Berta Sándor

Ingyenes net a tíz legnagyobb New-York-i parkban

A most nyilvánosságra hozott ambíciózus tervek szerint hamarosan New York tíz legnagyobb nyilvános parkjában ingyen lehet majd netezni vagy e-maileket küldeni és fogadni.

A programban jelenleg már csak a két cég van talpon, a Nokia és a Google. Bármelyik vállalat is nyer azonban, az emberek biztosak lehetnek abban, hogy New York parkjaiba a közeljövőben beköltözik a WiFi technológia és ezzel együtt az ingyenes internethozzáférés. A Google biztos ami biztos alapon már kinézte magának a manhattani Bryant Parkot, míg a Nokia az összes nagy parkra igényt tartana. Bár ebben a kérdésben még nincs döntés, az már biztos, hogy a mobil internet technikai hátterét a WiFi Salon nevű cég biztosítja majd.

A Nokia olyan rendszert akar felállítani, amelynek segítségével bárki könnyen tájékozódhatna a városon, illetve az adott területen belül, pontosan tudná hol vannak az éttermek, a helyi nevezetességek és hol lehet olcsón bevásárolni. Első lépésként az AM New York helyi ingyenes újság mobiltelefonokról is elérhető változatát készítik majd el. A lap naponta 300 000 példányban jelenik meg. "Ez kiváló lehetőség arra, hogy teljesen új dolgokat próbáljunk ki. Így az új technikák könnyen optimalizálhatók lesznek a helyi viszonyokhoz és tovább fogjuk tudni fejleszteni készülékeink multimédiás képességeit is" - mondta Harry Santamaki, a Nokia multimédia részlegének alelnöke.

Marshall Brown, a WiFi Salon elnök-vezérigazgatója azt szeretné, ha a hotspotok nem csak gyors internethozzáférést nyújtó helyek lennének ahová az emberek beugranak néhány percre, hanem ahol megihatnak egy kávét vagy egy üdítőt, ehetnek valamit és beszélgethetnek egy jót.

A Google idén áprilisban már az Earthlinkkel közösen elnyert egy pályázatot, ami San Fransisco mobil internettel való ellátására szólt. A vállalat eltökélte, hogy ezen a piacon is megveti a lábát és kellően eltökéltnek tűnik célja megvalósításához. Felmerült például új szolgáltatások beindítása vagy a Google kereső kibővítése. Utóbbi a továbbfejlesztésnek köszönhetően így automatikusan előre venné a helyi találatokat.

Újságírók letesztelték a meglévő New York-i hálózatot. A Nokia N91-es készülék esetében a kapcsolat instabil volt mind a Nokia által elfoglalt Battery Parkban, mind a Google által felkarolt Bryant Parkban. A világhálón való szörfölés csak az online újságok esetében volt lehetséges, az e-mailek küldése már komoly gondokba ütközött. A készülékbe épített e-mail kliens csak a Vodafone rendszerén keresztül érkező e-maileket tudta fogadni és megnyitni. Egy közeli apartmanban azonban már mind a Nokia N91, mind egy laptop segítségével sikeresen lehetett csatlakozni a próbahálózatokhoz és a kapcsolat stabil és zökkenőmentes volt.

Hasonló beruházásokra hazánkban is sor került, elég csak megemlíteni, hogy idén március elejétől a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói, oktatói Wi-Fi hálózaton keresztül is kapcsolódhatnak az egyetem számítógépes rendszeréhez. Győr egyébként a város vezetésének elképzelése nyomán - és az Intel segítségével - hamarosan digitális várossá válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomo #4
    ingyen rakapcsolodik a rendszerre es feltori a nasat.
    igy ertsd
  • junior117 #3
    Minek ami ingyé van azt minek törni???
  • halgatyó #2
    Arról nem szól a hír hogy az ingyenes internet mennyire azonos a noname internettel. Előbb ujjlenyomatot vesznek majd a delikvenstől, internetezés közben pedig egy rejtett kamera figyeli az arcát (és a felvételt 50 évre archiválják:-)))
  • bertino #1
    és ezáltal ingyen lehet majd hálózatokat feltörni is