Dojcsák Dániel

Windows Vista a célegyenes előtt

A több felvonásos Windows pszicho-dráma úgy tűnik mégis a happyend felé kanyarodik. A Microsoft a tömeges tesztelésnek köszönhetően képes volt tartani a ( már eltolt) januári megjelenéshez szükséges részdátumokat. A májusban megjelent Beta2 után itt a szinte véglegesnek mondható RC1, azaz a kiadásra jelölt változat. Szerkesztőségünk ez alkalomból átvizsgálta miért is lesz nekünk jó a Vista karácsonyra?

2001. október 25. Majdnem öt év telt el azóta, hogy a Microsoft világgá eresztette legutóbbi operációs rendszerét a Windows XP-t, azaz eXPerience-t (tapasztalat). Sikerült is a névhez méltóan a stabilitást és a biztonságot helyrepofozni az előző verziókhoz képest. Aki emlékszik még a Windows Millenium változat botrányaira, az tudja micsoda megváltás volt egy viszonylag jól működő rendszer. Ugyan a legelső verzió nem volt felkészülve a megnövekedett internetbiztonsági problémák elhárítására, de a Microsoft ezt a kérdést is igyekezett megoldani a kettes számú Service Pack (SP2) kiadásával, illetve a minden hónap első keddjén kiadott javításokkal. Mondhatni sikerrel jártak, legalábbis abban az esetben, ha a felhasználó betartott néhány alapvető szabályt.

A szoftveróriás természetesen a laikus felhasználóban is szeretett volna újdonság érzetet kelteni, ezért a teljes grafikus interfészt is átszabták. A babaház színekkel és lekerekített sarkokkal feldíszített felület láttán a veteránok először öklendezni kezdtek, majd rájöttek hogy teljesen jól testreszabható, skinezhető az új GUI, tehát 2 perc alatt meg lehet szabadulni Barbi és Ken desktopjától.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

2006. szeptember 1. A Microsoft bejelenti készülő operációs rendszerének végleges RC1 változatát (Release Candidate, Kiadásra jelölt), ami már biztosan feature lock (azaz olyan változat, melybe már nem kerülnek bele új funkciók, csupán a meglévő komponenseket csiszolgatják) verzió. A Vistával kapcsolatban sok pletyka keringett és kering most is a neten: horribilis gépigény, képtelen korlátozások, iszonyatos ár. Hazánkban is nyilván sokan vannak, akik már most próbálgatják a Vistát és gondolom még több olyan ember van, aki vakargatja a fejét, hogy mi értelme lenne ezt a tök jól működő XP-t lecserélni egy új változatra, ami valószínűleg nyüzsögni fog a gyerekbetegségektől.

A lakosság számára januárban, a cégek számára novemberben megjelenő Windows Vista a cégóriás ígéretei szerint sokkal biztonságosabb, felhasználóbarátabb és XXI. századibb operációs rendszer lesz, mint elődje. Ennek kiderítésére segítségül hívtam egy fanatikus tesztelőt, Nagy Krisztiánt, a Számítógépház egri szervizvezetőjét, aki egy tesztgépen mutatta be számomra az RC1 illetve a Pre-RC1 verziókat működés közben.

Külcsín

Egy rövidebb tesztelés során egyértelmű, hogy elsőre a megjelenést veszi szemügyre az ember. Biztosan minden Vista után érdeklődő hallott már az Aero felületről, ami azon kívül hogy kicsit parasztvakítás íze van, már majdnem olyan szép és jó, mint a jóideje piacon lévő Mac OS X felülete. A lényeg röviden összefoglalva, hogy az ablakok fejlécei áttetszőek lettek, aminél látványosabb elem már csak az ALT-TAB kombináció lenyomásakor 3D-ben sorakozó kicsinyített ablakok élő képe lesz, illetve a tálcán pihenő programokról is gyorsképet kaphatunk az egér ráhúzásával. Bevallom őszintén, hogy tetszettek a megoldások, de 5 év alatt valami komolyabb előrelépésre számítottam, mint három csilli-villi effektre. A Barbi házat viszont legalább lehúzták a süllyesztőn és helyette alapesetben egy menő fekete alapú design kapott helyet, aminek az alapszíneit néhány kattintással akár rózsaszínre is festhetjük.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Forradalmian új ötletek

A Google Toolbar, illetve egyéb Sidebar megoldások, desktop kiegészítők mellett igazán időszerű volt, hogy a Microsoft is előrukkoljon egy saját megoldással. Bár tény, hogy ezzel kicsit elkéstek, mert mára már ez sem annyira menő. Ráadásul a Microsoft féle megoldás olyan sok helyet foglal el a teljes képernyőből, hogy véleményem szerint felesleges feltenni. Analóg órára például egyáltalán nincs szüksége a legtöbbeknek, de tény hogy sok hasznos kütyüt találhatunk az MS korlátozott kínálatában is. Halkan jegyzem meg, hogy akár a Netvibes is fölülmúlja ezt, de a Samurize/Widget is képes okosabb megoldásokra, de sebaj, a masszív tömeg örülni fog ennek is.

A Vista újdonsága gépünk értékelése, osztályozása is, bár korábban egy webes szolgáltatáson keresztül nyújtott hasonlót az MS. Ennek lényege, hogy gépünk számítási kapacitását, 2D/3D grafikus képességeit, memória és merevlemez adatátvitelét méri kegyetlenül. Kicsit elszomorító, mikor atomerőművünk kap egy 4-est, de hozzá kell szokni, a világ nem áll meg. A későbbiekben viszont ez a skála kellemes lehet a játékok esetében a szükséges gépigény meghatározására. Emellett a tesztközpontban szinte minden információt megkaphatunk a gépünkről, rendszerünkről. Minden adat byteban, százalékban, megahertzben, verziószámban, celsiusban vagy bármilyen mértékegységben elérhető a teljes hardver és szoftver állománnyal kapcsolatban. Kitűnő ötlet (persze az AIDA32/Everest nevű programmal eddig is megvolt ez az élmény). Multimédia

A csillogó kezelőfelület igazán kedves dolog, mégis lényegi változásként a multimédiás képességeket értékeltem. Az operációs rendszeren belül úgy tűnik minden változtatás, csiszolgatás a felhasználói élmény fokozásának jegyében valósult meg. A médialejátszó minden gombja ott van ahol lennie kell, külön állíthatunk hangerőt minden egyes alkalmazáshoz, az új Media Center tökéletes megoldás a laikusok számára is szórakozáshoz. Továbbá a feltupírozott fotó nézegető immár alapvető fotószerkesztési képességekkel is rendelkezik.

Biztos vagyok benne, hogy a Vista is megkapja majd a perek sorozatát, hiszen főleg multimédiás téren szinte semmilyen különálló programra nincs szükség. Az viszont szomorú hír, hogy a végleges változat kezdetben nem rendelkezik majd a HD-DVD formátum lejátszásának képességével. Mint ahogy az Office esetében is valószínű, hogy nem lesz képes PDF formátumba menteni (bár az jogviták következménye, míg a HD para technikai jellegű gond)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Paranoia

Az XP és Vista közti alapvető különbség, hogy míg az XP alapból mindent engedett, de ha letiltottuk akkor nem, addig a Vista mindent tilt és ha nagyon akarjuk akkor megengedi. Minden egyes kritikusnak mondható művelet előtt Vogon mintára 3 kanyarral bizonyosodik meg a program arról, hogy valóban ezt szeretnénk. Ez természetesen a naív, kezdő felhasználó számára könnyedség a felelőtlen viselkedés szabadságának érdekében, de a rutinosabbak idegösszeomlást kapnak majd. Talán az vigasztalja őket, hogy sokkal nagyobb szabadság is társul majd a rendszerbeállítások tekintetében a nagy biztonsághoz.

Elsőre is feltűnt, hogy külön fülecskét kaptak a futó szolgáltatások a Feladatkezelőben, illetve a hálózati forgalom figyelése is legalább olyan részletes lett, mint a futó folyamatoké. Érdekes újítás lesz az egyébként jól működő XP tűzfal továbbfejlesztése, ami immáron kétirányban küzd a gonosz behatolók ellen. Szintén érdekes szituáció az árnyékmásolás funkció terjesztése, amit a 2003 Server verzióban már megismerhettünk. Ez gyakorlatilag a rendszervisszaállítás extra megoldása, ahol programonként tudunk visszatérni korábbi változatokhoz.

Performansz

A teljesítmény tekintetében nem látszik igaznak egyetlen feltételezés sem, amivel korábban a sajtó, a bloggerek és a fórumozók riogatták egymást. Nyilvánvaló, hogy 1 giga ram és egy komolyabb processzor nem ártalmas a csillogó-villogó megjelenítéshez. A Pre-RC1 tesztelése alatt a következő konfiguráció alatt játszadoztunk: A64 3200+, Gigabyte K8N Sli, 1 GB RAM, 200GB SATA2 HDD, 111D Pioneer, ATI Radeon X1300. Ezzel a felépítménnyel nem vettem észre semmilyen teljesítménybeli problémát. Több video egyszeri lejátszása közben Aero effektes ablakok rángatása ide-oda tökéletesen ment. Memóriából és processzoridőből nem evett többet mint amire számítottam, tehát úgy tűnik egy ilyen konfig már elegendő lesz az új véreb futtatásához. Azt meg döntse el mindenki, hogy ez elérhető vagy nem megengedhető manapság.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bakiparádé

A Beta2 után ugyan az RC1, Pre RC1 már egy fejlettebb fázis, sokkal gyorsabb lett, stabilitási és kompatibilitási problémák is megoldódtak. Viszont még mindig jellemző, hogy számos hardverhez nincs megfelelő illesztőprogram, illetve a korábbi XP-s progjamjaink némelyike nem igen akar majd elindulni. Jónéhány játék futtatása is problémákba ütközhet, viszont egy irodai programcsomag már most vállalható módon áll össze alatta.

Megjelenítési hibákat találtam itt-ott, látszik, hogy az új Internet Explorer sem az igazi még. Ugyan már az IE-hez is készülnek kiegészítő pluginok, de a Mozillával szemben mégsem a kényelmes és teljességre törekvő, hanem inkább egy ultra-biztonságos böngészőt szerettek volna létrehozni. Viszont soft tesztelés mellett nemigen bukkantam komoly citromnyalásba, ami igenis meglepő és becsülendő a Microsoftot ismerve.

Összegzés

A Vista önmagában nem lesz egy nagy durranás. Az XP-t ideje volt már kibelezni, szükség volt a 64 bitre is. A megjelenésbeli változások ugyan szépek, de szintén időszerűek voltak. Nem lehet ennyire maradi egy operációs rendszer akkor sem, ha ő a legelterjedtebb. Ugyanígy vélekedem az Explorerről is, ahol végre megjelentek a Tab-ok, lassan eléri a Mozilla tavalyi képességeit. Nagyobb előrelépés inkább a Messenger szolgáltatás köré épített Live-ban észlelhető, hiszen itt egy teljes online kuckót tudhat a felhasználó magáénak.

A legnagyobb generációváltás viszont lényegében az Office környékén zajlik. Jelen sorokat is a 12-es verziószámú Wordön gépelem és kisebb Excel hibáktól eltekintve eddig nemigen találtam hibát az irodai rendszerben. Ez valóban forradalmi lett, valóban az új kor igényeire és a fogyasztói véleményekre építve fejlesztettek. Bárcsak ekkora ugrás lenne a Vistából is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Athlon64 #184
    már minden meg
  • Athlon64 #183
    No felraktam az RC1-et, de nekem nem mennek a vizuális efektusok.
    Ennek oka lehat az, hogy a kulcsot nem adtam meg a telepítéskor?
    Maga a Vista amúgy tökéletesen megy
  • Newfronter #182
    Kell hozzá, ha volt beta 2-es kulcsod akkor az is jó. Ha nincs kulcsod, akkor vársz néhány napot, amíg az MS elérhetővé teszi a kulcsokat mindenki számára.
  • Athlon64 #181
    Egy kérdés még lenne:
    Ehez az RC1-hez kulcs is kell vagy fel lehet a nélűl is rakni?

  • Athlon64 #180
    Ok! Köszi!
    Ma felrakom!
    Nagyon kiváncsi vagyok...

    Nektek mia a véleményetek erről a verzióról? Jobb, stabilabb, gyorabb mint a Beta1 (nekem csak az volt meg) ?
  • expander #179
    Athlon64!

    Nekem felment olyan winyóra ami tele volt cuccokkal és nem nyúlt hozzá.
    Rakd fel, nem bántja...
  • Athlon64 #178
    OK!
    Nagyon köszi a választ
  • A1274815 #177
    "Na most akkor szerválok egy kölcsön HDD-t ill. nem tudom, hogy ha a második (80Gb+120Gb) HDD-mre telepíteném akkor ott memaradnak-e az addigi adataim ?(letöltések, stb)"

    Igen nállam is hasnlóan van fenn, csupán arra kell vigyázni, hogy telepítés közben ne formázd le a particiót, igaz arra külön kell utasítani. Illetve azt javaslom XP alol indítsd el a telepítést, mert akkor nem fogja megkeverni a betűjeleket.
  • Athlon64 #176
    Na!
    Szóval a torrent jóvoltából már lemezen tudhatom az RC1-et.
    DE
    Meglepetésemre ennek már nem elég a 3Gb-os HDD-m!
    Minimum 5-6Gb hely kell!
    Anyám :D
    Komolyan mondom, ha nem nyűgöz le ez a Windows verzió akkor minősíthetetlenűl xar oprendszert sikerűlt összerakniuk :D

    Na most akkor szerválok egy kölcsön HDD-t ill. nem tudom, hogy ha a második (80Gb+120Gb) HDD-mre telepíteném akkor ott memaradnak-e az addigi adataim ?(letöltések, stb)
    Ha valakinek van tapasztalata akkor ossza meg velem legyen szíves?!?? Köszönöm előre is!
  • bnv #174
    Hello!

    Megy az RC 1-en a Smart Doctor nevű program?