Gyurkity Péter

Webológia - új tudomány a világháló alapítóitól

A webtudomány megalapítását kezdeményezte Tim Berners-Lee, aki kollégáival együtt úgy véli, ők a felelősek alkotásuk további tökéletesítéséért. A terület leendő szakértői a világháló technológiai és társadalmi hatásait tanulmányoznák.

Berners-Lee a Southampton Egyetem és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) képviselőivel közösen jelentette be a Web Science Research Initiative (WSRI) névre keresztelt kezdeményezés útnak indítását. Az egyetemek célja a megfelelő anyagi háttér biztosítása a vállalatok bevonásával, hogy egy új területet alakítsanak ki több jelenlegi tudományág egyes részeinek felhasználásával. Ez a terület kizárólag a webre, azaz a világhálóra koncentrálna, annak hatásait és következményeit vizsgálná, különös tekintettel a technológiai fejlődésre és a társadalmi viszonyokra.

"A web gyakorlatilag emberek közösségét jelenti, amelyben az erre igényt tartó embertársaink érintkeznek egymással" - magyarázta Berners-Lee, hozzátéve, hogy alkotóként az ő felelősségük a további tökéletesítés. Az új szegmens leendő kutatói több szakterületbe - pszichológia, társadalomtudományok, technológiai fejlődés - belekóstolnának, az anyagi hátteret pedig az ebben érdekelt vállalatok biztosítanák. A WSRI maga mögött tudhat olyan cégeket, mint a Google és az IBM, a jövőben pedig nagy valószínűséggel jóval többen csatlakoznának. A web atyja azzal érvel, hogy a világhálót jelenségből tudománnyá kell alakítanunk, amely felmérné, összesítené és talán előre jelezné, hogy a folyamat milyen következményekkel jár, milyen hatást gyakorol az emberi közösségekre, a társadalomra.

Megfogalmazódnak olyan célkitűzések, miszerint a webnek jóval nyitottabbnak kell lennie a hagyományos emberi kapcsolatokra, a szakembereknek pedig előre fel kell készülniük az esetleges problémákra. Berners-Lee az email példáját hozta fel, amely szerinte egészen addig tökéletesen bevált, amíg nem lett tömegesen elfogadott. Ezt követően a kéretlen üzenetek, a spam kezelhetetlen méreteket öltött, amit talán el lehetett volna kerülni, ha az emberi pszichéből kiindulva megfelelő módon felmérték volna, mennyiben fogják felhasználni legális és illegális célokra a technológiát.

Szóba jöhet még a vírusírók motivációinak feltérképezése, az ellenük való védekezés javítása érdekében, de ugyanígy fontos a személyi jogok tiszteletben tartása, a jogszabályokhoz való alkalmazkodás (lásd illegális másolatok és szerzői jog).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kow83 #8
  Én is ezt mondom...
  Azelőtt leszólni valamit, hogy esélyt sem adtak neki, hogy kibontakozzon erős korlátoltságra utal. :)

  Szefmester: Ha megnézed, hogy milyen nevek állnak a dolog mögött, nehezen hiszem, hogy csak a pénzért csinálnák.
 • Dj Faustus #7
  "Ez egy technológia, nem tudomány."
  És a technológiát akarják kibővíteni "tudományos dolgokkal" - pszichológiával, szociológiával, joggal, ergonómiával, stb...
  Hogy lesz belőle valami, az a jövő zenéje.
 • wanek #6
  "Webológia - új tudomány a világháló alapítóitól" - LOL
  Ez egy technológia, nem tudomány. A következő cikk a webmestereket egyből tudósnak fogja titulálni?
 • Szefmester #5
  ismerem a témát... én abszolút nem vagyok a fejlődés ellen, de van amit csak azért találnak ki mert páran unatkoznak... és lehet hogy egyszer hasznos célja is lesz de jelenleg csak annak a pár ürgének hasznos akik felveszik a támogatást..
 • Snecy #4
  van itt valaki??
 • Omega #3
  Így, de ez a nagy üres semmi egy csokorba gyűjtve.
 • kow83 #2
  Gratulálok.

  A fizikáról és a csillagászartól is így gondolkodott az egyház az inkvizíció idején. Az eredményeket remélem ismered.

  Viva la Haladás.

  Még egyszer gratulálok.
 • Szefmester #1
  vannak jó gondolataik.. de az egész úgy ahogy van halálra van ítélve..