Gyurkity Péter

Windows Vista: óvatos fogadtatás, vegyes vélemények

A Microsoft új operációs rendszere immár hivatalosan is elrajtolt - egyelőre a nagyvállalatok számára. A szoftvercég szokásához híven igencsak bizakodó, szerintük a Vista kétszer olyan gyors ütemben terjed majd el, ahogy az a Windows XP esetében történt. A beérkező vélemények azonban inkább óvatosságról tanúskodnak: sokan hiányolják a nagy áttörést és egyelőre nem látják értelmét a jól bevált elődök lecserélésének.

Redmondban múlt csütörtökön jelentették be az operációs rendszer hivatalos megjelenését, amelyet Steve Ballmer vezérigazgató a vállalat eddigi történelmének legfontosabb eseményeként értékelt. A Vista egyelőre a nagyvállalatok számára elérhető, mindenki másnak várnia kell egészen január 30-ig, amikor is a szoftver megjelenik a boltok polcain. A Microsoft az új funkciókat, a kibővült támogatást, az egyszerűbb használatot és az ebből fakadó előnyöket említi, míg a potenciális vásárlók véleménye egyelőre megoszlik a fejlesztés valódi értékéről.

A hivatalos közleményben négy csoportra osztják az újdonságokat, amelyek nem kizárólag az operációs rendszerben találhatók meg, hiszen a Vistával együtt az Office és az Exchange új verziója is bemutatkozott. Az első ilyen a megosztott feladatok, a csapatmunka megkönnyítése az Exchange Server és SharePoint Server 2007 funkciói révén. A másodikba tartozik a megújult keresés és egyéb, vállalati szempontból hasznos eszközök megjelenése, a harmadikba a dokumentumkezelés és a fokozott adatvédelem, míg a negyedik csoport az általában vett biztonságot jelenti, a jobb védelmet az internetes támadók és kártevők ellen. A cég erre a négy pillérre helyezi fejlesztését, bízván abban, hogy ezzel felkelthetik a vállalati ügyelek érdeklődését.


Az általános vélekedés szerint azonban egyáltalán nem kell elsietni az XP lecserélését. Az eddigi tesztelésekre alapozva az érdeklődő cégek és oktatási intézmények szakértői egyetértenek abban, hogy a Vista a család eddigi legbiztonságosabb tagja. Ez nem csak a támadók esélyeit csökkenti, hanem jelentős megtakarításokat is jelenthet, amennyiben kevesebb gépről kell lepucolni a kártevők maradványait. Probléma lehet viszont a változó licencelés: a vállalatoknak maguknak kell számon tartaniuk a használatban lévő operációs rendszerek számát, ez viszont kavarodásokhoz vezethet akkor, ha mindössze ideiglenes használatra, javítás céljából telepítenek fel egyes példányokat.

Az energiatakarékossági funkciók elnyerték a nagyvállalatok tetszését, ezektől is további megtakarításokat várnak. A folyamatos kapcsolattartás és az azonnali üzenetküldési lehetőségek az email forgalmat csökkenthetik, egyesek viszont tartózkodnak a véleménynyilvánítástól, arra hivatkozva, hogy a bétaverziók alapján nem akarják elsietni a dolgot.

Továbbra is kényes pontot jelentenek a biztonsági szoftverek: a vállalatoknak szánt verzióval több nagyobb fejlesztő is adós maradt, illetve a következő hónapokban tervezi saját megoldásának bemutatását. Ezek közé tartozik a Symantec, amely december 31-én rántja le a leplet az AntiVirus Corporate Edition új verziójáról, a Trend Micro, amely 2007 első felében készíti el az új OfficeScant, valamint a CA, amely február elején tervezi bemutatni saját fejlesztését. A McAfee ezen a téren első, hiszen a VirusScan és AntiSpyware Enterprise 8.5 már most is elérhető. A biztonságra némi árnyékot vet a Sophos felmérése: eszerint 10-ből 3 kártevő a Vista védelmét is kikerüli.

Helyigény

A világhálón felbukkant írások alapján körvonalazódik a Vista valódi gép- és helyigénye, amelyet nekünk, otthoni felhasználóknak sem árt tudnunk. Az operációs rendszer a friss telepítéskor 7,5 GB helyet foglal a rendszerpartíción, amit még a virtuális memória, valamint a méretes hibernációs fájl egészít ki. Ne lepődjünk meg tehát, ha a telepítő 11-12 GB szabad helyet követel tőlünk. A memóriával sem ajánlatos spórolnunk: minden egyéb, saját szoftverek nélkül a rendszer betöltődésekor 450-500 MB (a 64 bites verziónál ennél valamivel több, 550-600 MB) ugrik le, néhány alkalmazás futtatása ezt könnyen 800-900 MB fölé viheti.

Redmondban tehát továbbra is a memória, illetve a merevlemez relatív olcsóságára alapoznak, pontosabban fogalmazva nem igazán mutatnak hajlandóságot a gépigény leszorítására. Szerencsére processzor tekintetében nem annyira vészes a helyzet, többen arról számoltak be, hogy 1,5 GHz körüli Intel és AMD chipeken is tűrhető sebességgel fut a rendszer. Kérdés persze, hogy a "tűrhető" sebesség meddig lesz elegendő, biztosra vehetjük, hogy a Vistára váltók közül sokan a közeljövőben izmosabb konfiguráció után néznek majd.

Támogatottság

A szoftveres támogatottság szintén vegyes képet mutat. Az alkalmazások és játékok jó része hajlandó elindulni az új operációs rendszeren, itt viszont a megfelelő meghajtók hiánya okozhat gondokat. Az Nvidia továbbra is adós a hivatalos ForceWare meghajtóval, a Creative szintén nem sieti el az Audigy és X-Fi kártyák támogatását, de a már elkészült meghajtók is mindössze az első bátortalan lépésnek tekinthetők. A várakozások szerint 2007 első felében normalizálódik a helyzet, vagyis a hivatalos megjelenés után is bőven ráérünk majd telepíteni otthoni gépeinken.

A Microsoft továbbra is abban bízik, hogy fejlesztése gyorsan elterjed majd. Szerintük a Vista az XP-nél kétszer gyorsabban hódítja el a vásárlókat, vagyis csaknem 130 millió példány találhat gazdára a január 30-át követő egy évben. Az IDC felmérése 90 milliót irányoz elő, míg a CDW a fokozatosságra helyezi a hangsúlyt: eszerint jövőre minden 5 vállalatból csak 1 vált majd, de idővel a 100 főnél többet foglalkoztató cégek 90 százaléka biztosan rászánja magát a cserére - a kérdés csak az, hogy mikor és hogyan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Migege #88
    Azt írták, hogy a CS mikor megy fel linuxra 3 katt alatt. Rákeresel Cedega/Winex. 10 perc alatt felnyomod, és jéé! Minden játék működik a gépigényét nem átlépve. Én egy 700Mhz-s notebookon próbáltam ki 8Mb-os videókártyával. Én nem próbáltam még Vistát, de azt elmondanám coolpet, hogy akányhányszor raksz fel windows-t a gépedre először le kell szedni a többi op.rendszert, mert kitolja őket a grub-ból. Én akárhányszor nyomtam fel újra a WinXP-t újra kellett húznom a linuxomat is. Én Ubuntu linuxot használok, és nekem mindenre tökéletesen bevált. Persze a configolása nem 10 perc volt, de a SuSe ezt is megoldja. Csak én azért használok Ubuntut, mert azon jobban lehet programozni. Mielőtt valaki a kinézetével jönne át lehet alakítani egy netről leszedett csomaggal akár Vistás kinézetre is. Az enyém azon van, és nekem ez tökéletesen megfelel, sőt még jobb is. Egy-két speckó dolog nem megy rajta csak, de arra ott van az XP. Példának okáért a SUB-316-os vezetéknélküli nethez még nem találtam linuxos drivert. Mást én még nem találtam, ami nem menne rá. IBM-es régi gépre kicsit nehezebben áll be, de a 6.10-es-ben már ennek a megoldására is láttam előkészületeket. Láttam már csak játékgépnek használt csúcsgépen is linuxot futni nagyon is jól. Az egyszavas parancsokkal egyetértek, de aki nem akar gépelni, annak van egy-két hasznos alapból is feltelepülő Csomagkezelő, Telepítőkereső.
  • coolpet #87
    Valaki írta hogy megnézné a 3 kattintásra települő linuxot :)
    Csinált nekem egy jó napot :) köszi

    Ui.: tettél már fel linuxokat gépre vagy láttál már olyant aki hallott olyanról, aki ismer olyan embert aki már telepített valaha linuxot?

    Akkor most elmondom neked hogy akár az uhu is felmegy 10 perc alatt fullos konfiggal minden felhasználóprogival, 5 grafikus ablakkezelővel, és milliónyi picike hasznos programmal... etc. de emlithetném még a suse-t, vagy akár a solaris10et, bár az unix, de végülis.... vagy kérlek látogass el az http://ubuntu.hu -ra, mert talán ragad rád valami(Debian alapú, ami sokat elárul róla).
    A win nagyságához a hozzáfűzésem: A linux is van ekkora nem kell félni. Csak ott a kitömörített forráskódok ezrei kapnak helyet a vinyón, amit ugye 2 db 1 szavas parancsal telepíteni lehet úgy hogy a géphez konfigurálja és állítja be, hoppá :) Szeressük a csomagkezelőket is nagyon, csak annyit írok hogy "apt-get install firefox" és máris lehuzta netrol, kicsomizza, leforsitja konfigolja, és már fenn is van 1 kattintás és keresgetés nélkül. (egy 2 gigas gepen mondjuk az ff forditasa kemeny 3 masodperc)
    A vistát rc1 verziónál próbáltam, amit M$ oldaláról töltöttem le lekért kóddal, örültem neki mikor telepítés után grubot úgy kicsapta mbr-ből, hogy kereshettem a régi xpmet és uhu-mat :( nálam nem volt annyira elfogadható sebességű akkor és az első 2 progit amit fel akartam tenni nem engedte mivel nem whql vagy mi a nyavaja, sorry(irfanview és daemon tools).Lehet most már felmennek :(
    Nekem a gui rendesen működött, de a 6 giga helyet megkérte, és állandóan regisztrálásért könyörgött, meg hogy aktiválásig hátralevő idő, negyed óránként idegesítő kicsit. a medialejátszó lefagyott, de az oprendszer túlélte. Az aero rendesen működött, azonkívül hogy engem zavart. a bootmanagerét nem sikerült beállítani, a linuxra meg orrolt, mindenáron konvertálni akarta az ismeretlen filerendszerét :)számomra a sok szép csicsán kívül újdonságot nemhozott, amit hasznosíthattam volna. úgyhogy megorroltam rá, megreptettem. Ma is winxp SP2 pro fut uhuval és solaris 10-el nyugalomban. (egyébként a melóban - nem kis cég na - sun servereket pakolunk össze, és solaris 10 megy rá, nem vista, vagy win2k3 server, ha latnatok a legujabb csodavassal felszerelt hiperköylök is összesz@rná magát az tuti :) 4x2 dualcore 2 GHz Spark VI progci figyel bennuk legkevesebb 64 giga rammal(ddr2 667) ja meg 4 db 2 KW tap adja a kakajót neki, 130 kg kölül a pc :) és a terminál kiszolgálóik is ubuntu és suse, szóval a nagyiparban és a leendő cégeknél én szvsz nem sok esélyt látok a wista terjedésére.
    csőváz
  • A1274815 #86
    Ezek mind 32 bites progik voltak és inkább kompatibilitás/teljesítmény (igen 64 bitre át kell fordítani a 32 bies címeket, valamint 1-2 funkciót emulálni).
    Elvileg a Lightwave 64 bites verziója gyorsabb mint a 32 bitesé, illetve a programok több mint 3 GB-hoz férhetnek hozzá.
  • Blackluck #85
    Bár nem tudom ezek a játékok mennyire támogatják a 64 bit-et (egyáltalán nekik kell-e?! ), de negem inkább a gyakrabban használt programok esetében érdekelne a különbség (ha van egyáltalán), vagy lényegében miért jobb a 64 bit-es akkor ha nem gyorsabb?
  • Tinman #84
    "az operációs rendszer hivatalos megjelenését, amelyet Steve Ballmer vezérigazgató a vállalat eddigi történelmének legfontosabb eseményeként értékelt."

    Öreg Steve eddig hol a rákban volt?
    MS DOS után a Win95 kb akkora változás volt, mint Simsonról, TZR-re váltani. Mindkettő oprendszer (mindkettő 51 cc) na de azért erősen másképp.

    Ehhez képest egy kiforrott XP után egy csicsásabb, biztonságosabb Vista nem egy nagy történet...


    "Az Nvidia továbbra is adós a hivatalos ForceWare meghajtóval"

    Az nVidia definiciója = Gods of laziness.
    8800-as sorozathoz sem képesek már lassan 1.5 hónapja egy rohadt 64 bites drivert felböfögni.

  • Sanyix #83
    Nem szarrágás a 7,5 giga+swap meg egyéb helyigény miatti sírás. Akármekkora vinyója van az embernek, simán be tudja tölteni teljesen. És nehogymár ez hülye oprendszer foglaljon 11 gigát, mert a hülye m$-ék nem hajlandóak megcsinálni, hogy választani lehessen hogy mit rakjon fel. Nem érdekel hogy később le lehet szedni a kacatokat, mert így is kell neki az a 11 giga hely telepítéskor. De persze a fölösleges dolgok telepítés utáni törölgetésével csak nyúzzuk a vinyót, registryt, tegyük vele mégjobban töredezetté a vinyót, mer az aztán egy fasza megoldás.
  • A1274815 #82
    "Lehet, h le vagyok maradva, de régebben arról is lehetett hallani, h az xp 64bit-es verziója elég satnya és nem is lesz jobb, majd a vistában csinálják meg rendesen. Ezzel mi a helyzet? Egyáltalán mennyire érződik, h 32 vagy 64 bites az oprendszer???"

    Én a 64 bitest használom, nekem eddig mindenprogram futott vele. 64 bites drivereket kell hozzá szerezni, illetve 64 bites Vista kompatibilis Daemon tools-t, ha kell. A 32 bites játékok kb. 3 FPS-sel mennek lasabban, mint ha 32 bites rendszeren futtatnám. A 3 FPS különbséget konkrétan HL2-nél mértem:
    32 bies XP alatt: 120 FPS; 32 bites Vista alatt 115 FPS; 64 bites Vista alatt 112-113 FPS. DOOM3 is hasonlóan viselkedett, de az nvidia Vista-s OpenGL driverei még nem a legkiforrottabbak: 32 bites XP alatt: 82 FPS; 32 bites Vista alatt kb.: 60-61 FPS; 64 bites Vista alatt kb.: 58.6 FPS.
  • Morden23 #81
    Van persze, szóval ha esetleg olyan van a fejedben, hogy most azonnal váltasz, akkor jobban teszed, ha megnézel pár ilyesmivel foglalkozó weboldalt (Wiki barátnőnknek elég jó Vista-compatibility oldala volt, nem tudom, hogy most naprakész-e).

    Szóval óvatosan a Vistával azért még, könnyen lehet, hogy valami nem megy rajta, amit te nagyon szeretnél használni. Ezért kell előtte tájékozódni:)
  • A1274815 #80
    "Szerintetek nem fordulhat elöezen kompatbilis i hibák ?"

    De egész biztosan lesznek. Egyrészük majd meg fog oldodni, egyrészük pedig soha.
  • BlackRose #79
    MSDN Universal Subscription... bár nekem ez fut.