Specker Balázs

Videórendszer bolti szarkák és határsértők ellen

Az IBM olyan új felügyeleti rendszer piacra dobását tervezi, amely a videófelvételek valósidejű elemzésével segíthet felderíteni a különböző bűncselekményeket.

A Smart Surveillance System (S3) névre hallgató eszköz valós időben analizálja a beérkező videójeleket, miközben internetre csatlakoztatott rendszere rögzíti és tárolja azokat - derül ki a Nagy Kék sajtóközleményéből. A lementett felvételek természetesen később tovább elemezhetőek.

Charles Palmer, az IBM Biztonsági Kutató Intézetének vezetője elmondta, hogy a megoldást már több kormányhivatal, bűnüldöző szerv, repülőtér üzemeltető társaság és néhány vállalat is használatba vette. "Ez még nem a HAL 9000. Nem képes a teljes arckép felismerésre vagy kocsitípus azonosításra, hacsak azok nem különböző színűek. Más, kevésbé misztikus célokra is használható, például ha egy szállítmányozó arra kíváncsi, hol vannak még üres parkolóhelyek" - utalt a 2001 - Űrodüsszeia fantasztikus gépére Palmer a CNet oldalán.

A tesztelési folyamat során egy zöldségesnél teljesített "gyümölcs- és árfelismerő-szolgálatot", de a fejlesztő szerint arról is folynak egyeztetések, hogy a rendszert a mexikói-amerikai határon is bevetnék. Palmer elmondása szerint a megfigyeltek személyiségi jogai sem sérülnek, mivel az S3 kitakarja vagy elhomályosítja az emberi arcokat és a rendszámtáblákat, és a felvételeket csak az arra jogosult személyek nézhetik meg teljes valójukban.

Az S3 az elemző videózást olyan intelligens szoftverrel házasítja össze, amely felismeri és elkülöníti a képen látottakat. A technológia képes tulajdonság alapján meghatározott objektumok vagy történések után keresni a tárolt felvételekben, de arra is beállítható, hogy hangjelzéssel figyelmeztessen, ha a megadott forma áthalad a képernyőn. A CNet értesülései szerint az S3 más felismerő szoftverekkel és plug-inekkel is együtt tud működni, és így akár rendszám-azonosításra is alkalmazható. Egy esetben bolti szarkák leleplezésére is használták, illetve különböző tárgyak útját is nyomonkövették már a segítségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    "Palmer elmondása szerint a megfigyeltek személyiségi jogai sem sérülnek, mivel az S3 kitakarja vagy elhomályosítja az emberi arcokat és a rendszámtáblákat, és a felvételeket csak az arra jogosult személyek nézhetik meg teljes valójukban."

    Ha kepes felismerni, hogy az ott egy arc vagy egy rendszam, akkor azokat onnantol mar letezo szoftverekkel meg lehet keresni egy adatbazisban. Eddig a legnagyobb problema pont az emberi arc helyenek felismerese volt. A kameraval szemben ulo embert mar konnyebb azonositani. Ha a rendszer latja hol van az ember feje, akkor az arckep egy 3d-s transzformacioval szembe fordithato es onnan mar csak egy egyszeru kereses. Ugyanilyen szintu, csak rendszamokra mukodo rendszer mar letezik magyarorszagon is.

    Egyebkent az mta-sztaki nemreg jelentett be egy hasonlo rendszert, csak nem vertek kelloen nagy dobra.