Tóth Kristóf

ProArt: jelentősen növekszik a kalózkodás

A 2005-ös esztendő volt az első teljes év, amely során a szerzői jog által védett alkotások jogsértő felhasználása ellen már végig a ProArt lépett föl.

A szervezet az év folyamán minden érintett hatósággal, hivatalos szervvel, így a Vám- és Pénzügyőrséggel, az Országos Rendőr Főkapitánysággal és az Adó- és Pénzügyi Ellenőrző Hatósággal is együttműködési megállapodást kötött a szerzői jogi jogsértések elleni harc koordinálása, szakmai háttértámogatása érdekében. Az együttműködések eredményeként számtalan közös akció, lefoglalás és bírósági eljárás született. Közleményük szerint a bolhapiacok és egyéb, használt termékeket árusító vásárok továbbra is a kalózkodás egyik fő területét jelentik, s ezeket folyamatosan fokozott figyelemmel kíséri a ProArt.

Az év folyamán ezen lefoglalásokkal egyetemben több tucat elkövetőt állítottak elő, illetve indult ellenük büntetőeljárás szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt. Az illegális CD-k, DVD-k a különböző piacokon különböző mértékben vannak jelen, kiemelt helyet foglal el ezek között a Petőfi Csarnok hétvégi bolhapiaca. Az év utolsó két hónapjában a ProArt kezdeményezésére fokozott rendőri jelenlét volt a piacon, így ebben az időszakban az első két hétvégén történt lefoglalások hatására gyakorlatilag szünetelt a kalóztermékek árusítása. Valószínűsíthető, hogy az intézmény környezetében továbbra is zajlott a tevékenység: több tapasztalat, információ is megerősíti, hogy a környéken táskákból, autók csomagtartójából, stb. is árusítják a hamis kiadványokat.


A lefoglalt illegális hanghordozók száma néhány ismertebb piacon

A fokozott rendőri jelenlétet követően magára a piac területére is visszatértek az árusok. Alapvető probléma szerintük, hogy a piac üzemeltetői sajnos közömbösen nézik a helyzetet, ami a szervezet szerint különösen felháborító, mivel az intézmény állandó koncerthely, ahol sokszor maguk azok az előadók is fellépnek, akiknek lemezeit hamisítják és árulják a bolhapiaci "kereskedők". Ráadásul a Petőfi Csarnok üzemeltetője a Fővárosi Önkormányzat, így különösen abszurdnak tartják, hogy az intézmény területén illegális tevékenység zajlik.

Üreshordozók

A hagyományos (fizikai) kalózkodás útján elkövetetett jogsértések másik jelentős területe az üreshordozókhoz, vagyis az írható CD-khez, DVD-khez, stb. kapcsolódik. Magyarország Európai Uniós taggá válásával a termékek mozgása jelentős mértékben egyszerűsödött, így például az üreshordozó-importőrök számára is logisztikailag könnyebbé gyorsabbá vált a termékek behozatala. A Vám- és Pénzügyőrség korábban a határok mentén szolgálatot teljesítő, az üreshordozók utáni jogdíj-kompenzáció megfizetését ellenőrző munkatársai azonban továbbra is fokozott figyelmet fordítanak ezekre a termékekre, s az ellenőrzés a határszakaszokról áttevődött a kereskedelmi csatornákra, s sem intenzitása, sem hatékonysága nem csökkent, állítják.

Az illegálisan, a beépített jogdíj-kompenzáció megfizetése nélkül forgalomba hozott üreshordozók a kis- és nagykereskedelem legkülönbözőbb területein bukkantak fel: a számítógépes szaküzletektől kezdve a GSM-boltokon, drogériákon át a különböző elektronikai áruházak, hipermarketek polcaiig. Az esetek döntő többségében könnyű volt az ügyeket visszavezetni a forgalmazókig, illetve az importőrökig, így a Vám- és Pénzügyőrség Szellemi Tulajdonvédelmi Osztálya több büntetőeljárást is indított a különböző elkövetők ellen.

Sikerült több, a hanghordozók hamisításában szervezetten tevékenykedő bűnszövetkezetet is felgöngyölíteni: ezek részben másolatok készítésével, illetve azok terjesztésével, valamint üreshordozók illegális kereskedelmével foglalkoztak, mely két tevékenységet egyes esetekben ugyanaz a csoport végzi. Egy Budapesten és Vácott tevékenykedő, szlovákiai kapcsolattal is rendelkező bűnszövetkezet teljes hálózatának felszámolására került sor: beleértve az illegális üreshordozókat tároló raktárakat, a másolás helyszínéül szolgáló magánlakást, illetve a hamis lemezek megrendelésének felvételére "szakosodott" internet-kávézót. Egy másik jelentős bűnszövetkezet felszámolása egyben az eddigi legnagyobb "fogást" is jelentette: egy Magyarországon tartózkodó kínai állampolgár által működtetett hálózathoz köthetően négy különböző helyszínen tartott házkutatás során összesen körülbelül 1 150 000 darab üres hordozó került lefoglalásra, a csoport által gyártott hamis hologramos címkékkel együtt. Az akció eredményeként az elkövető előzetes letartóztatásba került.

Használt CD-ket árusító üzletek

Sajátos jelenség az elmúlt egy-két évben a használt CD-ket árusító üzletekben felbukkanó hamis lemezek nagy száma. A különböző, elsősorban a Daily Price hálózathoz tartozó üzletekben igen tekintélyes mennyiségű hamis CD-t találtak a használt lemezek közé "keveredve". Az üzletek üzemeltetőinek állítása szerint ők nem tudják megállapítani, hogy a behozott lemezek eredetiek vagy hamisak-e.

A ProArt szerint a boltokban az "utcáról beeső" egy-egy hamis darabnál lényegesen nagyobb mennyiségű hamis CD található rendszeresen, szinte minden egyes akció alkalmával. Átfogó ellenőrzések során 859 darab hamis CD került lefoglalásra néhány üzletből, s indult büntetőeljárás az üzlettulajdonosok ellen. Mivel egyre gyakoribb más lemezboltokban is, hogy a "használt lemez" polcokon kalózlemezek sorakoznak, azaz hamis lemezeket árulnak használtként, fontosnak tartják a fogyasztók informálását: legyenek körültekintőek és óvatosak a használt lemezekkel kapcsolatban. Korántsem biztos ugyanis, hogy a lemezek alacsonyabb árának oka az, hogy használtak, könnyen lehet, hogy kalózlemezt kínálnak az eredeti CD-nél olcsóbb áron.

Online kalózkodás

Az internet egyre szélesebb körű felhasználásával a jogsértések száma is jelentős növekedést mutat, illetve egyre szélesebb területeket ölel fel. Az internet anonimitásának legendája mögött nagy számú felhasználóban él még az a tévhit, hogy a világhálóra csatlakozó egyes számítógépek, illetve azok felhasználói nem azonosíthatóak, így a jogsértésekre nem derül fény.

Ezzel szemben a ProArt - a hasonló jogvédő tevékenységet végző nemzetközi szervezetekhez hasonlóan - több száz, illegális tartalmakkal szolgáló oldalt, illetve ezek üzemeltetőjét kereste már meg, és szólította föl a tevékenység beszűntetésére. Ez több lépcsőben történik: a tartalomszolgáltatóhoz, az oldal üzemeltetőjéhez, esetleg az illegális tartalmakra mutató linkek elhelyezőihez írott, elektronikus levélben történő felszólítással, ezek sikertelensége esetén a szerverüzemeltetők, tárhely-szolgáltatók, internet-szolgáltatók hasonló tartalmú megkeresésével a jogsértő felhasználók számára nyújtott szolgáltatások megszűntetése, előfizetéseik korlátozása, felmondása, illetve súlyosabb esetekben büntetőeljárás kezdeményezése történik.

2005 során összesen 921 esetben kezdeményezték olyan oldalak bezárását, illetve a illegális tartalmak eltávolítását, ahol különböző hangfelvételeket a jogtulajdonosok jóváhagyása nélkül tettek elérhetővé. 19 esetben csengőhangokat kínáltak illegális úton, 33 esetben online rádió illegális üzemeltetése miatt küldtek felszólítást, melyek közül 14 a ma egyre divatosabb, ún. blográdió volt. A rádiók egy része beszüntette működését, jelentős számuk pedig tevékenységét legálisan folytatva megállapodott a jogosultakat képviselő jogvédő, közös jogkezelő szervezetekkel. 26 oldalon találtak illegálisan elérhetővé tett CD-borítókat, egy esetben pedig az interneten árusított, hagyományos "offline" kalóztermékek árusítását végző oldal üzemeltetői ellen indult eljárás.


Fájlcserélő hálózatokkal, elsősorban a kifejezetten Magyarországon működő DC++ hálózattal kapcsolatosan is több feljelentést tettek. A köztudat továbbra sincs tisztában a letöltés és a fájlcserélés közti különbség mibenlétével. Míg a letöltés során létrejövő másolatot a hatályos törvények magáncélú másolatnak minősül, addig a fájlcserélés során minden abban résztvevő "a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi" a számítógép szerzői jog által védett tartalmait. Ugyanis a fájlcserélő hálózatokban nem lehet "csak letölteni", mivel ezzel párhuzamosan a felhasználó rögtön meg is osztja saját állományát, így az nagyszámú további felhasználó számára elérhetővé válik, ami már engedélyköteles felhasználás.

A hatóságok nyomozásai során több szerver is lefoglalásra került, melyek a rendszer működését biztosító HUB-ok otthonául szolgáltak. A HUB-ok egy időre megbénultak, majd természetesen, amint az várható volt, más szervereken újraindultak. Ezekben az esetekben azonban részben sikerült azonosítani az újabb üzemeltetőket, illetve folyamatban van ezek felderítése, írja az összefoglaló. Egyes üzemeltetőknél a hatóságok házkutatást is elrendeltek, melyek során több száz további kalóz CD és DVD másolat lefoglalására is sor került, illetve indult büntetőeljárás az elkövető ellen szerzői és szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése miatt. A HUB-okon a rendőrség, illetve a kirendelt szakértők próbaletöltéseket végeztek, megállapítván egyrészt, hogy a hálózatban valóban illegális tartalmak megosztása történik, valamint ily módon sikerült azonosítani az illegális tevékenységet végző felhasználókat is, akik ellen a későbbiekben a nemzetközi gyakorlathoz hasonló, eddig már több mint húsz országban is előforduló bírósági eljárások indíthatóak.

Egyes esetekben egyéni előfizetők által üzemeltetett HUB-ok is a látótérbe kerültek: az előfizetők internet-szolgáltatói az ilyen esetekben együttműködőnek bizonyultak. Előfizetőjüket felszólították a jogsértés megszűntetésére, illetve ennek bekövetkeztéig korlátozták internet-hozzáférését. Próbaképpen már egy, illegális tartalmakat megosztó felhasználót is szolgáltatóján keresztül kerestek meg: pert még nem indítottak, de a szolgáltatónak értesítést küldve sikerült a jogsértő állapotot megakadályozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cSuwwi #14
    a verseny utcai piacra szoktam járni, középen egymás után vagy 20 standon ugyanazokat kínálják, aki dvdt akar venni, az fog is...
    írható dvd-t meg vettem már úgy, hogy előttem 2 zsaru is épp bevásárolt, ha nem pattognak ezek a jogvédők, nagyívben szarnak rá... :]
  • cSuwwi #13
    az egyik ilyen bezáratott rádió az enyém volt -.-
    ~8-10 rugóra levágnának havonta, hogy amúgy ingyenes, és itthon legálisan nem beszerezhető livesetek mehessenek 24 órában. (semmi bolti albumok vagy trackek) :|
  • intrex #12
    Amennyiben fent nevezett jogászok képesek lennének aláírni az iTunessel az online zenebolt üzemeltetéséről szóló szerződést, hülye lennék illegális forrásból legálisan beszerezni a zenéket, 1 USD-t minden további nélkül kifizetnék számonként. De ez a csürhe még nem fogta fel ezt ép ésszel. De az is lehet hogy még nem csúsztatott vastag borítékot a jogvédő úr zsebébe az Apple.
  • AgentKis #11
    Egyébként meg ezzel az erővel mindenen, aminek felülete van, mivel alkalmas illegális képek, pl CD borítók tárolására, lehetne szerzőijogitakonyadó. Ijenek a papír és nejlon termékek, valamit a forgácslapok, vakolatok, síküveg, fémlemez, szövetárúk stb. Hova jutna a világ... Ez az egész egy agyrém, amit a pénzes kiadók a fogyasztóik ellen végeznek pénzért vásárolt törvényekkel jogilag megkérdőjelezhetetlenül.
  • AgentKis #10
    Próbálnának meg "próbabliccelni" a Metrón, vagy "próbalopni" a teszkóban a köcsögjei!
  • HappyBoy #9
    Én 5 perc alatt több illegális letöltő oldalt találok. :D
  • GodBadka #8
    Nem hogy ítélet nem született, hanem ügy se lett belőle pontosabban, ugyanis büntett hiányában a vádemelések elmaradtak (egészen véletlenül).
  • GodBadka #7
    Ennyi kamuzást. Különösen a décével kapcsolatban. Csak az derül ki, hogy azt se tudják, mi a décé. Magyarországon soha, egyetlenegyszer sem született elmarasztaló ítélet egyetlen décés hub ellen se. A lefoglalások nem mások csak megfélemlítési próbálkozások.
  • wmatyi #6
    Magyarországon az a baj, hogy mindenki 5 perc alatt akar meggazdagodni. USA-ban miért tudják adni a frissen kiadott CD-ket max 10-15 $-ért?
    Esetleg mert ennyiért már ciki lenne hamisat hallgatni?
    Nem abból kellene kiindulni, hogy mindenki lop, csal, hazudik...
  • BlueGold #5
    Igazuk van aki csak úgy letölti fizetés nélkül a csengőhangokat azt minimum 3 év várfogságra kell itélni :-).( Akinek meg van képe 3-400 ft elkérni 1-2 perc midi zenért azt fel kell terjeszteni pofátlansági Nobel díj-ra ).
    De most már döntsék el, hogy mi francért fizetem a "matrica" adó, ha utánna megba...nak a rámásolt tartalom végett.