Dojcsák Dániel

Warezkarácsony - megjelent DC-n és kazettán

Remélhetőleg legtöbbünknek volt lehetősége önfeledt csomagolópapír tépésre és ha minden igaz, akkor a legtöbben örültek is annak, amit a színes szalag alatt találtak. Érdekes élményben lehetett része azoknak, akik esetleg egy fekete DVD tokot leltek a TDK zenekar legújabb albumával vagy a Verbatim kiadó egy még forró konzoljátékával. Anélkül, hogy idegeket borzolnánk, számot vetünk a warezhelyzet 2006-os alakulásával.

A történetiséget nem kell sokáig boncolgatni, de azért jó megjegyezni, hogy a warez egyidős a kereskedelemmel, így másolt játékok is azóta vannak mióta eredetiek; ez igaz a zenékre, a filmekre és minden egyéb másra is. A 80-as években még meg sem fordult a fejében senkinek, hogy a nehezen becsempészett Commodore gépéhez egyáltalán léteznek eredeti szoftverek is, habár a klasszikus kiadók már oda is ontották termékeiket. Évekkel később a PC korszak felfutásakor emlékszem magamra, mikor a Doom első részét egy marék floppy lemezen vittem haza egy szatyorban, de az is örök emlék, mikor életem első CD-jét megírattam magamnak 3000 Ft-ért.

Kontra

Az üzletszerű CD/DVD írás a szélessávú internet terjedésével fordított arányban csökken, hiszen ma már bárki letöltheti gond nélkül mi szem szájnak ingere, publikus, meghívós vagy akár fizetős helyekről. Kicsit körülnézve a hazai fejekben két dologra lettem figyelmes az elmúlt időszakban.

Az első, hogy a régi jó Commodore-fíling most kezd eljutni azokhoz az emberekhez, akiknek csupán rövid ideje van számítógépük és azt sem használják másra MSN chatelésen és pornóképek nézegetésén kívül. Számukra nem tűnik fel, hogy létezik ezeknek a szoftvereknek dobozos változata és az internet valamiféle misztikus aranybányaként lebeg a szemük előtt, ahonnan bármit meg tud szerezni a szomszéd kocka srác, csak ők még nem tudják hogyan. Persze igazuk is van, ugyanis jó példát nem mutat szinte senki számukra.

A másik észrevétel kapcsolódik ehhez, ezt főleg játékokkal kapcsolatos fórumok böngészése közben realizáltam. Egyre többen érzik úgy, hogy ők elvből nem fizetnek a szoftverekért. Van aki szerint drága, van aki szerint szar minden mai játék. Viszont ha drága a Nike cipő, akkor sem lopok magamnak, szart meg akkor sem hordok, ha ingyen adják.

és Pro

Másik oldalról viszont valóban van létjogosultsága a letöltögetősdinek, legalábbis a világ azon pontjain, ahol egy minimálbérből maximum 10 darab DVD film vagy 5 darab PC-s játék fér ki. Becsülendő azon addikt játékosok magatartása, akik tudják, hogy nem bírják ki azt a fél évet, amíg lejjebb megy egy vadonatúj játék ára, de a büdzsében szerepelnek a 3-5 hónap alatt szinte felére csökkenő árú termékek, amiket aztán büszkén raknak ki a polcra. Azoknak is igaza lehet, akik azt az elvet vallják, hogy kipróbálják, és ha majd tetszik a játék annyira hogy pénzt érjen, akkor landol a kosárban.

Szívem szerint dekriminalizálnám az üzleti célú szoftverek magánfelhasználását, hiszen mekkora esélye van annak, hogy egy egyetemista művészlélek megengedheti magának az otthonra vett gép mellé a Corel vagy Photoshop licenceket. Amíg nem keres vele pénzt, gyakoroljon csak, legyen a világnak több képzett szakembere. Hazánk szinte minden számítógépén tanyázik egy Nero DVD író program, egy Total Commander és egy vírusellenőrző program. Az elsőt jó választás esetén ingyen kapjuk a hardverhez, a második tízezer forint, a harmadikat pedig diákkedvezménnyel (Nod32) 5000 ért haza lehet vinni. Kezdjük el itt. Források

Sok esztendővel ezelőtt a módi a mobil kerettel való utazgatás, a lemezek irkálása volt, pár éve pedig a Napster, majd a DC ütötte fel a fejét. A végső megoldás a peer2peer világában a BitTorrent lett, ami egy valóban utolérhetetlen, lefülelhetetlen és kigyomlálhatatlan módszer fájlok megosztására. Gondoljunk csak a legnagyobb külföldi tracker bezáratására és napokon belüli főnixkénti újjáéledésére egy másik szerveren. A kiadók is megérezték ennek a vonulatnak a szelét, ezért ügyvédek uszítása helyett sorban lepaktáltak a nagyfőnökkel.

Magyarországon a fizetős FTP szerverek dívtak nagyon sokáig (pl. Seneca, Kenyér), illetve a népszerű DC Hubok, de az Insane, Elixir, Matrix stb. elhullása után sokan vándoroltak torrent oldalakra. Ezek szinte kivétel nélkül meghívóval működnek és sok közülük már nem fogad újabb tagokat. Kis-közepes, ezres-tízezres közösségekről van szó, ahol a bolti megjelenés előtt már ott figyel minden játékprogram, a sorozatfüggők a magyarországi premier előtt már az ötödik évadot tolják, a filmrajongók pedig válogathatnak az egy vagy két CD-s divx változat, a DVD, illetve a HD felbontású verzió között, természetesen eredeti nyelven vagy szinkronnal. Ez az igazi online videotéka.

Ha a kiadók és forgalmazók tökében lenne egy kis vér, akkor már régen legálisan kínálnák elfogadható áron ezeket a tartalmakat, de amíg a T-Online letöltős oldala 600 forintért adja a Neoton Varázs remek összeállítását (gyakorlatilag ezzel be is lőtte, hogy kiket céloz meg szolgáltatásával), addig ne várjuk, hogy a suhancok nem úgy szocializálódnak, hogy a torrentezés a normális. Amíg kínálat oldalon nem veszik figyelembe, hogy kik használják igazán az internetet, milyen tartalmat keresnek és mennyi az a maximum, amit hajlandóak fizetni, addig felesleges jogi patáliákat csapni meg veszekedni. Majd ha érdemi alternatíva lesz felszolgálva, akkor számon is lehet kérni az online undergroundot.


Év vége lévén érdemes kicsit visszatekinteni, hogy mit töltögettünk idén legszívesebben kedvenc p2p hálózatainkból. A mérés közepesen reprezentatív, kémeink az egyik népszerű torrent oldal statisztikái alapján szummáztak, ahol sokezer tag szerzi be napi betevő gigabytejait. Eszerint az idei év legnépszerűbb játéka egyértelműen a Need for Speed: Carbon lett a maga 11 ezer letöltésével, míg a dobogó alsóbb lépcsőin a Heroes V, Fifa 2007, Elder Scrolls: Oblivion és a Half Life 2: Episode One áll 3-5 ezer letöltéssel. Magyar nyelvű DVD-k közül A karib tenger kalózai 2, az új Harry Potter rész és az éppen az illegális letöltésekről elhíresült Üvegtigris 2 végzett előkelő helyen, míg a zenei palettán Ruzsa Magdi, a Tankcsapda és a Belga ünnepelhet.

Vicces dolog, hogy összeadva a 3-4 legnépszerűbb torrent oldal letöltési statisztikáit az új MAHASZ értékek alapján külön torrent aranylemezt is érdemelnének ezek az albumok. A Kálomista-képlet szerint (egy letöltés 3225 Ft) pedig a Karib tenger kalózai 2 forgalmazóinak csak a tesztelt torrent oldal 33 millió 870 ezer forint kárt okozott. Sajnálatos. Ahogyan az is, hogy nincs Magyarországon elterjedt micropayment, ahogyan az is, hogy az edukáció helyett a hőzöngés és a fenyegetés dívik, és ahogyan az is, hogy annyi szemét lepi el a fogyasztót, hogy valóban nem érdemes sok mindent megvenni.

Talán a korral vagy a jó fizetéssel jár, de szerencsére a fórumokon is egyre többen adnak hangot annak, hogy megtisztelik a készítőket egy vásárlással bármilyen formában. Felesleges demagógnak lenni a témával kapcsolatban, igenis szembe kell nézni azzal, hogy az emberek többnyire így szerzik be a multimédiát, de lehet tenni érte valamit. Az iTunes a Napster romjai közül kinövő virág: magyar médiamágnások, tessenek megismételni!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #387
    Ügyiratszámot adj, a hamisított kamuk nem érdekelnek.
  • wanek #386
    Mi derült ki és miből? Nem húztam meg magam, peched van.
  • Cat #385
    "Ha nem lenne warez, jó lenne a modemes 65 kbit/sec net."

    Nem lenne jó, nagyon nem. Én évekig toltam modemmel (még a 150 Ftos korszakban), és már akkor a pokolba kivántam az egészet, manapság pedig már sokkal nagyobb méretűek a weblapok, több képet használnak, egyre több az egy-két perces videóillusztráció, a blogokat meg telezsufolják zenékkel. Nem irigylem azt, aki ma telefonvonalon át netezik.
  • Mythic #384
    Valaki esetleg nem tudja, hogy a szomszédos Szlovákiában mi legális és illegális ezen a téren? Koszi!
  • Gerygrey #383
    Dc-n még megoldható hogy nem osztasz vissza semmit, esetleg ha min share van akkor legális cuccot, free progikat stb. Torrenten viszont, hacsak nem vagy feltöltő, nehezen fogod tudni tartani a jó arányt. Ha visszaosztass jogvédett cuccot, az az illegális, viszont ha nem akkor a filecserélő "házirendje" szerint köcsög pióca vagy.
  • WOLFISHNET #382
    " kiskapuk alol valo kitérés " : ezalatt azt értem hogyha valaki találna a főötleten egy kiskaput és használni szeretné, akkor egy másik nem kivédhető törvénybe ütközne, így igazábol nem is létezne ennél a warezos ügynél semmilyen kiskapu
  • WOLFISHNET #381
    A warez legalitására lenne is egy ötletem:
    sztem hogyha a warezt megadoztatnák, és szerzői díjt kérnének érte(20%=ado, 20%=szerzői jogdij) mindenki jol járna az állam is és a szerzők is és még lenne a kiskapuk alol valo kitérés ellen plusz megoldhato ötlet, de ezt már nem irom ide
  • bolic #380
    Nem kell aggódnotok, még mindig legális marad a DC-zés és Bittorrent-ezés, ha nem fizetős. Üdv. az egész décézőknek és torrentezőknek.

    "Legális a nonprofit fájlcsere

    Ergo a magyar jogalkalmazók álláspontja a konkrét esetekben elég konzekvensen eltér a ProArt által sulykolt elvtől, miszerint míg az egyszerű letöltéssel létrejövő másolat a hatályos törvények alapján magáncélú másolatnak minősül, a megosztással járó fájlcsere már engedélyköteles, tehát törvénytelen.

    A magyar joggyakorlat szerint ez csak akkor igaz, ha a megosztásért anyagi előnyhöz jut a felhasználó, ami a DC hubokon valóban nem jellemző. A ProArt Lévai ellen benyújtott pótmagánvádas indítványának alapja ennek megfelelően az elmaradt haszon: ennek bizonyítására jogvédett tartalmakat csereberélő egyéni felhasználókat is azonosítottak a Diablo Hubon. Erről cikksorozatunk következő részében olvashat."
  • Gerygrey #379
    Azértbazt valljuk be hogy az ilyen egyének nélkül is lazán életképes a fórum :)

    én sem szívesen játszanék 56k nettel, de 12k forintos játékkal se...
  • szotyikaa #378
    Azért én nem szivesen játszanék neten 65kbit/sec-es nettel :)