Gyurkity Péter

Egyre több filmstúdió épít a BitTorrentre

A 20th Century Fox, a Lions Gate, a Paramount filmstúdiók és az MTV televíziós társaság is szerepel a BitTorrent legújabb partnereinek listáján. A népszerű fájlcserélő kliens fejlesztői februárban indítják be új online boltjukat.

A BitTorrent ma jelentette be legújabb partnereit, amelyek révén igencsak kibővült a cég bázisa. A fenti felsorolás csak egy ízelítő a listából, hiszen egyszerre nyolc stúdióval és tévétársasággal állapodtak meg a letöltések beindításáról, amelyre februárban számíthatunk. A pénzügyekről ezúttal sem szól a fáma, mindössze annyit tudunk, hogy a cég törekvése végre egyezik Hollywood nagykutyáinak célkitűzéseivel.

A sort a Warner Home Entertainment nyitotta meg, amely elsőként állapodott meg tartalmainak internetes terjesztéséről. Ez nagy áttörés volt a BitTorrent számára, amely jó ideje törekedett már a csatabárdok elásására, és állandóan igyekezett kihangsúlyozni, hogy a fájlcserélő technológia a legális terjesztésben is nagyon hasznos eszköz lehet. A jelek szerint ezt végre a másik oldal is belátta, így a megújult és tartalmában jelentősen kibővült online bolt hamarosan valóban megkezdheti működését. Mozifilmek és tévéműsorok ezrei kapnak majd helyet a cég weboldalán, ahol jelenleg is látogatható a bolt első csírája.

"Megoldást nyújtunk a kalózkodással kapcsolatos kérdésekre is" - magyarázta Eric Patterson, a cég szolgáltatásokért felelős igazgatója, hozzátéve, hogy számításaik szerint a teljes közönség mintegy 30 százaléka lenne hajlandó fizetni a letöltésre kínált tartalmakért. Figyelembe véve a különböző klienseket használó internetezők óriási számát, ez nem kis vásárlói tábort jelentene a stúdióknak, akik a jelek szerint legyőzték ellenérzéseiket. Ők elsősorban a rövidfilmek, házi készítésű videók sikerének - lásd YouTube - megismétlésére készülnek, arra az időre, amikor az internet gyors és egyszerű megoldást kínál majd a teljes mozifilmek legális letöltésére.

Az elmúlt hetekben, hónapokban hirtelen ugrott meg a terület iránt érdeklődők száma. A Wal-Mart is érdekes húzásra szánta el magát, a Superman Returns DVD megvásárlóinak például lehetővé teszik az alkotás letöltését saját weboldalukon keresztül. 1,97 dollárért hordozható lejátszókra, 2,97-ért személyi számítógépre, 3,97-ért pedig mindkettőre megvásárolhatják a filmet, az árazás tehát aszerint módosul, hogy milyen eszközön szeretnénk megtekinteni a filmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #18
    Gondolod, ez még senkinek nem jutott az eszébe? Ha nem értesz valamit, miért nem olvasol? (Az előző 16 hozzászólást pl.)
  • joky #17
    biztos, hogy a pénzért vett letöltés után mindenki ugyanúgy megosztja mintha "fájlcserélte" volna?
    van az emberekben egyfajta önzőség, ami nem engedi, hogy más ingyen megkapja azt, amiért én fizettem, vagy nem?
    ráadásul úgy emlékszem éppen ez a mozzanat volt németországban büntethető - amikor vki a legálisan szerzett zenei ill. film tartalmát a fájlcserélőn keresztül megosztotta. emiatt egy német szakmunkás srácot - akinek ez lehetett a hobbija, és több száz megát tett közkincsé - le is sitteltek.
    ezenkívül szerintem a B-betűs cég az alku részeként vállalni fogja a rajta keresztül letöltött tartalmak feléhasználhatóságának technikai megoldásokkal történő korlátozását (DRM), pl: fájlcserélő rendszerükből "kitiltását".
    lehet, hogy pesszimista vagyok, de szerintem a kecsegtető haszon győzött a user-szolidalitással szemben
  • SACA_(HUN) #16
    Srácok miért kell itt oldalak neveit említenetek?!
  • Vamp17 #15
    igy van. a lergalis torrentnek tenyleg ez a lenyege. meg valahol az illegalisnak is :) a "sok seeder kell hogy jol jojjon" akkor terjedt el, amikor megjelentek azok a torrent oldalak ahova akarki feltolthet. de pl a lentebb emlitett torrent oldalon sem fontos a sok seeder hiszen nem lehetsz feltolto 100 megabites net alatt :)
  • Csatti #14
    Honnan veszitek azt a hülyeséget, hogy seedelnetek kell? Meg számít a ratio? Vki már jól leírta, hogy mi is itt a lényeg. A legális torrentezés másképp működik mint az illegális. Itt van egy nagyon erős szerver, ami azért annyira nem erős, hogy kíbirja, hogy egyszerre mindenki róla töltse a cuccost. Viszont mondjuk megjelenik egy film. Erre mindenki megrohanja a szervert, az mégsem omlik össze mert az emberek nagy részét, a többi letöltő fogja kiszolgálni. Így nagyjából az egyébként szükséges sávszélesség tizede is elegendő a szervernek, ami nagyon nagy pénz. De seedelned sem kell, mert mikor végeztél, átveszi a helyedet a többi letöltő, vagy ha az már kevés van akkor pedig a szervernek lesz elég erőforrása, hogy kiszolgáljon téged. Ennyi.
  • Gerygrey #13
    Ha megveszek egy filmet DVD-n, akkor ingyen sem töltöm le mégegyszer, mert minek. Szerintem halott ötlet ez az egész fizetős torrent. Mert ha már fizetek érte, elvárnám hogy kapjak annyi pluszt, hogy ne keljen az arányom miatt aggódni. Viszont így semmi se ösztönöz arra hogy letöltés után visszaseedeljem a filmet, publikus trackereken sem szoktam visszaosztani semmit, a feltöltést inkább arra a - privát - trackerre koncentrálom ahol számít mennyi az arányom. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül, viszont akkor ki fog seedelni a fizetős cuccon? Fizetek, aztán töltök 30-40K-val? Nem, ez teljesen életképtelen dolog, bithumenért fizetnék havi párezret is akár ha arról lenne szó, de ezért biztos hogy nem.
  • GABOR16 #12
    Vagyis ebben a formában drága, és hasztalan...
  • GABOR16 #11
    Az csak most a "Superman Returns"-re érvényes, és csak akkor, ha elötte megvetted a DVD-t.
  • bnfront #10
    A bittorrent lényege hogy nem szerver központú, azaz eloszlik a terhelés, így nem kell 2 millió dollárt elverni szerverekre csak 1 millót ami nem mind1. A másik jó dolog hogy csak 3 dollárba kerül egy film ami szinte ingyen van nekünk és HA ezzel visszaesik a kalózkodás akkor annyival többet kap a kiadó, magyarul mindenki jól jár.n
  • SCITEK #9
    :) 1perccel maradtam csak le. :D