Zsozso

Windows XP - A holnap markában



Akár ezzel a James Bond filmcímmel is jellemezhetnénk a Microsoft új operációs rendszerét, hiszen leváltásra került a Windows platform legjobbja, a tavaly debütált Windows 2000. Azonban hasonlóan méltó utódja követi a trónon, ám immáron nagyobb "tapasztalattal", de ugyanolyan megbízhatósággal a Windows XP.

Az "XP" rövidítés már ismerősen csenghet a nemrég bevezetett Office XP kapcsán, az eXPerience szó jelentése tapasztalat, élmény. Márpedig élményben nem lesz hiányunk, ha leváltjuk elavult, vagy megunt rendszerünket a Windows XP-re, mert az egyik legfőbb erőssége a multimédia, legyen az akár audió, videó vagy játék. No persze mondhatjuk, hogy ezt már a WinME is tudta, ettől még nem kell váltani. De ha szóba kerül annak stabilitása bizony akadnak kételyek (és ezt még a Microsoft is elismeri), ellenben az XP a már régóta létező és sokkal stabilabb NT kernelre épül, úgy mint elődje a Windows 2000.

Az új operációs rendszer megjelenése fontos lépés volt a Microsoft-nál is, ugyanis már régóta tervezték, hogy összevonják a Win9X ágat a stabilabbnak mutatkozó NT-vel ami eddig inkább a vállalati szférában volt jelen. Ezt az ígéretüket most beváltották, lássuk mi lett az eredménye.


A fejlesztés alatt Whistler kódnevet viselő rendszer nem keverendő össze a Neptune projekttel, ez utóbbi fejlesztését leállították. Ez teljesen szakított volna a ma ismert Windows-okkal és egy teljes egészében HTML és XML alapú "internetes munkaasztal" lett volna. Szerintem erre még nem érett meg világ, ám ennek előjele már mutatkozik .Net néven. Ezt most nem részletezném e cikk keretein belül (ahhoz kevés lenne a hely), ám fontosnak tartottam megemlíteni, mert a Whistler projekt szerver ága már ehhez fog igazodni várhatóan jövő év tavaszán.

"Vedd könnyedén"

Ha még nincs rutinunk oprendszer telepítésében akkor is nyugodtan neki állhatunk, itt nem sok változás van főleg a Windows 2000 telepítőjéhez képest. Ha csak nem az, hogy még kevesebbet kérdez, engem leginkább a Mandrake Linux-ra emlékeztet egyszerűségében. Az ismert hardware-k listája gyakorlatilag 100%-os, ha valaki nem biztos, hogy eszközei megfelelnek-e az XP-nek az alábbi linken ellenőrizheti:
   
  • http://www.microsoft.com/hcl/default.asp

    Lehetőség van természetesen egy korábbi rendszerről frissíteni, azaz upgrade-elni, így megmaradhatnak beállításaink, programjaink. Ez a szolgáltatás Windows 98-től felfelé kompatibilis. A hivatalosan megjelölt minimum gépigény 233 MHz-es processzor, 64 MB RAM és 1,5 GB tárhely, ezek természetesen csak a rendszer minimális működéséhez elegendőek, a "használható" működéshez lényegesen erősebb gépre van szükség, ami a mai memória és processzor árak miatt már nem elérhetetlen állapot. A körülbelül 50-55 perces telepítés végeztével a rendszer felajánlja a további felhasználók létrehozásának lehetőségét, ezt véleményem szerint érdemes későbbre hagyni, mert itt nem lehet módosítani azok jogosultságait.

    Klikk ide!    Klikk ide!

    A bejelentkezést követően máris egy teljes multimédiás asztal fogadja az újdonsült felhasználót. Bár ebből is kettő, azokban a gépekben ahol előre telepített Windows van az asztalon találunk ikonokat is, a dobozos verzióban csak egy kuka került rá. Ez is egy hasztalan újítás a Microsoft részéről, szerinte az asztal legyen szinte üres és mindent a megújult Start menüből lehessen elérni. A fejlesztés alatt még Start Panelt emlegettek, ez kifejezőbb lett volna. Még mielőtt elindulna az ember a felfedezőútra az oprendszerben, máris figyelmeztetet egy kis buborék az óra mellett, hogy bizony a rendszert aktiválni kell telefonon vagy Interneten, különben 30 nap után zárolja magát és onnantól tapasztalatom szerint csak csökkentett üzemmódban használhatjuk. Bár fura hogy ott is lehet állítani az 1024x768-al felbontást és nagyobb színmélységet... "Egy gép egy Windows, két gép egy Windows, három gép..."

    A WPA, azaz magyarul a Windows Termék Aktiválás célja nagyon is egyértelmű, miszerint a megvásárolt szoftvert csak egyetlen gépre lehessen telepíteni, így megakadályozva annak illegális másolását és terjesztését. Ezzel már szintén találkozhattunk az Office XP-ben, lényege hogy a rendszer figyeli milyen eszközök vannak a gépben és ezek azonosítójából kreál egy egyedi kulcsot, amit eljuttatva a Microsoft felé egy feloldó kulccsal "jutalmaznak" minket. Az egész procedúra nem tart tovább fél percnél. A szépséghibája, hogy már nyáron megjelent hozzá az illegális megoldás, így ma már csak inkább lélektani szerepe van. Valamint aki túl gyakran cseréli a gépében az alkatrészeket, hamar arra lesz figyelmes, hogy a rendszer újbóli aktiválást kér...

    Klikk ide!    Klikk ide!

    Visszatérve a megújult köntösre, alapértelmezésben a Start gomb zöld lett és mellé kék tálca jár, ezzel is felhívva a figyelmet azok megújult tulajdonságaira. Mint említettem a Start Panel szó helyesebb lett volna, mert erről gyakorlatilag bármit elérhetünk. A legfőbb különbség a két részre osztott panel, bal oldalt a leggyakrabban használt programok listája, ami állítható, alapértelmezésben öt. Jobb oldalt a már megszokott menü elemek, például a Control Panel (Vezérlőpult), My Documents (Dokumentumok) tematikus rendszerben, kiegészülve újakkal: Képek, Zene, és az egyik legjobban sikerült újítás a "Help and Support". Ez első ránézésre hasonlít a Windows ME-ben ismert súgóhoz, amit talán ha 2-3x használtam, megújult társában viszont minden kérdésre választ kapunk, és ha ez nem elég akár fel is megy az Internetre és onnan jeleníti meg a legfrissebb információkat.

    A következő átdolgozás a tálcát érte, itt már nemcsak felületbeli eltérés van, hanem két újdonság is. Az egyik a jobb oldalt látszó ikonokat, amik valamelyik rezidens programhoz tartoznak, egy idő után, ha nem használjuk, akkor eltakarja az XP ezzel is egyszerűsítve a használatot. A másik újítás a programok csoportosítását hozta magával. Ha egy alkalmazásból, például a böngészőből sok ablakot nyitunk meg, akkor egy idő után túlzsúfolt lesz a tálca, ilyen estben a rendszer csoportokba szedi azokat, megjelölve hány van belőlük elindítva, és úgy tudunk válogatni közöttük. Ennek a használatáról eléggé megoszlanak a vélemények.

    Klikk ide!    Klikk ide!

    A keret rendszerben (ablakozásban) túl sok változás nincs, itt is érvényesül az XP megjelenés, talán valami megújulás a bal oldali panelt érinti, innen könnyedén ugorhatunk a kapcsolódó helyekre, mappákra, rögtön indíthatjuk a file keresőt, vagy az aktuális mappát/ file-t írhatjuk ki CD-re floppy-ra, tömöríthetünk ZIP állományba.

    Alkalmazás kompatibilitás

    A Microsoft is felismerte, hogy hiába ír akármilyen rendszert, ha jön egy kezdő programozó, és romba dönti egy rosszul megírt rutin miatt. Ezért több oldalról is próbáltak javítani jelen állapoton, az egyik hogy például segítettek a nagyobb cégeknek, hardware gyártóknak "jobb" programokat írni. A másik, hogy immáron a shell-ből is elérhető az AppCompat adatbázis, az ismert alkalmazások kompatibilitási javításának adatbázisa valamint a QFixApp, egy eszköz kompatibilitási adatbázis. Mindkettő a Dynamic Update-el frissíthető. Ez felügyeli a telepíteni kívánt meghajtó programot is, és ha az a Microsoft szerint közismerten rossz, akkor nem engedi feltelepíteni a gépre (Driver Blocking). Itt jegyezendő meg, hogy ha mégis felteszünk egy drivert, de rosszul működik, akkor lehetőség van egy gombnyomásra visszarakni az előzőt (Roll Back Driver), lásd Creative hangkártya driverek!

    Klikk ide!    Klikk ide!

    Távfelügyelet, távoli segítség

    A Terminal Server segítségével lehetőség van távfelügyelet ellátására a cégeknél, vagy akár privát felhasználásra is, ha éppen elakadunk a Windows buktatóiban. Ekkor kérhetünk segítséget egy ismerősünktől, a rendszer egy e-mail-ben küld "meghívót" a mi gépünkre, vagy lehetőség van a Microsoft-ol is távoli segítséget kapni, természetesen csak regisztrált felhasználóknak...

    Kompatibilitás

    A Windows 2000 tavalyi megjelenésekor sokan nem álltak át, és választották inkább a WinME-t, hiszen ott nem volt gond a régi Win9x kernelre írt alkalmazásokkal, mindent tökéletesen tudtak használni. Bár így elestek az NT-ből fakadó előnyöktől. A Windows XP megjelenésével ezek a problémák is orvosolva lettek többé-kevésbé. Minden futtatható programhoz külön rendelhetünk egy beállítást, hogy annak futásakor minek mutassa magát az op. rendszer, egyszerűen szimulálva a Windows 98/SE/Me/NT/2000 platformot. Ez saját tapasztalat szerint körülbelül 60-70%-ban használható, például a nemrég megjelent Operation Flashpoint-ot így működésre lehetett bírni a gépemen.

    Klikk ide!    Klikk ide!

    Multimédia

    Ez az ág esett át még a legnagyobb fejlődésen a Win2000-hez képest. Egész használható lett a Media Player 8, nem úgy mint elődje a MP7. Az XP vásárlók egyben különlegességként is használhatják, ugyanis olyan vizuális elemeket is tartalmaz, ami miatt csak ezen a rendszeren használható, és nem is fog megjelenni másik platformra. De az igazi előbbre lépés a háttérben zajlott le. Erős fejlesztésen esett át a WMA és a WMV tömörítés, míg az előbbi hang tárolására szolgál, utóbbi pedig a videó anyagra. "Sajnos" képben még mindig verhetetlen a DivX, de hangban már erős vetélytársa az mp3-as tömörítésnek, ráadásul a WMA a zene kiadók támogatását is élvezi, mert támogatja a szerzői jogokat. Fontos megjegyezni, hogy a MP8 helyett továbbra is használhatjuk a klasszikus MP6.4-et is. Melyiket szeressem?

    A Windows XP-ből jelenleg három verzió érhető el. A Windows XP Home kifejezetten az otthoni felhasználóknak, játékosoknak készült. Itt is lehetőség van a Media Player 8 használatára, amivel akár MP3-as file-t is hallgathatunk. A Windows Movie Maker-rel szerkeszthetjük saját videóinkat, rögzíthetünk vele TV adást, a Windows Messenger-el online beszélgetést kezdeményezhetünk barátainkkal, NET-telefonálhatunk. Az internetezéshez pedig a világ legelterjedtebb böngészőjét az Internet Explorer 6-ot, a levelezéshez az Outlook Express 6 verziót kapjuk. Jó hír azoknak, akik szeretnék az otthoni vagy szomszédos gépeket használni, hogy a Home változat is támogatja a maximum 11 gépes helyi hálózatot (10+ a saját gép).


    Aki nem elégszik meg a fent említett szolgáltatásokkal, vagy munkahelyen ennél többre van szükség, nekik készült a Professional változat. Természetesen számukra is elérhető az előbb leírt programok, szolgáltatások de itt már lehetőség van a file-ok, mappák biztonságos titkosítására, és azok hozzáférésének szabályozására. Fontos kiemelni, hogy az úgynevezett Privacy Policy használatakor a futtatandó alkalmazásánál már nem csak file nevet ellenőrzi, hanem az abból generált, és előzőleg eltárolt kulccsal ellenőrzi azt. A régebbi, például NT 4-es rendszeren elég volt, ha kedvenc játékunk nevét átírtuk például wordpad.exe-re és máris játszhattunk vele a munkahelyi gépen. A Messenger is okosabb, támogatja az alkalmazások, project-tek közös használatát, így téve hatékonyabbá a csoportos munkát.

    A legújabb processzorok teljes támogatást élveznek alatta, így például az Intel SSE 2, vagy az AMD 3DNow! utasításkészletét is, akár ha ezekből több is található a gépünkben (multiprocesszoros platform). Valamint megjelent egy "Windows XP 64 bit" elnevezésű változat is, mely a létező Intel Itanium-ot és a hamar megjelenő utódjait támogatja, immáron 64 bites verzióban is. Ám ezek elterjedésére még várni kell.

    Egyéb szolgáltatások

    A Windows ME-ben bevezetett Rendszer Visszaállító (System Restore) is az XP része lett, mely alapértelmezésben a meghajtónk 10%-át használja fel a rendszer állapotok mentésére, melyekből aztán probléma esetén vissza állítható egy korábbi, még jól működő Windows. A gyors felhasználó váltással (Switch User) akár többen is használhatják a gépet, úgy hogy egymást váltogatják. Ennek nagy előnye, ha ki is lépünk a saját felhasználó nevünkkel az elindított programok attól még a háttérben működhetnek, például míg kollégánk az Interneten chat-el :-) Kis grafikai megújuláson esett át a Paint nevű rajzoló program, továbbra sem versenytársa egyik fizetős társának sem, de végre immáron menthetünk tömörített képekbe is, pl. JPEG, GIF, PNG.

    Klikk ide!    Klikk ide!

    Hibernálás funkció: Bár ezt nagyon jó ötletnek találtam már a Windows ME-ben is, sajnos talán ha 3-4x használtam. A lényege, hogy az éppen használt állapotot "hibernáljuk", ekkor a gép a memória tartalmát kiírja a merevlemezre, és következő indításkor onnan olvassa vissza, hasznos ha több alkalmazással dolgozunk így nem kell azokat újra és újra elindítani. Hátránya, hogy nagyon el lett rejtve, előhívása a kilépés gomb után a Shift billentyű lenyomására a készenléti gomb átvált hibernálásra.

    Összegzés

    A fejlesztés alatt is több verzió is megfordult a gépemen, majd a végleges változat már szeptember elejétől a mai napig üzemel a gépemen, így kialakult már némi tapasztalat a használat során. Sajnos még mindig nem tökéletes, előfordult már XP-vel is a kék halál, de mentségére, lényegesen kevesebbszer, mint a Win9x kernelt használó Windows ME-ben ami gyakorlatilag minden hibára így reagált. A programok lefagyásából még tökéletesen visszaáll eredeti állapotra és igény szerint a hibát elküldi a Microsoft-nak, hogy a később kiadásra kerülő javításokkor már ezt is orvosolhassák.

    Kinek ajánlott a csere? A már említett Windows 98/Me használóknak mindenképpen, itt azért az NT kernel lényegesen jobb választás, és több teszt is bebizonyította, hogy az eltérések hol az egyik, hol a másik javára jobbak, de nagyban megegyeznek. Az NTFS file rendszer melyet mindkét verzió támogat nagyobb biztonsággal kecsegtet egy összeomlás vagy egyéb hibából adódóan. Az áttérés mindenképpen javasolt, de aki még használ MS-DOS-t a gépen sajnos nem fogja elérni róla az adatait. A jelenleg Windows 2000-et használóknak már nehezebb a kérdés, a váltás csak akkor javasolt ha jobban szeretnének a játékok és a multimédia irányába haladni, más tekintetben a két rendszer a megjelenést leszámítva szinte teljesen ugyanaz. Végezetül egy fontos információ a magyar felhasználóknak. A Windows XP Hun várhatóan ez év november 22.-én készül el, és december elején lesznek elkérhetők a boltokban.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • braindance #96
      Talán ezt ne vitassuk meg, mert teljesen embere válogatja.
      A büdös életben sose volt a gépemen magyar rendszer, de ettől még semmi bajom nincs azzal aki azt használ!
      Nekem jobban tetszik a File menü a Fájl menü helyett, a Control Panels a Vezérlőpult helyett, és jobban szeretem ha nem kell várnom a magyarításra. A játékok úgysincsenek magyarítva, minek legyen megkeverve az egész? :)

      De azért ezt nem kellene "szégyenletesnek" nevezni.
    • mikike #92
      a:\gdisk 1 /del /all
      ez volt a lemezen
      na ez a gdisk mi?
      mer ez is a ghost része
      amúgy igenis probálgatom
      főleg ha lesz egy stabil winem amit érdemes lecopyzni
    • noxon #91
      CSáá. Nem tud valaki, olyan diretx driver letöltő helyet ami jó XP-hez is?
    • KIP #90
      Nem hinném hogy igazad van, ha lenne bármi közöd
      is a warez dolgokhoz nem mondanál ilyet...
    • Ivan_Ho #87
      Egy apró észrevétel: egy csomó régebbi program nem tud megbírkózni az NTFS-el, úgyhogy akineknem fontosaz inkább ne konvertáljon FAT32-ről. A 30Gb feletti vinyókat meg inkább osszátok többb partícióra.
    • KRi2 #86
      Arra van megoldas hogy 60hz folott is menjenek a jatekok . Valamelyik forumon lattam (swhw/dewdew?)
    • mikike #85
      minek
      nincs nő nincs kúrás
    • mikike #81
      nah...
      megdöglött ez a gány
      épp a Ghostot próbálgattam és ami lemez bent volt, az azt csinálta, hogy leszedte a partíciókat a winyóról
      és ezt már nem bírta ki az XP
      utána már nem állt fel
      hogy lehet ilyen instabill progit kiadni?
      ennyitől kiakad?
      ezt nevezik atombiztosnak?

      most egy kiswinyóra raktam Win98SE-t és megmondjam mi bajom van vele?

      S-E-M-M-I
    • KIP #79
      Vedd meg szépen a boltban:-)) , akinek kell az meg is érdemli...
    • GulaSoft #76
      Jó hír azoknak, akik szeretnék az otthoni vagy szomszédos gépeket használni, hogy a Home változat is támogatja a maximum 11 gépes helyi hálózatot (10+ a saját gép).

      Na a legfrissebb hír amit Grm hozott a bemutatóról, csak elfelejtett megemlíteni, hogy a Home Editionból nem készül magyar verzíó de hát ugye irány az európai únió tessék megtanulni angolul.