyi tulajdonába.
  • r3ga #14
    azt nem tudhatod h a bűnözőknek milyen op rendszer van fent ;)
  • wanek #13
    Ezt honnan sikerült megállapítanod?
  • Cat #12
    Az egyszeri felhasználóknak bizony legalább 95% hogy win van a gépén - és a bűnözőknek is.
  • wanek #11
    Te biztosan nagy spiller lehetsz, ha ezt így ki mered jelenteni. Hozzáértésed annyi, mint a helyesírásod. LOL!
    PS: csak mellékesen jegyzem meg, hogy léteznek hw-es tűzfalak is, meg olyan vírus nemigen van, ami minden oprendszeren tud fertőzni. Ne a fos ikszpédből indulj ki!
  • kiscsula #10
    Hehhe. Wanek. Ma már bármelyik vírusírtót és tűzfalat játszó könnyedséggel kitudják kerülni...
  • wanek #9
    Jó nagy kamu ez is.
    De még ha igaz is lenne, akár van vírusirtó, akár nincs, ha van egy jó tűzfal, ami internetes kommunikációt csak a felhasználó előzetes jóváhagyásával enged, akkor fel is dughatják maguknak a csodájukat, mert máskülönben semmire sem mennek vele.
  • ttt ttt #8
    "webkamerák bekapcsolására, de persze ilyenkor a kamerák működés közben világító diódái árulkodóak"

    :) Ennyire nem kéne hülyének nézni a terroristákat.

    Amúgy ez a csoda program is kétséges, ha a vinyóra települ biztosan kiszürhető igen egyszerű módszerekkel.
  • Razgon #7
    Ezek a politikusok továbbra sem értenek semmit az egészből. Úgy látszik a politikusok intelligenciája Svájcban sem túl magas.
  • huuu #6
    Hihetetlen, hogy ilyen híreket is leadnak.
    Ugyanaz, amit a mobilnál is eljátszottak/ játszanak.
    Csak ott nincs világító dióda.
    Orwell az kismiska...