Dojcsák Dániel

Rekviem egy Linuxért

A cím talán pontosabb lenne, úgy hogy Good bye, Redhat és akkor még mindig filmes analógiával élek. A Microsoft és a Novell úgynevezett "széles körű üzleti és szakmai megállapodása" nem kavart olyan nagy port, mint azt sokan gondolták, ennek ellenére konspiráció elméletek sokasága látott napvilágot azóta. Talán egyet biztosra vehetünk. Ha az ellenségem ellensége a barátom, akkor most a Novell barátja a Microsoft.

Ma Magyarországon az új szerverek kb. 30%-a futtat Linux operációs rendszert, ugyanakkor a szerver operációs rendszerek piacán jóval alacsonyabb részesedéssel bír pénzügyi szempontból - magyarázta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója szerkesztőségünk kérdéseire válaszolva. Vajon miért választ valaki Linux operációs rendszert és miért Microsoft-ot? A Linux fanatikusok most büszkén mondhatják, hogy azért, mert az övék biztonságosabb és ráadásul ingyen van. A Microsoftosok azt mondják, hogy az övék is biztonságos, ráadásul jól együttműködik a saját asztali termékükkel a Windows-zal, amit mindenki ismer.

Reggelig el tudnának vitázni az elszántabbak, de valljuk be nincs igazság. Egy többmilliós szerver és annak üzemeltetési költségei mellett eltörpül a szoftver ára, sőt mindkettő lehet biztonságos és veszélyes is, hiszen közel azonos számban törnek meg nagy MS és Linux szervereket. A két cég vezetői nagyon jól tudnak takarózni azzal az érvvel, hogy itt bizony egymás nyakába kell borulni, mert az ügyfél érdekei szentek. A főnököt nem szokta érdekelni, hogy Binux vagy minux van azon a gépen, csak az számít, hogy két hét múlva indul az új szolgáltatás a marketing kampánnyal együtt.


A külföldi vezérek

Ilyenkor az IT mágus sírva megy haza, mert tudja, hogy az egyik részfeladat megoldására a Linuxos platform képes, a másikra a Windowsos, de sajnos a kettő nem működik együtt ebben az esetben, mert a formátumszabványok nem megfelelőek, a virtualizáció nem tökéletes. Steve Balmer odamegy hozzá és azt mondja: "Ne sírj kisfiú, megoldjuk a problémádat. Egyébként is szorult a hurok a szerver piacon a licencelt dolgok körül és valóban sok ügyfélnek jó lesz ha átjárhatóak lesznek a rendszereink a Linux-szal."

Persze nem is lenne Microsoft, ha ezt nem úgy tenné, hogy tröszt szaga legyen. A megállapodás értelmében három éven keresztül kizárólag a Novell Suse termékeivel együtt fejleszti a virtualizációs funkciókat, de egyébként majd 6 évig, azaz 2011-ig kézen fogva járnak. Ennyi idő éppen elég arra, hogy a főként partnercégek által forgalmazott szerverszoftver csomagok között kimagaslóan népszerű és egyszerű megoldás legyen a Windows-Suse kombináció. Ez idő alatt a Microsoft számos linux alapú szabadalmat helyez el biztonságban a piacon és rákapatja a vevőket arra, hogy ha már annyira Linuxot akarnak, akkor az Suse legyen.

Biztosan lesznek kétkedők is, akikről már előre gondoskodtak. A Microsoft a megállapodást szentesítendő évi 70 000 Suse kupont (licenc) vásárol mintegy 230 millió dollár értékben, melyet partnerei között oszt szét. Zseniális. Aki magától nem venné meg, az kap egyet. A Novell és a Microsoft fejlesztőmérnökeiben pedig van annyi hitem, hogy a közös munka gyümölcse egy valóban jól működő, átjárható rendszer lesz mindenki megelégedettségére. A kettő együtt valószínűleg éppen elegendő lesz arra, hogy a linux disztribúciók közül a Suse megerősödjön, a többi pedig elvérezzen.

Klikk ide!
Hazai Novell - Microsoft kézfogó - ki hitte volna?

Habár a két cég magyarországi vezetői úgy nyilatkoztak, hogy ettől függetlenül a normál piacokért továbbra is harcban állnak, ez nehezen hihető főleg abból kifolyólag, hogy a Novell számára a lényeg nem az operációs rendszer értékesítésében van. Ők hálózati megoldásokat kínálnak alfától omegáig, a Suse fejlesztését csak felügyelik és pénzelik, de nem abból élnek.

Szittya Tamás ugyan a cikk eleji az "Ellenségem ellensége a barátom" szólásra hozzátette azt is, hogy nekik mindenki a barátjuk, aki Linuxot fejleszt, nem éri meg egymásnak esni. Külön túl gyengék lennének, ráadásul ha a különböző disztribúciók egymást dobálnák sárral, egyben magukat is elásnák, az MS pedig kuncoghatna a háttérben. Egy ilyen típusú összefogás viszont elkerülhetetlen volt. Senki nem mer jósolni, a Microsoft pedig az ehhez hasonló vélemények csitítására közleményben tudatta, hogy más linuxok felé is nyitottak. Biztos elfelejtették, hogy a lényeges résszel kapcsolatban (virtualizáció) exkluzív megállapodást kötöttek a minap a Novellel.

Szomorú lehet, hogy olyan megállapodás született, ami veszélybe sodor klasszikus szereplőket, kicsit kartell gyanús is lehetne az ügy, de a piaci kapitalizmus ilyen. Oszd meg és uralkodj. A cégek megállapodnak, hogy nem indítanak egymás ellen pereket? Az AMD, a HP, IBM, SAP tapsolva üdvözli a lépést? Mi is csak gratulálni tudunk, hiszen egy valóban zseniális megoldás a globalizált világ felé. A demokrácia valóban az, mikor két farkas és egy nyúl azon vitatkozik, hogy mi legyen a vacsora. Jó étvágyat!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kumisike #43
    Kedves Born.....
    Ez nem pletyka lap,inkább érdeklödj az informatika iránt.
  • kumisike #42
    Ez titok!
  • BornToBePuli #41
    egyébként tényleg, a Vityi Péternek mi történt a bőrével? Két hete láttam a képet róla a hvg-ben akkor azt hittem, hogy nyomtatási hiba.
  • Sadist #40
    "Szóval szerintem jelent valamit az, hogy PC-n a legtöbben a DirectX-et választják."
    Persze, hisz hardveresen az van támogatva.

    http://www.vcnet.com/bms/features/3d.html
    Végén a Carmack írása az érdekes.
  • A1274815 #39
    "Csak ablakos módban vannak kompatibilitási gondok (az Aero D3D-t használ), de ha jól rémlik, ez is csak lassulást jelent (D3D-vel emulálni kell az OpenGL-t). "

    Nem emulálják, csak akkor az az egy kikötés van, hogy a végeredményt nem közvetlenül a képernyőre kell kirajzolni, hanem egy texturába, amit aztán az Aero a driver segítésgével a megfelelő módon meg fog jeleníteni. Ez csak némi lassulást jelent, én a 7600 GT-mel nem vettem észre lassulást DOOM3-nál.
  • BiroAndras #38
    "Egyébként én játszottam pár egyszerre opengl-t, és dx-is támogató játékkal, és hát mindíg opengl módban volt gyorsabb (akár 50%-al), de sokszor szebb is volt, vagy ugyanolyan szép."

    Ha ez így lenne, mindenki OpenGL-re fejlesztene.
  • BiroAndras #37
    "Ott van a nyílt szabványú Open GL, csak ugye a kutya se használja. Pedig ha jól tudom azzal is lehet hasonló dolgokat művelni, mint D3D-ben."

    Én ugyan annyira nem értek hozzá, de akik értenek, azt mondják, hogy komolyabb dolgokat OpenGL-ben nehezebb csinálni, mint D3D-ben. És egyébként a DirectX nem csak D3D, hanem egy csomó más is van benne.

    "ez alapján nem lehet annyira szar az Open GL sem:
    http://www.cprogramming.com/tutorial/openglvs.html"

    Egy ilyen összehasonlítást könnyű úgy megcsinálni, hogy a kívánt oldal jöjjön ki győztesnek. Egyszerűen úgy kell összeválogatni a szempontokat.
    A gyakorlatban senki sem tiltja meg a játékfejlesztőknek, hogy OpenGL-t használjanak. Sőt, konzolokon (xbox-ot kivéve) gondolom nincs is más lehetőségük. Szóval szerintem jelent valamit az, hogy PC-n a legtöbben a DirectX-et választják.

    "Ahogy olvastam a Vistaban megszűnik az Open GL támogatás, csakis a nagyon alap dolgok maradnak"

    Miért kell rémhíreket terjeszteni? Szó nincs ilyesmiről. Teljes képernyős üzemmódban tökéletesen fut minden OpenGL játék. Csak ablakos módban vannak kompatibilitási gondok (az Aero D3D-t használ), de ha jól rémlik, ez is csak lassulást jelent (D3D-vel emulálni kell az OpenGL-t).
  • Mardel #36
    Ha nem próbálod ki, akkor ez is csak üres fecsegés.
  • BlackRose #35
    törölt hozzászólás
  • Denniske #34
    Már megbocsáss, de a notebookom is alkalmasabb arra, hogy _használjam_ a PS-t. Be kell ismerni, hogy egy program abban a környezetben funkcionál a legjobban, amibe írták. Hiába emulálják. (itt a válasz arra is, hogy miért nem képes a pc konzolos játékokat normálisan futtatni egy sima emulátorral)