Gyurkity Péter

Az internetezők az ICANN amerikai irányítása ellen

Az internetet felügyelő szervezet és az amerikai kereskedelmi minisztérium felhívására számos reagálás érkezett. A többség szerint csökkenteni kell az amerikai kormányzat befolyását, hogy az USA ne sajátítsa ki a világhálót.

A hónap elején beszámoltunk arról, hogy a kereskedelmi minisztérium alá tartozó NTIA és maga az ICANN is várja az internetezők, a téma iránt érdeklődők véleményét, amelyet a két szervezet honlapján tehetünk közzé. A fő kérdés az internet felügyelete, pontosabban az ICANN és az amerikai kormányzat szerepe, amelyet az utóbbi években több alkalommal kritizáltak, mondván, hogy a befolyás túlzottan nagy, és az USA egyedül dönt a világhálót érintő fontosabb kérdésekben.

Az eddig beérkezett véleményeket az NTIA oldalán olvashatjuk el. Ezek összegzését azonban megtette helyettünk Kieren McCarthy, egy szabadúszó újságíró, aki blogjában tette közzé konklúzióját. Az összesen 632 komment elolvasása után úgy találta, hogy a nagy többség elutasítja az amerikai kormányzat túlzottan erős befolyását, és változtatásokat kíván az internet felügyeletében. Igaz, a vélemények csak mintegy fele tartalmazott értékelhető álláspontot, ezek 87 százaléka azonban emellett foglalt állást, míg az ICANN tevékenységét és felépítését illetően 63 százalékos volt a negatív vélemények aránya. A megoldásról eltérő verziók jelentek meg: van, aki egy valóban nemzetközi szervezet létrehozásában vélte ezt megtalálni - amely független lenne az összes jelenlegi csoportosulástól, így az ENSZ-től is -, míg mások apróbb módosításokat, vagy éppen semmilyen változtatást sem akarnak.

Bár a vélemények száma nem túlságosan nagy, a beküldők összetétele miatt mindenképpen érdekes olvasmányt nyújt a téma iránt érdeklődőknek. Akadnak köztük otthoni felhasználók, átlagos internetezők, amerikai és nemzetközi szervezetek vezetői, sőt, kormányzati testületek - így a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) szír delegációjának - tagjai, képviselői, akik igyekeztek megragadni az alkalmat, hogy újból kifejtsék álláspontjukat kérdésben.

Az még nem világos, hogy a véleményeknek lesz-e valamilyen hatása az USA magatartására. Az amerikai kormányzat július 26-án tart megbeszélést a témáról Washingtonban, ahol többek között ezen véleményeket is megvitatják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RealPhoenixx #3
    :)
    akkor kellemes taborozast
    :)
  • Rapid81 #2
    Vazz, akkor én is megyek a táborba, mert én is ajánlottam egy nemzetközi szervezet felállítását, ahol az USA is csak ugyanolyan értékű szavazattal bír, mint a többiek.
  • RealPhoenixx #1
    Jah, a Washingtoni megbeszeles eredmenye a kovetkezo lesz:
    - Amerika befolyasat megtovabb kell novelni ezen a teruleten, csak mostmar sunyibban
    - a 632 hozzaszolok kozul azok akik Amerika rovasara tettek a hozzaszolasokat, mind egytol egyig terroristak, igy azokat el kell kuloniteni es ki kell vinni a finom kenyelmes terrorista taborukba 4 eves kihallgatasra (kicsit spekelve a temat nemi plusz kinzassal)