Berta Sándor

Tilosak az online házkutatások Németországban

Hivatalossá vált, hogy egyelőre nem kell a német lakosoknak online házkutatásoktól tartaniuk. A Német Legfelsőbb Bíróság ugyanis jogerős ítéletében mondta ki, hogy az ilyen akciók törvénytelenek.

A testület már korábban is így döntött, azonban a német állam akkor még fellebbezett a határozat ellen. A bíróság az StB 18/06 számú jogerős ítéletével helybenhagyta az Ulrich Hebenstreit nevéhez fűződő elsőfokú döntést. Mint ismeretes, az ötlet Svájcban merült fel először tavaly októberben és a német vezetők is be akarták vezetni. A szövetségi főügyészi hivatal engedélyt kért a módszer alkalmazására egy feltételezett terrorcsoporttal szemben, arra a logikára alapozva, hogy telefonok lehallgatása és más elektronikus lehallgató technikák törvényesek.

A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a jelenlegi német jogszabályok kizárólag nyílt információszerzést és házkutatást tesznek lehetővé, rejtett házkutatásokat nem. Ráadásul ezeknél az eseteknél nincsenek jelen hivatalos hatósági tanúk és az érintett gyanúsítottak sem, ezáltal sérül a 102 paragrafus által rögzített eljárási rend. Ezenkívül komoly kritika érte a bíróság részéről azt a megoldást is, hogy a számítógépeket feltörve, a védelmi szoftvereket kicselezve vagy kikapcsolva jutnak hozzá a nyomozók az adatokhoz.

Az online házkutatás egy időre most biztosan lekerül a napirendről Németországban. Mindazonáltal a hatóságoknak továbbra is joga lesz személyes házkutatás során bizonyítékul lefoglalni a számítógépek merevlemezét. Érdekesség egyébként, hogy Északrajna-Vesztfáliában néhány hete már hatályban van az a jogszabály, ami szerint törvényesek az online házkutatások, azonban e törvény ellen már alkotmányossági óvást nyújtottak be. Becslések szerint egyébként maga a német rendőrség, illetve a titkosszolgálatok által az információszerzésre használt eszköz kifejlesztése nem kerül többe 200 000 eurónál.

Wolfgang Schauble szövetségi belügyminiszter felháborodva fogadta a jogerős ítéletet és kijelentette: mindenképpen elkészítik és előterjesztik majd azt a jogszabályt, ami lehetővé fogja tenni az online házkutatások végrehajtását. A politikus bizakodhat, hiszen több szövetségi tartomány is támogatja elképzelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zserrbo #9
    hopsz ez 2x ment :)
  • zserrbo #8
    Vagyis az engedélyem nélkül. Több hónapja nem járt a gépemen már kártékony program.
  • zserrbo #7
    Vagyis az engedélyem nélkül. Több hónapja nem járt a gépemen már kártékony program.
  • zserrbo #6
    Ezáltal még nagyobb "hatalom" lenne a hatóságok kezében. Igaz kis emberként nem fenyeget, hogy megtörténik velem, ami a filmekben. Azaz még a hatóságokban sem lehet megbízni, ha el akarnak takarítani. Persze az élet nem egy akciófilm, ennél több. Engem azért zavar, hogy teljesen átláthatatlan egy külső szemlélőnek ezek a titkosszogáltati dolgok. Bár ennek így kell talán lenni, máskülönben az már nem titkos, de ez a visszájára is elsülhet. Mindenesetre én eddig is és a továbbiakban is bevédem a gépemet. Senki ne tudjon bejönni a tudtom nélkül.
  • Kurosora #5
    Tipikus maffiózó hozzáállás: ha valami nekem nem tetszik, akkor olyan törvényket hozunk, hogy az nekem jó legyen -- a többiek pedig magasról le vannak tojva.
  • Tripax #4
    Azért vannak itt érdekes dolgok is. Franciaország egyharmada iszlám vallású, a németek a törökök miatt izgulnak, angliában is jelentőssé kezdenek ezek a dolgok válni. Egy országnak nem az a baja, hogy van iszlám vallású embere, hanem az, hogy egy bizonyos szint felett már politikai tényező ráadásul vallási politikai tényező. Ien szemszögből már érthető egy ország félelme. És lássuk be az utóbbi idők nagy őrülete, hogy nőtt ezen vallásúak aránya.
  • AranyKéz #3
    Na várj, ez a barom túl sok mindent csinál egy nap alatt; most beszólt a törököknek: http://index.hu/politika/kulfold/schbl0206/
  • Mike #2
    az online házkutatás azt jelenti hogy feltörik a gépemet és ott és megnézik mit tartok a vinyón illetve miket irkálok különböző doksijaimban?
    illetve ilyen módon mindenéle terhelő bizonyítékokat tudnak a gépemre tenni anélkül hogy én ezt észrevenném?

    mennyi egyszerű ma már bárkit kicsinálni

    bár szerintem ezzel kár vesződni, mivel ma is csak a vinyót foglalják le, aztán a zsekák azt tesznek rá amit csak akarnak, aztán hopp máris hajolgathatsz a szappanért a cigók közt mint fasisztoanarchopedoterrorista
    mert ugye nyugaton pl. a holokausztagadásért is börtön jár
  • AranyKéz #1
    Kis diktátorpalánta ez a Wolfgang Schauble. Nem csodálom hogy meg akarták ölni.