Gyurkity Péter

Svájc az internetfüggőségre figyelmeztet

Zürich a hét elején indította útjára az internet veszélyeire figyelmeztető kampányát. Adataik szerint mintegy 50 ezer embert fenyeget a függőség, ami szerintük a chatszobák és egyéb virtuális közösségek látogatásában fejeződik ki.

A Reuters jelentése szerint a kanton illetékes hatósága a keddi napon kezdte meg a kampányt a fővárosban, többek között plakátok kihelyezésével, valamint egy kérdőív közzétételével saját internetes oldalán. Ez utóbbi véleményük szerint rámutat arra, hogy valóban függőnek számítunk-e, vagy még az egészségügyi határértéken belül helyezkedünk-e el.

Az illetékesek szerint Svájcban mintegy 50 ezerre tehető azok száma, akik teljesen internetfüggőnek számítanak. S hogy ez miben mutatkozik meg? Nos, a tünetek között sorolják fel a virtuális világok (például az online játékok), a chatszobák, szexoldalak, és egyéb internetes közösségek túlzott látogatását, vagyis a legnépszerűbb világhálós tevékenységeket. Abban is nagy az egyetértés, hogy a tizenévesek különösen veszélyeztetett korosztálynak számítanak, ami szintén nem túl meglepő.

„Az internetfüggők fokozódó és egyre gyakoribb problémákkal találják magukat szemben közvetlen környezetükben, így például a munkahelyükön” - állítja a minisztérium függőségekre szakosodott osztálya, amely szerint ezen személyeken az idő múlásával elvonási tünetek jelentkeznek. Arról nem szól a fáma, hogy ezek a tünetek pontosan hogyan és mikor jelentkeznek a „betegeken”, mint ahogy arról sem esik szó, hogy milyen időtartam számít még egészségesnek és mi károsnak.

A jelentés érdekességként említi meg, hogy korábban a kábítószerek esetében igencsak liberális kezdeményezéssel kísérleteztek: 1986 és 1992 között a zürichi Platzspitz parkban nyilvános körletet jelöltek ki a függők számára, amely rövidre rá a drogfogyasztók gyűjtőhelyévé vált – talán ez a magyarázat arra, hogy most a világhálót illetően nagyobb óvatosságot tanúsítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #15
    Erről a cikkről jut eszembe egyik pszichológiát tanító tanárom aranyköpése: "Mutassanak nekem egy normális embert! Kigyógyítom belőle!"
    Szóval senki se tökéletes. De amíg ez a tökéletlenség nem jelent más számára/magára különösebb veszélyt...
  • Griphons #14
    Amíg csak beszélnek róla, hogy létezik netfüggőség, addig nem zavar. Majd az fog zavarni, amikor eldöntik, hogy mnnyi ideig csatlakozhatok a netre.
    Ezen az alapon meghatározhatnák az egy főre jutó cigimennyiséget is naponta, és fejadagokat írhatnának elő... hm... ez nem is rossz ötlet :)

    De komolyan! Hogyan lehet túlzottan látogatni egy közösségi oldalt? Az online gámákról elhiszem a függőséget, talán még a chatszobákról is, de ha valaki látogat ilyeneket az már nem egyből függő.
    Én a svájciak helyébe óvatos lennék, mert ez gyorsan az egyének hátrányos megkülönböztetésévé nőheti ki magát...
  • HUmanEmber41st #13
    Ha minden nap írok 1 hszt az egyszavas topikba, akkor én netfüggő vagyok??
    :) :) :)
  • Morden23 #12
    Mike, ne olts már.

    HA AZ EMBER CSAK EGY DOLOGGAL TÖLTI AZ IDEJÉT, AKKOR AZ EGYSÍKÚ.

    És Mike: nem az internet egysíkú, hanem az olyan ember, aki csak internetezik. Hogy egyértelmű legyek.

    Bezzeg ha valaki egész nap tévézik, esetleg egész nap olvas, akkor az idióta. DE BEZZEG AZ INTERNET az a nagy kivétel, mert azon annyi de annyi mindent lehet csinálni. Ez eddig igaz is, de aki MINDEN szabadidejét egy dologra áldozza, azzal baj van.

    És nem, nem nagyon beszéltek a tanáraim az internetről, legalábbis ebben a vonatkozásában soha.
  • Luminas #11
    Get a life lawl :DDD
    Mike, te még vagy nem ismertél net függőt, v csak nem veszed észre magad körül (esetleg magadon.)
    Net függőség _van_. A cikk erről szól, h fel akarják hívni erre az emberek figyelmét, és nem rólad. Kivéve persze ha te is netfüggő vagy.
  • teddybear #10
    Tavaly a nyaralásom alatt két hétig nem neteztem. A végefelé már hiányzott kissé. Lehet hogy én is függő vagyok?
  • Mike #9
    miért, mert ezt mondták neked a tanáraid, hogy az internet egysíkú?
  • Morden23 #8
    Na azért addig megy a rohadt nagy tolerancia, ameddig nem egy hozzátartozódon látod, esetleg a hozzátartozód látja rajtad.

    Én igen élesen ki lennék akadva, ha bármilyen ismerősöm az összes szabadidejét a net előtt töltené. Vagy bármivel, ami tök egysíkú. Mert az gáz dolog. Ezt nem az "okosak" mondják meg, hanem az élet nem csak egy dologról szól, akármennyire szereted, vagy nem szereted.
  • The Garrett #7
    ez a svájciakra vonatkozik, nem rád :)
  • Luminas #6
    Jah, érdekes h mindenki mennyire támadó jelleggel írt ide rögtön, mintha névszerint Őket említették volna. De persze akinek nem inge ne vegye magára, ugye? :)